Cestovanie s novorodencom po narodení cez hranice

kamilaw
25. okt 2023

Ahojte, chcela som sa spytat, tie co sa Vam narodilo dieta v zahranici, ako ste potom cestovali domov naspat cez hranice?
V pripade kontroly na hraniciach, stacia len dokumenty, ktore Vam budu vydane v nemocnici po narodeni? Dakujem za odpoved.

zuzanaete
25. okt 2023

Bezne sa ide domov rovno z porodnice a kazdy dufa, ze ho nebudu kontrolovat. Aktualne su skor mozne kontroly pri odchode z SK, takze by to malo byt ok. Mozno niekto prida realnu skusenost.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hederamonstera
25. okt 2023

Rodila som v cechach, popravde, ani mi to nenapadlo riesit hranice😀 ale kebyze nas zastavia, tak ukazem papiere z porodnice, plus pohlad na mna a nemaju o com😀

zuzanaete
25. okt 2023

@jj298 Vybavili by pas bez SK rodneho listu?

zorkahorka
25. okt 2023

Nas este nikdy na heanicuach nekontrolovali. A keby.. to by boli ake hovada, keby vam robili problemy? Ved priepustku z nemocky budes mat, tak sa vies dokladovat

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanaete
25. okt 2023

@jj298 Osobne som to tiez neriesila. Ten porod v CR stal za ten prechod cez hranice. 🙂

lneviemmeno
25. okt 2023

Baby ked uz je tu tato tema - pridam sa. Ale budem mat opacnu skusenost.. Budeme byvat v Rakusku, lenze kvoli poplatkom chcem odrodit v Bratislave, pride mi to jednoduchsie aj s jazykom a vsetkymi papiermi. Asi bude najjednoduchsie urobit si zrychleny pas a zatial ostat niekde u rodiny na SK vsakze?

januska12323
25. okt 2023

@zorkahorka oni by boli hovada lebo si len plnia svoju prácu? To dieťa nebude mať platný cestovný doklad, je úplne jedno koľko dní či týždňov je na svete.

hederamonstera
25. okt 2023

@januska12323 ano, boli by hovada

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
januska12323
25. okt 2023

@hederamonstera ako myslíš

cookie29
25. okt 2023

mozes poziadat o vydanie nahradneho cestovneho dokladu, ak sa nemylim, ale teda ten plati len na cestu na Slovensko. za normalnych okolnosti, ked osoba prechadza hranice, musi mat doklad totoznosti, OP, Pas.

maranco
25. okt 2023

@hederamonstera únosy bábätiek nie sú časté, ale vtedy by si bola vďačná za každú kontrolu na hraniciach

rebrambora
25. okt 2023

Nikdy som toto neriesila popravde. A milion-krat som nemala bud svoje doklady, alebo pre psov alebo sa nieco zabudlo, stale nas pustili dalej.
Neviem z akej krajiny ides, ale da sa na policii alebo patricnom urade vybavit nieco jednorazove, ak mas v plane sa s babom aj vracat spät.

katrinka8
25. okt 2023

Nuž v situácii, keď pol Európy rieši nelegálnych migrantov na slovenských hraniciach by som sa radšej informovala na to, ako prejsť bez problémov v prípade pôrodu v zahraničí s tým, že človek bol v zahraničí vyslovene len kvôli zdravotnej starostlivosti. Možno tam funguje iný režim ako v prípade, že človek žije v zahraničí a ide s novorodencom na návštevu na Slovensko. V druhom prípade je cestovný pas nutný. Ideálne je zavolať na ministerstvo zahraničných vecí, tam hádam budú mať najpresnejšie informácie.

yanni
25. okt 2023

@kamilaw z akej krajiny? Tu ti nik neporadi. Infomuje sa na uradoch. Existuje jednorazovy cestovny doklad, s tym sa dostanes na SK bez problemov. ALe neviem presne ake podmienky musi dieta splnat. Teraz by som to na blind neskusala. Kontroly su vsade. Mozu ta zastavit aj na dialnici atd.

hederamonstera
25. okt 2023

@maranco ja chapem kvoli comu to je, lenze kontroly v normalnej situacii nie su, su obcas namatkove a iba hovado by zbytocne buzeroval rodinu, ktora evidentne ide domov z nemocnice, z ktorej ma kopu papierov, svoje doklady a chut byt konecne doma v posteli. Proste budme ludia, nie nemysliace stroje, ktore pocuvaju svojich panov(zakony). Ti, co dieta ukradnu, sa vynajdu a nejaka kontrola na hranici ich nezastavi.

guiseppinka
25. okt 2023

@zuzanaete samozrejme, ze nie. Na vydanie pasu potrebujes rodne cislo, ktore ti pridelia rodnym listom... Kedze oficialne lehoty na vybavenie rodneho listu su 3 mesiace, pas cez ambasadu trva tiez dlho, nakolko tam nie je moznost skratenia lehoty, tak treba ratat tak s cca pol rokom😂😂😂

guiseppinka
25. okt 2023

@lneviemmeno mas poistenie v at? Ak ano, tak kasli na bratislavu🙈 je to 100 a 1... Ak pojdes domov do at, tak tam by som to neriskovala s hranicami, lebo tam stoja policajti (naposledy som do at sla minulu nedelu). Tam su celkom casto... Po prepusteni z nemocky mas hned rl, zbehnut na policiu a za 2 dni mas pas... Cize tak mas cca tyzden, co potrebujes byt na svk

mondolina
25. okt 2023

@hederamonstera
kto chce uniesť dieťa ( za ktoré niekto veľa veľa zaplatí) si vyrobí dokomenty z nemocnice za celý fascikel.

hederamonstera
25. okt 2023

@mondolina ano, preto vravim ze ti zlodeji sa vynajdu a ziadne hranice ich nezastavia ;) taki si vyrobia aj ten pas co tu tak obhajujete

mondolina
25. okt 2023

@hederamonstera
tak potom sú všetky kontroly na hraniciach bezpredmetné, podľa tvojej logiky.

hederamonstera
25. okt 2023

@mondolina 🙄ok

lneviemmeno
25. okt 2023

@guiseppinka nie, nikdy som tam nepracovala, manzel len teraz zacne mozno par dni pred porodom.. este som zamestnana na SK, len sa tam planujeme prestahovat ale tak zatial viem byt u babky a priplatim si za urychlenie pasu 😄