Celodenné ošetrenie - paragraf

zobaka
3. sep 2021

Ahojte, co robite, ked uz mate vycerpane paragrafy na seba a potrebujete este navstevu odbornikov? Pri nizkej mzde, ktoru mam si nemozem dovolit neplatene volno a moj zdravotny stav vyzaduje pravidelne kontroly. Este nikdy som nebrala na dieta, to zavolate jeho dr. a poprosite ju? lebo asi obvodny dr. mi neda doprovod na dieta, ci? Dakujem

volterra
3. sep 2021

@zobaka môžeš si vziať na ten deň dovolenku.

marpel
3. sep 2021

@zobaka ak by sa dalo, dohodla by som sa na nadrobeni toho času kým budem u lekára. Ak sa neda, tak pol dňa dovolenky, potom do práce. Ak ani to, tak potom dovolenka na ten deň.

vamajka
3. sep 2021

@zobaka normalne chod zo sebou a daj si to ako doprovod

zobaka
autor
3. sep 2021

@vamajka dakujem za radu a ako to dam? moj dr. mi tam napise co? lebo sebe doprovodov dat nemozem, ci myslis, ze aj moj dr. mi moze dat doprovod na dieta? nie len detska pediatricka?

vamajka
3. sep 2021

@zobaka napr. ked si bola u zubara, u ocneho a takych dr. kde teoreticky mozes ist aj s dietatom tak na take si pis doprovod, ked vies, ze budes zo sebou viac behat po dr.

janage
3. sep 2021

@zobaka ahoj ja chodím s deťmi aj sebou pomerne často. Vždy sa snažím ten čas nadrobiť. Ak to ale nejde tak normálne na priepustku potvrdenú od špecialistu napíšem doprovod ak idem s dieťaťom a nič ak so sebou. Nikdy to nikto neskúmal. A na alergo, ktorá je primárne pre deti napr.chodim aj ja s nimi ako pacient. Kožná tiež je spoločná napr.u nás ani detské kožné nie je. Berie aj aj.

zobaka
autor
3. sep 2021

@vamajka ano chapem, ale ked napr. pojdem na cievne tam asi si nemozem dat doprovod pre dieta

zobaka
autor
3. sep 2021

@janage tak u nas to skumat praveze budu, inak fakt som to nikdy nevyuzila, ale teraz mi nastala taka blba situacia v tejto porantanej robote mi stale nieco je na riesenie, tak rozmyslam co s tym, este mi napadlo, ze vtedy tusim musi byt na paragrafe meo dietata, na priepustke nemusi byt?

janage
3. sep 2021

@zobaka no a prečo nie? Moja bola už aj na meranie hustoty kosti, a?
Ak sa skúmať bude tak bohužiaľ jediné nadrobit ak sa dá alebo dovolenku.
Ja inak keďže tých lekárov mame dosť sa snažím narábať každý niečo akoby už dopredu. Že často už mám nadrobene keď na vyšetrenie ideme.

vamajka
3. sep 2021

@zobaka zbehni za pediatrickou nech ti orazi papier na dieta nikdy som meno dietata nepisala pokial je normalna papier ti orazi

nafka0483
3. sep 2021

@zobaka A ty realne na tych vysetreniach stravis uplne celu pracovnu dobu?
Lebo to nie je "povinne" mat celodenne osetrenie, praveze zakon kaze, ze je to len na dobu nevyhnutnu na osetrenie a cestu na a z osetrenia.

Cize ak by mi islo o to, ze nemozem mat dany den nezaplateny, tak by som isla do prace, z prace odisla na vysetrenie a zas sa vratila - aby sa mi z toho poctu paragrafov odratalo len presne tolko hodin kolko som prec. Tym padom nemas 7 dni, ale 7x8hodin a odratavas po hodinach. Jedine, ze by si mala lekarov v inom meste a skutocne v dany den nemas sancu stihnut prist odrobit ani zopar hodin.

janage
3. sep 2021

@zobaka priepustka je pre teba, nie dieťa. My tam mame len meno, dátum a dôvod ako lekár, služobne, súkromne. A k lekárovi alebo dozadu k pečiatku dopíšem doprovod.

simca06022011
3. sep 2021

no so sebou mas narok na 7dni, dalsie su neplatene.. a neobides to. Bud si to das ako doprovod, alebo dvolenku, alebo neplatene volno. Druha vec je, ze presne pre toto, zamestnancom opakujem, nech k lekarovi chodia na nevyhnutne dlhy cas, nie ze zubar a dva dni pcko.. lebo sa im stane, ze naozaj budu potrebovat a skoncia na neplatenom volne. A teraz je to tak, ze dokazu odbehnut k lekarovi a prist o hodinu, dve a ani Pcko neriesime.
Na priepustku sa pise tvoje meno, je to tvoja priepustka, nie dietata.

janage
3. sep 2021

@nafka0483 áno ja tak mám, vždy na nevyhnutný čas. A tie hodiny sa odratávajú. A to bežné na neuro som aj pol dňa, ale ešte prídem aspoň niečo do práce. Celodenné využívam len fakt výnimočne keď máme viac lekárov v ten deň alebo hnačka, vracanie, choroba v piatok s predpokladom, že za víkend sa preliecime a v pondelok škola, práca.
A fakt už niektorí lekári sa dajú aj poobede.

nafka0483
3. sep 2021

@simca06022011
@janage
Presne preto to pisem, lebo pre niektorych je to "novinka" a myslia si, ze to je na cely den a bodka. Pricom praveze malo zamestnavatelov akceptuje take nieco ako celodenne. Lebo ak nie je lekar v inom meste, tak sa tazko veri tomu, ze cesta k lekarovi, cakanie, samotne vysetrenie a cesta naspat by zabrali celu 8 alebo 12 hodinovu pracovnu dobu.

