Dobrý deň, prosím o radu. RD mi končí 11.5.2024 kedy môj syn dovŕši 3 roky. Mám 25 dní starej a 25 dní novej, a teda 50 dní dovolenky. Oznámila som, že nastúpim do práce a hneď od 12.5.-30.6.2024 budem čerpať dovolenku.
ALE... Zistila som, že som tehotná, a preto uvažujem, že požiadam môjho zamestnávateľa o ukončenie pracovného pomeru dohodou. Lenže neviem s akým dátumom. Vidím to na viav možnosti, ale neviem či sú správne alebo aspoň jedna z nich?
11.5.1024 vychádza na sobotu, a teda či rodičovskú dovolenku mám ukončiť k piatku 10.5.2024 a tento deň čerpať 1 deň dovolenky a 11.5. mi skončí pracovný pomer alebo 10. a 11.5.2024 čerpať dovolenku a tým 11.5. ukončiť prac.pomer a zvyšok dovolenky si nechať preplatiť ALEBO keď RD končí 11.5.24 tak čerpať dovolenku 12. a 13.5.24 a 13.5. ukončiť pracovný pomer?
@slavkadi uvažujem čo by bolo najlepšie...
Nadriadenému, keď som oznámila, že by som sa chcela vrátiť, tak nebol nadšený a dovolím si napísať, že ma odhováral. A teraz keď mu oznámim, že som tehotná.. Od júla ako nastúpim do práce, mám absolvovať viac pracovných ciest, ale na tie sa už asi ani nedostanem. Ja som mala toto tehotenstvo veľmi náročné aj som predčasne porodila a vzhľadom aj na vek je pravdepodobné, že ani nenastúpim a zostanem na rizikovom. Takže kvôli tomu uvažujem o ukončení..
@karin1811 a preco to neriesit takto...ze ak je uz tehot.knizka oznamit nadriadenemu pisomne ze si tehotna tym padom, si v ochrannej dobe kde ta nemoze vyhodit a skor by som to riesila PNkou po skonceni RD so synom..
tym ostane este tebe stale TPP co je + pre teba ako do dochodku aj do MD nasledujucej...
lebo ak uvazujes o ukonceni TPP a chces cerpat dovolenku nasledne aj predpokladam podporu na nasledujuce mesiace do obdobia na nasledujucu MD.. otazne este zistit si tuto vec ci aj po skonceni TPP ti bude nasledne dana MD alebo len RD tym ze neni uz TPP (ak bude vypoved)
dufam ze si ma trosicku pochopila ako to myslim
No toto urcite nerob.vsak vrat sa do prace a potom chod na pn a nasladne na matersku.
A tolko dovolenky kolko pises urcite nemas. Dovolenka sa nejakym sposobom krati a novu dovolenku ti asi tiez nedovolia cerpat celu naraz…
@draik ďakujem za reakciu. Prišla mi ešte jedna rada tu, a to že nech si vyčerpám pár dní dovolenky kvôli obnoveniu NP a následne teda prejdem na pn, ktorá vzhľadom na môj vek a predošlé tehotenstvo, ktoré bolo rizikové a skončilo predčasným pôrodom, je pravdepodobná. Ešte prosím o radu, a to či z tých pár dní čerpania dovolenky by sa mi počítalo nemocenské, a teda koľko dní by to malo byť?
Nedavaj vypoved! Vykry ten cas medzi materskymi dovolenkou a pn, ale vypoved nie!
@karin1811 vieš už predpokladaný dátum pôrodu, alebo nástupu na matersku? Od skončenia PP si ako tehotná 8 mesiacov v ochrannej lehote, tj budeš mať nárok na materské, ak máš predtým 270 dní poistenia. Ak už silou mocou chces skončiť PP, tak čerpaj nejaký týždeň dovolenku (nebude to také účelové ako keby si len 1 deň) , nikdy nevieš kedy sa ti v budúcnosti zíde že si mala vymeriavací základ v r.2024 a keďže ti aj preplatia zvyšnú dovolenku bude dosť vysoký. Ale ja by som radšej ostala zamestnaná, a po oznámení tehu ak nema zamestnávateľ vhodnú prácu, ostala by som na platených prekážkach, nie na PN lebo to si viazaná byť zavretá doma. A ak by ťa mal zamestnávateľ prepustiť, máš nárok na odstupné zo zákona. Take že on odstupné nevypláca, neexistuje. Veľa zdravia a správne rozhodovanie!
@karin1811 a prečo chces skončiť pracovný pomer?