Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, načo mám podľa ZP nárok a či môj zamestnávateľ postupuje správne. Pred mesiacom som písomne doručila, že som tehotná, lekárov mám 70km od pracoviska a zamestnávateľ mi zakázal využívať celodenného lekára aj keď si to niekedy moje vyšetrenie žiadá. Keď ide o krátke vyšetrenie dávam si poldenného, ale keď som vedela, že ide o dlhšie vyšetrenie dala som si celodenného. Môj nadriadený mi to schválil, doniesla som potvrdenie od lekára lenže mi robili problémy z HR a v ten deň, kedy som bola u lekára mi bez môjho súhlasu zmenili celodenného lekára na poldňa lekár a poldňa dovolenka. S tým ze doteraz vždy keď pôjdem ku lekárovi musím využiť poldna lekár a poldna dovolenka. Je tento postup správny? Môže ma zamestnávateľ nútiť si čerpať dovolenku na vyšetrenia, na ktoré mám nárok? Ďakujem
@nat273 nikto ti nemôže zmeniť celodenné ošetrenie u lekára len na pol dna a pol dna dovolenky. Čas strávený na vyšetrení u lekára určuje len lekár. Ak ti o. Napíše celodenné vyšetrenie, vaši personalisti to musia akceptovať. Bohužiaľ, firmy klamú a zavádzajú a snažia sa tlačiť na zamestnancov, aby necerpali OCR a paragrafy.
@lenuska0075 tam práveže nieje nič nepísané len o tom ze ako zamestnanec máš nárok na 7 dní, ale že ústna dohoda vo firme je že môžeš mať iba poldna a zvyšok si dať dovolenku.
@nat273 ja súhlasím s @chinwag , ak ti lekár napíše do priepustky celodenné, mal by to zamestnávateľ akceptovať. Napr. pôjdeš na vyšetrenie cukru v tehotenstve, zoberie si ťá nadriadený na krk?mne bolo z toho vyšetrenia zle ešte ďalšiu polku dňa. Alebo ako môže zamestnávateľ vedieť, ako ti je po vyšetrení. Keď ti dr. napíše celodenné, tak by to mal nadriadený rešpektovať. Dr. vie asi lepšie zhodnotiť tvoj stav.
@nat273 závisí, či máš v praci fixnú alebo flexibilnú pracovnú dobu. Kamoska robi na HR pre veľkú firmu, kde mozes robit s nástupom od 6:00-10:00 do 14:00-22:00(jeden deň mozes odrobiť 4 hodiny, dalsi napr. 12 hodín, aby si naplnila fond pracovného casu) a tam majú upravené v smerniciach, ktoré im robili renomované právnické firmy, že celodenného lekara mat nemôžem, lebo si ho máš prioritne čerpať v čase volna. Je možné, že niečo take funguje aj u Vás.
Skusenost v mojej robote tiez takto robili ako pise autorka este mi dali druhu moznost,ze sa tam musim dat aspon 2 lekarov na den ked chcem cely den volno.
@nat273 ja som robila v banke, u nás sa to rieešilo tak že ak si chcela čerpať priepustku na celý deň, musela si si narobiť 30minut 🙂 Je to o ľuďoch, ak zamestnávateľ vidí že ľudia priepustky zneužívajú, tak to časov obmedzuje....Povedzme si pravdu ak niekto ide k zubárovi a čerpá celodennú starostlivosť - tak reálne má nárok na voľno na koľko? na 2-3hodiny? a čerpá celodennú starostlivosť....preto to veľa zamestnávateľov rieši tak že ak celodenná straostlivosť - tak 2lekári a 2priepustky🙂
A nie je to tak, že Dr, ktorého mam v mieste TP platí priepustka pol dna a, ktorý je mimo TP celý deň? Čiže by si to mala mat na celý deň,alebo každá firma si určuje ien pravidlá?
@zuzi0911 ako písala evittam podľa ZP platí priepustka na nevyhnutný čas strávený u lekára...toľko zákon, takže firma ak vidí že zamestnanci to zneužívajú a čerpajú celodennú priepustku aj napr.ošetrením u zubára (kde človek ak je objednaný tak reálne čas strávený ošetrením je cca 30min.) tak firma má právo si to upraviť....preto aby neskúmala ktorá priepustka je od ktorého lekára - to zavedie plošne že 1priepustka bude platná na 1/2dňa
@nat273 záleží od firmy....reálne si u lekára nestrávila celý deň, takže zamestnávateľ zákon neporušil....určite si u lekára nebola od 7:00 do 15:30, takže na tento prípad ti dali 1/2dňa dovolenky a nabudúce prídeš na 1/2dňa do práce alebo si opäťbudeš na 1/2dňa čerpať dovolenku....to že lekára máš 100-200km je tvoj problém, nie problém zamestnávateľa - toho to nemusí zaujímať....
@jankapepe pracovnú dobu mam flexibilnu s tým ze musíme byť v práci od 9 do 16, takže som rátala s tým ze aj keď budem mať celodenného lekára budem si musieť dajakú tu hodinu navyše odrobit. Len neviem prečo mi chcú meniť lekára ktorého mi schválili na dovolenku bez môjho súhlasu. Keď som sa pýtala tak v neexistuje žiadna smernica v práci kde píšu o tom ze si musíš brat poldna dovolenku a poldna lekára ale ze je to ústne pravidlo ktoré mi teraz povedali a to platí co povedia. Ale písomne to nemajú nikde.
@mogaa ako ja viem ze to zneužívajú mne keď sa dá dávam si naďalej poldenneho lekára s tým problém nemám ale minule som mala zákrok u zubára kde som strávila 4 hodiny co mi robili pod mikroskopom zákrok a potom som hodinu ešte unho ležala v dôsledku toho ze mam zlý krvny obraz a nechcel ma nikde pustiť. Tak z toho dôvodu mi to dal na celý deň, a je mi proti srsti brat si dovolenku keď človek fakt u lekára stravu celý deň.
@nat273 len by to bolo pracné a neokontrlovateľné, preto to zamestnávatelia riešia buď priepustka platí na 1/2dňa alebo celý deň.....ja už som mala aj zamestnávateľa kde lekár na priepustku musel potvrdiť čas strávený ošetrením a podľa toho to uznal zamestnávateľ ako 1/2dňa alebo celý deň...
V tehotenstve máš nárok aj nadrámec "priepustiek". Treba si kuk aj kolektívnu zmluvu, čo tam je uvedené