Nepoviem, ked je ud zubara strpnuta cela tvar, ze clovek nevie fungovat, alebo po ocnom rozkvapkane oci, po nejakom mensom zakroku napr. clovek este oblbnuty, v bolestiach, tak jasne, ze neda sa pracovat, ale bezne vysetrenia sa po vacsine za par hodin vybavit daju.

zobaka
autor
3. sep 2021

@vamajka asi len tak, len som chcela vediet, ci to aj moj obvodny moze, ale asi len pediatricka

zobaka
autor
3. sep 2021

@nafka0483 samozrejme ja sa vzdy vratim z vysetrenia, pokial nie som pod oblbovakmi po magnetickej napriklad, paragraf cerpam, ked doma ma prehana, alebo proste nevladzem vstat z postele kvoli zdravotnemu problemu

zobaka
autor
3. sep 2021

@janage ano chapem, od obornika peciatka hoci ja pojdem na cievne a napisem tam doprovod

nafka0483
3. sep 2021

@zobaka Tak potom jedine ratat s tym, ze dalsie dni uz platene nebudu, alebo to fejkovat akoze na rodinneho prislusnika - priepustka je na tvoje meno, lebo ty potrebujes ospravedlnenie, potvrdi ju lekar u ktoreho si dnau osobu sprevadzala (co si vlastne ty sama) a len dopises, ze sprievod napr. matky, alebo dcery.
Alebo cerpat dovolenku ako bolo spomenute, alebo podla toho ci mas smeny sa dohodnut na vymene smeny, nech mas v case navstevy lekara volna a neprides o plat, alebo sa spytat na moznost nadrobit si dany den a pod. - to uz neviem aka praca a nakolko by sa dalo na niecom takom dohodnut.

domip
3. sep 2021

Normálne si vybav svoje a veď mohla si niekoho zaviesť aj k lekárovi - či už manžela, rodičov, atď...

zobaka
autor
3. sep 2021

@domip to chapem, len to asi budem musiet volat im lekarom o potvrdenie, len to som chcela vediet 🙂 ze asi nemozem k svojmu obvodnemu

zobaka
autor
3. sep 2021

@nafka0483 nerobim na smeny, vsetci odbornici robia doobedu max. do 13tej, prvy krat s ami stala takato situacia, ID mi nepriznali a moj stav je na prd, cize musim to nejak vyplatat

nafka0483
3. sep 2021

@zobaka Nechapem preco chces potvrdenie od obvodneho, ved nech ti periepustku opeciatkuje ten, u koho realne si - ten odborny lekar.
A ked uz to chces robit tak ze to napises na niekho, tak dopis ze doprovod matky, alebo otca.

Pripadne ak sa ti nazbieraju vysetrenia, tak sa mozes dat vypisat, pobehat napr. za tyzden odborne vysetrenia a nemusis cerpat individualne paragrafy.

zobaka
autor
3. sep 2021

@nafka0483 dobre skusim, lebo este min. 3 x mam odbornika do konca roka, dakujem

janage
3. sep 2021

@zobaka no nam vždy dal ten, u koho sme boli. Či kožné, alergo, neurológia, endokrinológia, fyzioterapia, zubár. Obvodná ak sme boli u obvodnej.

nafka0483
3. sep 2021

@zobaka Tam nie je nic na skusanie, to je uplne normalne, ze si tam na vysetreni, tak poprosis lekara alebo sestricku nech ti priepustku opeciatkuje.

julia204
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nafka0483
6. sep 2021

@julia204 Nepocuvaj prikazy, ktore su mimo zakona ;) nesmies robit nic, co ti zakon neumoznuje.
Dieta moze chodit aj k dospelackemu specialistovi, aspon ja chodim k takym, ktori vysetruju aj dospelych aj deti, cize nic by si nezistila. Tak isto nezistis, ci som bola u lekara ja, alebo moj rodinny prislusnik.
A po dalsie - sestrickam mozes vyvolavat kolko chces, skusila by ti moja nieco hovorit o tom, ci som tam bola, ci nie - nesmie! poskytovat taketo informacie a uz vobec nie niekomu na telefone, kto sa tvari ako moj zamestnavatel.

Zamestnavatel je povinny respektovat to, co je na priepustke potvrdene. Nema ziadne kompetencie na to aby vyvolaval lekarom, sestrickam a pytal sa ich a overoval. Ak sa mu nieco nepozdava, tak su na to oficialne prostriedky - napr. ak si mysli, ze je priepustka sfalsovana a podobne. A lekar a sestra budu komunikovat a poskytovat informacie vtedy, ked to dovoli zakon a ked si to vyziada napr. policia, sud a podobne - cize niekto opravneny.

Ze prikaz je prikaz...omg... a zakon je zakon. Ked ti zamestnavatel prikaze robit ine nezakonne cinnosti, tak urobis? Bude ti to blbe, ale prikaz je prikaz?