Ahojte, prosím vás existuje nejaká pomoc od nášho úžasného štátu pri tejto situácii? Viem že nie sme jediní a že prvý rok v škôlke je o tom že je dieťa nonstop choré, no na syna som sama, otec pracuje turnusovo v zahraničí (3 týždne v práci a 10 dni doma). Syn má spravidla štvordňovú dochádzku. Po-Št škôlka, pia - po doma. Utorok nastúpi do skolky a sobotu má sopel. Každý mesiac má zápal stredného ucha. Do skolky chodí on septembra, teraz sme doma s tretím zápalom v uchu. Som zúfalá. Podporujem imunitu všeličím ale nemám pocit že to má efekt. Dá sa nejak riešiť takáto situácia? Nie som schopná ísť takto do prace, nemám ho kde nechávať. Starí rodičia pracujú. 😔
@zmrzlinka2021 manžel vráža všetko do domu ktorý budujeme, nazvyš nie je nič
ake vysetrenia ste absolvovali? boli ste u ORL?
1. OČR tvoja
2. OČR mužova
3. Opatrovateľka
Tieto 3 alternatívy striedať a zvládnete to. Plus riešiť imunitu a hľadať príčiny častých chorôb. Úžasný štát ti platil rodičovský a umožňuje ti byť na OČR.
Náš úžasný štát by čo mal podľa teba robiť? Okrem OČR? Takmer všetky deti sú po nástupe do kolektívu snáď aj nonstop choré, to budú všetci rodičia doma na nejakých extra dávkach prvý rok či ako si to presne predstavuješ? Peniaze dávate do domu, to je teraz prirorita, okej, ale potom prichádzate o tvoj príjem, keď musíš byť doma s dieťaťom. Takže možno by bolo lepšie prepočítať, čo by stála platená výpomoc, či sa to neoplatí viac ako prísť o 1 príjem, ak vravíš, že takto do práce ísť nemôžeš.
Zaujímavé, manžel robí v zahraničí, tzn. asi malý príjem nemá, do domu vrážať peniaze a následne chceš ty ešte niečo od ,, úžasného štátu?" Akože ty si normálna?! Veď vy peniaze máte!!!!
@deedol u orl sme každý mesiac so zápalom v uchu, iné vyšetrenia nemáme, vravela obvodná aj orl že taký je prvý rok skolky a len sa s tým zmieriť
@martul nejde o finančnú pomoc od štátu, pomoc od štátu by stačila taká, aby som za seba nemusela platiť odvody ako “dobrovoľne” nezamestnaná. Tak aj je to veľa tak potom áno, som nenormalna 🙃
@melanta muž nepracuje na Slovensku
Dá sa byť ako osoba strajuca sa do 6 rokov . Vtedy ale dieťa môže len doobeda do škôlky. Nahlásiť treba ale do zdravotnej poisťovne
autorka, ked si sa pytala na stat, mozno si mala na mysli predlzeny plateny RP, ale pri takychto dg sa nedava, to musi byt nieco vaznejsie. ja som tiez bola s malym doma (na striedacku s muzom) niekolko mesiacov - 3 dni v skolke, tyzden doma, tyzden v skolke, dva tyzdne doma... nemal sice zapaly stredneho ucha (to suvisi napr. s tvarom a prepojenim dutin, nie kazdemu to ide do ucha, moj je skor nosovo-hlavovy). bolo to take zle (plus vsade covid), ze sme ho nakoniec nechali doma od decembra do aprila. spatne si myslim, ze to bolo aj nepripravenostou imunity (covid, takze obmedzene stretavanie, a potom sok, ked isiel do skolky), ale aj jeho psychickou nepripravenostou na skolku (rano plakaval), tym padom bol v strese a tie choroby sa naho lepili este viac... do aprila dospel, uz mal 4r a nastupil bez placu a do menej "chorobneho" obdobia.
neviem, ako ste na tom financne, ci si viete dovolit napr. pol roka davat menej do domu a riesit opatrovatelku, alebo ci vies ty zostat doma, alebo vam napadne nejaka ina moznost, ale zdravie je prvorade a opakovane zapaly ucha (a s tym spojene atb) by som riesila ako prve, lebo sa to moze odrazit na sluchu, ale aj na imunite (atb zabijaju aj dobre bakterie...)
4 hodiny škôlka a vedená na zdravotke ako osoba.starajuca sa o dieťa do 6 r.
