Cestovanie na Slovensko, eHranica, karanténa, PCR testy - reálne skúsenosti

sovica
30. júl 2021

Kočky, ktoré ste v posledných dňoch cestovali zo zahraničia na Slovensko a nie ste očkované. Viem, že sa musíme registrovať na eHranica. Po 5 dňoch chceme ísť na PCR test. A tu smerujem moju otázku. Príde mi SMS, kde presne (mesto, zariadenie...) sa musím ísť dať otestovať alebo si môžem vybrať? A musím za testy platiť, či sú hradené štátom? Doteraz som si myslela, že ich musím hradiť. Ale na stránke MZV SR som našla túto info:
Karanténu je možné ukončiť negatívnym výsledkom RT-PCR testu, ktorý je možné vykonať najskôr na 5. deň. TEST JE V TOMTO PRÍPADE HRADENÝ ŠTÁTOM. Na PCR vyšetrenie bude osoba objednaná automaticky po registrácii v eHranici.
MK mamičky, poprosím reálne skúsenosti (kočky, ktoré ste mi tak rýchlo napadli): @mamelka, @agatulienka82, @jovan236, @bienennest, @yanni, @ichbinich, @anjelicek26 (vy ste asi všetci očkovaní, či?), @renette (vy ste asi ako pendleri - Viedeň, nie som si istá...)

loginexistuje
30. júl 2021

Pcr test na piaty den ti plati stat

loginexistuje
30. júl 2021

a termin a lokalita kde ti test vykonaju ti pride do sms

mogaa
30. júl 2021

môžeš ísť aj ako samoplatca v to prípade máš isté že test bude na 5deň a v centre kde oň požiadaš.....v opačnom prípade je hradeý štátom, pozvánka ti príde NAJSKÓR na 5deň a miesto si nevyberáš ale bude ti pridelené

kristina2412
30. júl 2021

Nám dali termín na siedmy deň, tak som testy objednala inde a zaplatili sme si ich.

mamelka
30. júl 2021

Neviem zial,my ideme vykonať karanténu 14dni nakoľko nevieme ci sa platí a nejak nepotrebujeme niekde chodiť.mam akurát na jeden deň vynimku ,,neodkladna zdravotná starostlivosť,, idem na sono a to,ze sa musí len do určite týždňa spraviť, chcela som to posunut po karanténe a sestrička mi povedala,že to už je neskoro,ze toto je akože ta neodkladna starostlivosť.
Inak ak mozem dat skúsenosť z noci, bola tam veľmi milá policajtka a začala,, dobrý večer, ste prihlásení? Nie,ze ma to zaujíma,zial musim to kontrolovať,,....my sme sa už v DE prihlásili a sme povedali,že teda áno a ona,,ukážte mi to prosím aspoň na tel lebo sú tu kamery a kontroluju nas,, ...tak zial ani policajti ci vojaci to nemajú ľahké...naozaj bola milá

Želám peknú dovolenku a šťastnú cestu

Inak ak si dáte potvrdiť papier,,pendler,, a pôjdete s PCR testom tak netreba karantenu,
Kamoška prešla dnes z Maďarska na SK a vojak len pustal a nič nekontroloval...

Ak sa o niekoho jednak to je bez očkovania tak od 1.8 je v DE Testpflicht...len pre info

kkovacovak
30. júl 2021

@sovica nie som očkovaná, mám papier o kontraindikácií. Išli sme s priateľom do ČR, na hranici nebolo ani nohy. Jak na našej slovenskej strane tak ani na českej. Po ceste späť, o pár dní, rovnaká situácia. Do e hranice som sa ani neregiatrovala keďže tam nikto nebol. Prešli sme len tak. Takže sa regiatruj až keď budeš na hranici a uvidíš tam náhodou policajtov. Zbytočne sa budeš registrovať keď ťa aj tak nikto neskontroluje.

mistymay33
30. júl 2021

@sovica prisla mi smska, s presným miestom a casom vykonania PCR. Dali nam najbližšie miesto k miestu, kde vykonávame karantenu. PCR je hradený štátom.

pininka1
30. júl 2021

Svagrovi pre 18 rocneho syna dosla na 5 den a pre dceru o 7 dni od prichodu a teraz sa registrovali kym sme este v Chorvatsku.

anjelicek26
30. júl 2021

@sovica áno my sme očkovaní. Registrovali sme sa a aj nás kontrolovali, fakt je to o štasti. Sestru kontrolovali tiež, ona má francúzske značky, my nemecké, ale či to bolo tým?

palicka
30. júl 2021

@sovica pokial sa zaregistrujete, čo môžte dopredu, príde Vám aj pozvanie na bezplatný PCR test. Myslím, že je to najjednoduchší spôsob, ktorý nikoho nič nestojí.

pininka1
30. júl 2021

My sme isli z Kosic, svagor z Blavy a ich nekontrolovali vobec, neboli na hranici ani 5 minut, nam akurat pasy, Chorvat zobral papiere, ani ich neprecital a vratil nazad. Stali sme pol hodku a to sme isli zo soboty na nedelu, nikde ziadne komony, dialnice prazdne..

renette
30. júl 2021

Ja som očkovaná, takže na mňa sa karanténa nevzťahuje. Naposledy som prechádzala hranice 17.7.a to len mávli, že máme pokračovať, ani nás nezastavili. Máme at značky, ale diplomatické.

ivinkapink
31. júl 2021

@kkovacovak prosim vas a kde konkretne ste prechadzali cesku hranicu?

