Dievcata prosim viete mi poradit ci niekto pisal cestne prehlasenie o mene dietata ked otec nemohol byt pri porode a potom nemohol ist ani na matriku pre rodny list?
@bajana prehlasenie o priezvisku mame vybavene to sme boli na matrike.My potrebujeme prehlasenie o mene nie priezvisku
@nikolabulkova a to treba? A ak sa narodi iné pohlavie? Sorry, ale ja teda neporadím...
Nikdy som nepocula, ze treba prehlasenie o krstnom mene. To kde vyzaduju?
trosku nerozumiem, lebo ak ste boli na matrike po prehlasenie o priezvisku, tak tam ste potrebovali nadiktovat meno pre chlapca a aj dievca s danym priezviskom, tak som bola aj ja s expriatelom pred porodom potvrdit otcovstvo, priezvisko a mena pre obe pohlavia deti, darmo,ze som vedela, ze to bude chlapec
To je súhlasné vyhlásenie o určení otcovstva, kde sa píše aj meno a priezvisko ešte nenarodeného dieťaťa. Platí to pre páry, ktoré nie sú zosobášené, aby nemuseli po pôrode utekať hneď na matriku, robí sa vyhlásenie aj k ešte nenarodenému dieťaťu a vyhlásenie nadobudne účinnosť narodením.
Nechápem ako môžu takéto veci fungovať na každej matrike inak. Neboli sme zosobaseni, pred pôrodom sme boli na matrike v ba, tam sme podpísali vyhlásenie, že dieťa dostane priezvisko po otcovi, na krstné meno sa nás nikto nepýtal, pred druhým pôrodom sme boli na malej dedinskej matrike a tam to isté, krstné meno nikto neriešil. Dokonca, keď sa narodila druhá dcérka, otec bol pri pôrode, najprv som povedala, že bude Tereza, a potom som sa na ňu dva dni pozerala a proste jej to nepasovalo, tak keď prišla pani, ktorá mala na starost matriku, som to zmenila na Teréziu a nikto s tým nemal problém.A okrem toho, a čo keď si to s menom ešte rozmyslite alebo to práve nájdete dva týždne pred pôrodom?
@javi37 ??? Na to cestnom vyhlaseni sa udava len priezvisko nenarodeneho dietata v oboch podobach-muzskej i zenskej verzii.
@nikolabulkova ani ja som este nepocula o mene.. A to teda moj pri sekciach teda nebol... Maleho mu len dali na ruky a si ho pofotil,pri dcere vobec,len cakal na chodbe... Stacilo len CV o priezvisku z matriky..
Lebo moj priatel tu nebude ked treba ist po rodny list na matriku tak preto treba zevraj to prehlasenie o mene.
Takze ked sa maly narodi a otec tu nebude na matriku mozem ist po rodny list aj ja? Nie sme zosobaseni ale to prehlasenie o priezvisku mame vybavene.Len ze v nemocnici podpisujem ze sa maly bude volat krstym XY a na matrike tu musi podpisat otec ked prebera rodny list...
Samozrejme, že po rodný list môžeš ísť aj ty.
@nikolabulkova rodny list na matrike mozes normalne vyzdvyhnut aj ty.
@ukulela to je sila! A ked zmenis meno? My sme menili chalanske meno (aj ked to na 100%mala byt baba,ale pre istotu- tyzden pred porodom (CV davno vybavene) a svokra dokonca pri porode zmenila meno (esteze boli manzelia).. Co potom? To mi fakt pride divne ziadat este aj krstne meno..aj ste sa pytali,co kebyze sa meno rozhodnete zmenit?
Ahojte, potrebujem poradiť. Čakám babo a chcem mu dat priezvisko po priatelovi s kt. sme ale neboli zosobášený
No priatel zomrel. Co mám robit???
@nikolabulkova prosim ta, mam rovnaky problem ako si ty mala pred 3 rokmi, mohla by si mi poradit ako sibto vyriesila?! Ja mam urcenie o otcovstve a aj, ze suhlasi o priezvisku a ked som chcela rodny list, tak ze musi suhlasit aj s menom dietata.... Tak som zufala ako to vyriesit
@nikolabulkova ak ste manželia, nič také netreba, ak nie ste, nepomôže ani prítomnosť pri pôrode a vyzdvihnutie RL...spisuje sa na matrike vyhlásenie o otcovstve