...a budúci školský rok bude lepšie. Skus aj robiť prepláchneme nosa morskou vodou s propolisom bez alkoholu
Ak má dieťa do 6 rokov, môžeš sa ako nezamestnaná evidovať v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Len pozor, v škôlke musíš registráciu dieťaťa zmeniť z celodennej starostlivosti na 4 hodinovú. dieťa totiž môže v tomto prípade chodiť do skôlky max na 4 hodiny, ale nielen fyzicky, ale aj papierovo. A ty počas tohto obdobia nemôžeš pracovať, ani len dohodu na hodinu mesačne nemôžeš mať. Ale bude štát za teba platiť povinné ZP.
nuz tak mate to zle nastavene, treba prehodnotit:
pracu muza v zahranici
stavbu domu, ked na to nemate
tvoju pracu
@deedol nejde ani tak o ten finančný príspevok od štátu, ja som myslela ako pomoc od štátu to, že ak pre takú situáciu nemôžem ísť do prace a musím ostať ako “dobrovoľne” nezamestnaná či existuje spôsob ako sa vyhnúť plateniu odvodov
@deedol ešte dodám že syn chodí do skolky rad, teší sa tam, s deťmi aj učiteľkami vychádza dobre. A ak by nemal tie zápaly ucha riešila by som to tou opatrovateľku ale toto chcem mat pochopiteľne pod dohľadom sama, syn je na 1. Mieste
jasne, chapem. tak len to, co radia baby ohladom zdravotnych odvodov. "osoba starajuca sa o dieta do 6r" a dieta na 4h do skolky. socialne si ako dobrovolne nezamestnana platit nemusis, len sa ti ten cas potom nezarata.
Kokos čo by ste niektoré ešte chceli? Tak manžel nech nevráža všetko do domu, ale nechajte niečo aj na opatrovatelku. Alebo aj opatrovatelku vám ma preplatiť stat?
@deedol ďakujem, pozriem na to 🙂
štát ti predsa poskytuje možnosť OČR, iná možnosť nie je...OČR vie využiť aj manžel aj starí rodičia - treba sa prestriedať...
@mogaa ktorý zamestnávateľ ma bude držať v robote keď budem každý týždeň doma? Muž na Slovensku nepracuje, paradoxne to stále vyšlo tak, že keď bol doma, maly pekne chodil do skolky a ochorel par dni pred jeho odchodom do roboty. Starí rodičia ochotní nie sú, podnikajú
Ináč nechápem, otec v zahraničí, starý rodičia podnikajú, nevedia sa nájsť finančne prostriedky na opatrovateľku ? Načo je vám veľký dom, keď muž v ňom nikdy nebude bývať ale bude viac v zahraničí ako doma?
@katulienkax To si má každá rodina zariadiť už sama, kto im pomôže s malým dieťaťom, ani iné štáty nič také neponúkajú, obyčajne ešte kratšiu materskú.
Určite vieš, že štát musí niekde na tie odvody pre teba zobrať. Prečo by sme sa mali všetci skladať na to, že chcete mať dom. Pozri sa choď robiť niečo na živnosť. Budeš si vedieť sama rozdeliť čas medzi prácu a choré dieťa. My sme s mužom vychovali tri deti (+1 vnúča), postavili popritom dom. Robíme aj na živnosť, aj ako zamestnanci, kde je čo výhodnejšie. Starých rodičov (dôchodcovia 50+ v tej dobe) sme o pomoc požiadali asi prvé 2-3 roky, za kedy sme si našli vlastný systém. Najlepšie je spoliehať sa vlastné schopnosti.
Ešte by bolo dobre skúsiť alergológiu. Nám sa starší takto trápil a detská aj ORL si išli svoje kraviny o detských chorobkach a ako treba vydržať. Alergologicka potvrdila, že on ma vlastne alergiu, nasadila liečbu a bol pokoj. U nás to boli vzdušné plesne, presne v takomto počasí to bolo najhoršie.
Čo sa týka pomoci, proste sa striedať s mužom. Ja som nikdy nechápala snahu mať dom, keď nie sú naň peniaze. Radšej malý byt tam kde je praca, ale žiť normálne spolu ako rodina.
Urcite zbehni na orl skontrolovat nosnu mandlu. Mojim detom vybrali a s chorobami mame pokoj takmer. A sopel nie je choroba. Moje deti chodili aj s nadchou do skolky prave preto, lebo by mi zamestnavatel neakceptoval castu orc. To je len tvoja pohodlnost, byt s dietatom.pri kazdom sopli doma a vyuzivat stat a este od neho nieco chciet.
Nasa ORL doktorka si dala zalezat, vybrat ATB a vyter, dalsie 2 razy sa bakteria potvrdila, tazke 3x ATB kym sa vyliecil. Prvych 10 dni som bola doma ja dalsi mesiac chodila k nemu mama.
Zapal ucha sa mu opakoval, kym sme nenatrafili na tuto dr. a liecila kym nebol vyter negativny. Vybral Atb a o 2 dni opat rev, ze ho boli ucho.
Ries pricinu jeho castych zapalov usi. Pripadne sa pytaj na vysetrenie nosnej mandle, mozno aj ta mu robi problem.
Aha, zárobok zo zahraničia, stávate dom, bo ešte chceš od ,,úžasného štátu,,. Ved ostan s nim doma.
Ešte ma napadlo, prestahuj sa za manželom a možno zahraničie ti poskytne viac ako úžasné Slovensko
Dievčatá, ktoré radíte opatrovateľku, viete, koľko stojí? Asi nie. A viete, kde nájsť takú, ktorá flexibilne ráno o 5-tej vyskočí a uteká k chorému dieťaťu,aby matka bola o 7-mej v práci? Ja som takú ešte nenašla.
Opatrovateľka. Manžel robí v zahraničí tak hádam zarobí.