kkovacovak
31. júl 2021

@ivinkapink šli sme cez Moravského Lieskové

ivinkapink
31. júl 2021

@kkovacovak dakujem a kolkateho to bolo? este ma zaujalo..ze pisete ze mate papier o kontraindikacii a nemusite byt ockovana..ak to nie je pre vas neprijemne, prezradite mi v IP v akych pripadoch sa nemusim dat ockovat?

simca06022011
31. júl 2021

@sovica to co ti príde smskou termín na 5 deň neplatis. Ak pôjdeš inde, súkromné, tak si to platíš.
Na hraniciach zastavujú len namatkovo. Naš teda nikoho (išla celá kopa ludi autami z ČR) a aj polovička cestuje do zahraničia každý týždeň a vôbec nič. Ale prehľad majú podľa mobilu vraj.
Druhá vec je ze keďže namatkovo kontrolujú, kto by sa neregistroval..
Samozrejme môžeš ísť na Karantenu pnku počas karantény.

kkovacovak
31. júl 2021

@ivinkapink to bolo minulý týždeň. Ale priateľ bol aj predtým cez Srnie na otočku a tiež nikto. Ja mám papier od gynekologičky lebo som tehotná a ona je zásadne proti očkovaniu v tehotenstve.

ivinkapink
1. aug 2021

@kkovacovak aha...tak dakujem za odpoved, tusim ma zachrani od ockovania len tretie dieta 😀 zartujem...

mamelka
1. aug 2021

@ivinkapink ani to ta nezachráni 😛 ja som tehotna a mňa Dr chcel už ockovat proti chripke, potom ze treba covid19 a teraz naposledy čierny kašeľ,ockuju aj počas teho...😛😛

kkovacovak
1. aug 2021

@ivinkapink ale niee 😄 stačí zistiť ktorý doktor je proti covidu a očkovaniu a vystaví ti papier hneď. Kamoška ma napr od kožného. Popýtaj sa v okolí, takých doktorov je dosť

ivinkapink
1. aug 2021

@kkovacovak my tu nemame ani normalnu koznu 🙈 co by mi vedela pomoct...ach...uz mi je az fyzicky nevolno z toho natlaku...

sovica
autor
2. aug 2021

Kočky, tak už sme na SK. Prechod cez hranice v pohode. Nás kontrolovala taká milá vojačka. Pýtala sa na eHranicu, tak sme ukázali doklady, rýchlo na to mrkla a mohli sme ísť. Ináč, zatiaľ nám neprišla žiadna SMS, ani žiadna správa na mail, čo sa týka testovania. Baby, ako rýchlo po prekročení hraníc vám to prišlo?

@mamelka My sme boli na obrátku - na pohreb pred 2 týždňami, mali sme výnimku. Ale tiež boli na hranici milí vojaci. Len sa opýtali, či sme registrovaní na eHranica a keď začal manžel vyberať všetky potvrdenia, tak len mávol rukou, že môžeme ísť 🙂. Ale mali sme všetko v poriadku, dokonca aj PCR testy spravené - 150 €. Aspoň na 11 ročnej sme 50€ ušetrili, ale mali sme potvrdenie zo školy, lebo tam sa tiež decká 2x do týždňa testovali. Teraz by som rada ušetrila, ak by sa dalo. Ja by som ale chcela slinný PCR test. Neviem, či nám to umožnia. Ak nie, tak si tie testy budeme musieť uhradiť. V BB som našla za prijateľnú cenu. A áno, to som už zaregistrovala, že od 1 augusta je pri prekročení DE hranice potrebný test (pre neočkovaných).
...tiež prajem príjemnú dovolenku. Ty by si mala s bruškom už len oddychovať - zaslúžiš si to. Ináč, neviem, ako je u vás, u nás začalo v nedeľu nad ránom pršať a s malými prestávkami pršalo celý deň. Dnes to vyzerá na pekný deň - slniečko svieti, ale nie je horúco.

@anjelicek26 Podľa mňa kontrolujú každého resp. možno záleží aj od toho, v akom čase človek cez hranicu prechádza. My máme nemecké značky, ale pred nami boli dve autá SK a AT značky a kontrolovali aj ich. Ale všetko rýchlo, bez zdržania, bola sobota, niečo po 21.00 hod.

@renette Hmm, tak keď máte diplomatické značky, tak patríte v podstate do výnimky a vás nechajú prejsť, aby vás nezdržiavali...

@simca06022011 No neviem, my sme v priebehu 2 týždňov išli 2x a zastavili nás. Možno hranice CZ - SK majú viac "v paži", alebo ste mali šťastie.

Kočky, užívajte leto, slnko, vodu, prítomnosť najbližšej rodiny a priateľov - krásnu a pohodovú dovolenku vám prajem👍🏖🍹⛰☕🌞🇸🇰

mamelka
2. aug 2021

@sovica ďakujem...oddychujem...ako sem tam dačo spravím,ale už to neni ten,, zahul,, ako pred rokom a v maj/jún,už sa šetrím,predsa začínam pomaly 8.mesiac tak nechcem riskovať...a ďakujem krásne 😊

renette
3. aug 2021

@sovica no ale frontu si musíme odstáť, nie je už samostatný pruh, ako kedysi. A niekedy aj nás kontrolujú, asi podľa toho, ako skúsený je vojak na hranici. Jeden raz čumel na diplomatický pas, ako puk 🙂

ivinkapink
4. aug 2021

tak sestra uz presla hranicami cesko - slovensko, a hovorila, ze ich nezastavovali, ze mozno preto ze mali belgicke znacky ?, ktovie, ale ze ani dve auta pred nimi nezastavili....tak asi mali stastie...