Chcem dať byt do podnájmu. Ako postupovať?

22. feb 2024

Dáva niekto svoj byt do podnájmu ?
Ako na to..

fodorka
22. feb 2024

To aj mna zaujima 😁

zic
22. feb 2024

1, ujasnit si rozdiel medzi pojmami prenajom a podnajom
2, zaregistrovat sa na DU
3, vyhodit inzerat a pripravit si zmluvy a preberaci protokol
4, rozhodnut sa, ci byt zaradis do obchodneho majetku alebo nie (byt v OM: zrusenie oslobodenia od dane v pripade predaja, ale mozne odpisovat uroky z hypoteky, odpisy bytu a naklady na dan z nehnutelnosti ci poistku)
A vela vela studovat na internete...

zojazoja
22. feb 2024

Co konkretne myslíš? Ved klasika. Nájsť najomnika
Spísať s ním Zmluvu o najme( bud krátkodobý najom alebo "normalny). V zmluve si určiť všetky podmienky nájmu...neviem co konkretne by si potrebovala vedieť.

muchotrafka298
22. feb 2024

Hlavne to robit oficialne s registraciou na DU. Aby si sa vyhla problemom, ked Ta nejaky dobrak sused nahlasi, ze prenajimas byt na cierno.

melanta
22. feb 2024

K už vyššie uvedenému doplním, že odporúčam dať si urobiť zmluvu právnikom, ktorý sa tejto problematike rozumie. Mať v zmluve náležitosti ako:
- depozit - kedy sa vráti, za akých podmienok, kedy na neho ty ako majiteľ siahneš
- zvieratá, deti - áno, nie, podmienky
- zvlášť sumu za nájom a zvlášť za energie, aby si jednoduchšie upravila výšku platby za energie, ak to bude potrebné
- nedopladky na energiách - upresniť, že nedoplatky platí nájomník, kedy a ako ich uhradí
- preplatky na energiách obratom vyplatené od teba nájomníkovi
- náklady na opravy - do určitej sumy sú v réžii nájomníka (napr. do 100), vyššie opravy znášaš ty ako majiteľ
- presný počet a mená ľudí, ktorý budú byt obývať
- návštevy na prespatie mať ošetrené v zmluve - jednorázová občasná návšteva je v poriadku, pravidelné alebo dlhodobé prespávačky nie
- zákaz fajčenia v byte, na balkóne/logii je na tvojom zvážení (mne nevadí, ak by si niekto zapálil 3-4 cigy na balkóne, ale ak príde niekto, kto je evidentne silný fajčiar, nemám záujem, bude to obťažovať susedov ak vyfajčí na balkóne každý deň krabičku)
- úpravy v byte - s tvojim súhlasom
- poškodenia - okamžite dať na vlastné náklady do pôvodného stavu
- nezabudnúť spísať majetok a jeho stav, odfotiť
- pri končení nájmu spísať majetok a jeho stav (je potrebné počítať s bežným opotrebením vecí) a odfotiť (pre prípadné spory po skončení nájmu)

Pri obhliadkach a komunikácii s potenciálnym nájomníkom odporúčam "čítať medzi riadkami". Ak sa ma niekto opýta, čo v prípade, že by bol dlhšie PN či prišiel o prácu, poďakujem. Čakám, že nájomník si je vedomý toho, že nájom bude platiť načas bez ohľadu na to, že bude PN či ostane bez práce.
Tiež nezabudni, že nájomník je chránený v zmysle, že ak máte zmluvu a platí nájom, nemáš v nehnuteľnosti ty čo pohľadávať. Jednak vstupuješ iba s jeho vedomím. Nemáš dôvod z pohľadu ochrany bývania nájomníka chodiť na pravidelné kontroly. Proste ak niekomu dáš do užívania svoju nehnuteľnosť, tak ho tam treba nechať žiť. Ja napríklad za celý rok nejdem do bytu ani raz. Ak je niekto u mňa 4 roky, tak pokiaľ mi nevolá že niečo potrebuje, tak tam nejdem 4 roky.
Ako posledné odporúčam - susedia pod a vedľa, nechať na seba kontakt, ak by sa niečo dialo.

autor
22. feb 2024

@melanta ďakujem za podrobné informácie.. vyznáš sa v tom?

tilly
22. feb 2024

@zic presne nájom a podnájom sú dve podstatne rozdielne veci.

melanta
22. feb 2024

Význam nevyznám. Nie som nijaký odborník. Ale prenajímam byty dlhé roky, takže to sú len skúsenosti.

zojazoja
22. feb 2024

Ja by som ešte zo skúseností do zmluvy dala toto: že môžeš bez ohlásenia vstúpiť do bytu ak nebudu doma najomnici v prípade nejakých naliehavých sitiacii( krádež, vytopenie bytu alebo podobne..dá sa to nájsť na nete) a takisto my máme v zmluve s nájomníkmi ešte kontakt na nejakú ich blízku osobu. Lebo sa nám už stalo ze najomnik zmizol( psychické problemy)našťastie sa ozval potom jeho príbuzný, ale úplne náhodou) a doriešili sa potom všetko s ním. Takisto dat do prílohy zmluvy počiatočný stav všetkých energii ( voda tepla, studená, plyn, kurenie).