Mám veľa otázok,chcela by som to zhrnúť a poprosiť o stručné odpovede..už som sa nahľadala dosť no márne, tak dúfam že mi niekto z vlastnej skúsenosti pomôže 🙂 Som v 33tt a chcem ísť rodiť do Londýna (ak mi to doktor dovolí) a chvíľu tam ostať s priateľom,ktorý tam ide za prácou.
1. odhlásiť sa tu na poisťovni a na ÚP? - som nezamestnaná, zatial bez materskej, aj ked mám papier že už od 1.8. nastupujem na MD...trvalý pobyt tu na SVK
2. kde žiadať o nejaký príspevok?
3. kto vydá rodný list, aké bude mať malá občianstvo?
4.už som bola v UK,platila som si insurance-poistenie, ale teraz tam robiť nebudem, tak ako to je s tým platením poistenia tam?
5. príjme ma tam hociaký doktor-gynekológ, pôrodnica?
6. mám tam vôbec ísť porodiť, alebo tu a potom tam ísť s malou ? (aj by ma zaujímalo asi od akého veku môžu lietať babätká)
@xixi646 ja ti viem povedat len par
2. z uk ziadny prispevok mat nebudes, jedine rodinne pridavky tie su 20.30 za tyzden
3. rodny list bude mat britsky, ale obcianstvo musis vybati slovenske nakolko na britske mat narok nebudete (neplati ze ked sa narodi na uzemi UK tak automaticky je dieta brit , bolo to zrusene v roku 2003)
4. zalezi ake poistenie chces - na to aby si navsetvovala lekara a podobne poistenie nepotrebujes
5. ano nahlasis sa v meste bydliska pojdes k mw a vyberies si porodnicu kde chces rodit
6. dietatka mozu lietat podla leteckych spolocnosti od 14 dni zivota, avsak je na kazdom uvazeni ci take male babatko vezme letiet...ja by som to osobne nerobila 😝
kludne sa pytaj ak budem vediet odpoviem
@pepa10 ja som tiež chcela rodiť tu a potom tam ísť.. on cestuje v utorok 6.8. prácu tam má istú, ale silou-mocou chce aby som došla rodiť tam, že prvorodičky tam to majú dobré, aj benefity si budeme môcť vybaviť...ale ja to nevidním tak ružovo, čo sa týka papierovačiek... nechce byť tak dlho bezomňa lebo že aj bohvie kedy malá bude môcť letieť..fakt neviem čo robiť, jedny mi radia tak, druhý onak a už som fakt dopletená
@xixi646 ja by som porodila doma a odisla za priatelom potom.. na slovensku narok na matersku mat nebudes, ak si nezamestnana, dostanes len rodicovsky, ale zas mas narok na prispevok pri narodeni dietata. podla mna osobne vzhladom na to, ze tam este len zacina pracovat, nebudete mat narok na benefity ani v uk..
@xixi646 ako benefity tu ziadne narok mat nebudes, jedine ze budes mat matersku zo slovenska...Na to aby si nieco dostavala tu potrebujete mat nieco odrobene ...Pises sice ze ty si tu uz bola , ale nepises kolko dozadu a podobne ...Co sa tyka toho ze prvorodicky sa tu maju lepsie - zalezi aky porod chces - tu velmi tlacia prirodzene...a ot nie len prvorodicky 😉
Z financneho hladiska byt tebou by som ostala radsej na svk, napriklad ked podnajom cez agentruru , napr v manchestri viem ze viacere agentury robia problem dat 1 izbovy byt. Ked mate dieta tlacia uz aby ste brali do podnajmu 2 izbovy - co sa pohybuje v lacnejsich oblastiach aj cez 600 libier , len za podnajom .....
@xixi646 na tuto otazku ti neviem odpovedat ..poznam mamicky co porodili tu a brali UK matersku (ked splnas podmienky) boli na svk, po 9 tich mesiacoch dali vypoved ..
naopak fakt netusim - ja som zo slovenska mimo od mojich 18tich, nikdy som ziadne pridavky, socialku , nezamestnanecke nebrala tak fakt netusim
@andiekens tak papier na MD už mám skôr, že na MD nastupujem od 1.8. no len ho majú ešte na sociálnej..žiadala som o "zvýšenie" materskej kedže v r.2011 a 2012 som robila v anglicku tak čakám na odpoveď..ale aj tak prvé peniaze by som dostala až v septembri.. hm.. v každom prípade asi prehodnotím ten porod v UK aj ked mi bude smutno za priatelom..ved na porod moze prist a potom ked bude vsetko ok pojdeme za nim 🙂 nenechám si ujst peniazky tu ked vobec neni iste ci nejake dostanem tam...
@xixi646 ako isto matersku budes mat len narok zo svk , tu musis mat odpracovane 26tytznov pred qualifying week co je 25tt ...takze to isto nesplnas ...
na ostatne benefity je teraz cap 26 k prijem medzi vami...takze aj keby ste mali nieco odrobene a priatel zarobi nad tuto hranicu (co teda zase az tak vela nie je - po zdaneni cca 1500 mesacne)
skor by som to riesila tak ako pises , ze porodit doma a isty cas ostat doma a potom neskor prist za priatelom.
Na ako dlho on sem chce ist?
Vies jazyk? ak ano, Na tvojom mieste sa nemam coho bat. 🙂
@xixi646 no len ked chce si zarobit a usetrit tak bude isto lepsie na tom ked bude sam...Napr moze si platit len za ubytko pre seba , nie cely byt /dom...a tiez ostatne naklady ...
to skor potom ries sposobom ze ty budes doma a ked bude lacnejsia letenka ho prides na par tyznov kuknut..nez uplne sa prestahovat sem
ďakujem za rady, určite to zvážim, to je take rozhodnutie na rýchlo ale teraz treba hlavne zodpovednosť ktorá s dieťatkom prichádza... len neviem to rozumne vysvetliť priateľovi, on si stále myslí že tým sa to medzi nami nejak pokazí.. hádam skoro pochopí že takto to bude lepšie 🙂
@xixi646 Myslim, ze uz je trosku neskoro na to aby si sla do uk. Nemas to do porodu daleko a ak by si tam sla, tak si musis pripravit vsetko potrebne pre babatko. A co ak budes rodit trebars o 2 tyzdne skor?
Na viacero otazok uz odpovede mas. Co sa tyka tych benefitov tak mas na ne narok ak odrobis min. rok. Dostala by si len pridavky na dieta co nie je vela, asi tak na plienky a nejake drobnosti.
Este co sa tyka porodnice tak normalne ti vyberu nemocnicu, ktora je v tvojej oblasti, cize kam patris. Ale myslim, ze si mozes slobodne vybrat kam chces ist.
Radila by som porodit na SK a potom ist do Uk, na slovensky rodny list budes cakat 3 mesiace a aj pas, je to zdlahave zbytocne. Urcite ocenis aj pomoc maminy, neviem, ci Ti ma kto pomoct v Uk, ked si uz v takejto situacii, ja by som radila rodit na SK a potom ist do Uk, priatel tam ma ist alebo uz tam je?