Čakám dieťa s cudzincom. Poraďte ohľadom priezviska

ayu
1. júl 2013

Ahojte, čakám bábätko s cudzincom, ktorý sa k otcovstvu hlási, ale nie sme manželia. Chcela by som sa spýtať, či môžem dať dieťaťku po narodení obidve priezviská, moje aj jeho. Čo potrebujem k vybaveniu, viete niektorá ? Ďakujem. 🙂

vonicka
1. júl 2013

2 priezviska na SK bude asi problem, aj ked si manzelia pri uzavreti manzelstva nechavaju kazdy svoje meno, musia si pri sobasi urcit ktore priezvisko bude ich dieta mat. Ja by som na tvojom mieste, a ak ostanes do porodu slobodna, dala vylucne svoje meno. Predstav si situaciu, ze sa s priatelom rozidete a ty ostanes s dietatom, ktore sa nikdy uz nebude volat ako ty a ked si nahodou najdes neskor dalsieho muza, tak uz to bude uplny gulas. Svoje meno by si mu mala dat aj kvoli tomu, ze predsalen nie ste manzelia (bez ohladu na to, ci je tvoj priatel cudzinec). Ja radim z vlastnej skusenosti. Uvidis, ake ine rady ti napisu dalsie zeny, ale riad sa v tomto rozumom, nie srdcom!

marylis
1. júl 2013

@ayu tak toto viem uplne presne. NEJDE TO!!!!!! My sme to riesili s priatelom asi pol roka, hladali sme vselijake mozne riesenia, no neuspesne! Je to cista katastrofa, zijeme tu na SR jak v davnom socializme. Nic sa tu neda, som z toho chora. Pri tejto teme sa vzdy totalne vytocim. Cakam, kedy ti konzervativni kompetentni v tejto veci sa preberu a povolia to, jak vsade inde vo svete. Ale mam pocit, ze tak skoro ee. 🙄

sissy27
1. júl 2013

@ayu no ja sa prikláňam k názoru @vonicka ... daj dieťaťu len svoje priezvisko, otecko na opačnom konci sveta, na výživné nemá, na letenku asi teda tiež nie, nechcem maľovať čerta na stenu, ale tam asi nejaký veľmi intenzívny kontakt nebude... tak načo dieťaťu komplikovať život dvoma priezviskami, z toho jedno bude možno aj problém vyhláskovať? ak sa raz zachová ako chlap a teba si zoberie za manželku, potom zmeníte priezvisko sebe aj malému...

vroni
1. júl 2013

@ayu, priezviska oboch rodicov dat dietatu nemozes, uplne jedno, ci ste manzelia alebo nie a ci je otec Slovak alebo Eskimak. Proste to zakon nedovoluje a bodka.

materina_duska
1. júl 2013

@ayu Súhlasím, že daj svoje & keď budete aj oficialne rodina, budete mať všetci rovnaké 🙂

kveta
1. júl 2013

@ayu Mozete dat dietatu dve priezviska len v pripade, ze je to bezna prax v priatelovej krajine. Osobne aj na zaklade mojej skusenosti odporucam dat mu Tvoje priezvisko. Zmenit to casom na partnerovo mozes, ale opacne nie. Kym nie ste nanzelia, muzovo priezvisko by som nedala.

trish31
1. júl 2013

@ayu zavisi na vztahu Vasom...my zosobaseni sme ale tu to este nahlasene nemam a neviem ani,ci to stihnem,ale syn bude mat priezvisko manzelovo.V Kanade si zena muzovo priezvisko neprebera,takze ja mam stale svoje priezvisko aj po svadbe.Ak to u Vas vyzera tak vselijak,daj svoje.

vroni
1. júl 2013

@kveta, bezna prax nestaci, dieta by muselo mat aj obcianstvo onej krajiny.

monika15
1. júl 2013

@ayu skadial pochadza tvoj partner?????
ja by som dala malemu moje meno. je to len priezvisko... ale nikdy nevies......

lubina
1. júl 2013

ak by si chcela davat obe priezviska a je to bezna prax v partnerovej krajine, tak treba ist porodit tam, dostat rodny list tej krajiny a len potom ho legalizovat na SR. Je tu vsak aj nebezpecenstvo, ze ak sa casom rozidete, tak partner bude mat vsetky rodicovske prava a bude si moct dieta aj narokovat, aby ho aj mohol vychovat. Treba rozmyslat........

ayu
autor
1. júl 2013

dakujem dievcence. ocko je z javy a tam si manzelka takisto neberie manzelovo meno. rozmyslala som len nad tym, ze keby sme aj neboli spolu, ze by som dietatko posielala na prazdniny. a s menom, ake ma otec by bolo vsetko asi jednoduchsie. ak budeme spolu, tak babatku vybavime dvojite obcianstvo. teda ak to zakony SR dovoluju. vidite, ani toto neviem..

kveta
1. júl 2013

@ayu Vsade Ta budu volat priezviskom otca podla priezviska dietata.. A ak sa vydas za ineho, ude Tvoje dietatko s inym priezviskom ako zvysok rodiny.. Ale ako chces..

ayu
autor
1. júl 2013

@kveta nerada komplikujem, takze je viacmenej rozhodnute. bude mat len moje. 🙂

sissy27
1. júl 2013

@ayu fúúúúha silná úvaha, že ak by si s otcom dieťaťa nežila, tak ho tam budeš posielať na prázdniny... ako ja chápem, že prostredie pekné, ale si si istá, že sa bude o dieťa vedieť adekvátne postarať, že ho prijme aj jeho rodina, že sa ti dieťa v poriadku vráti? a priezvisko nemá vplyv na cestovanie dieťaťa, bude musieť mať vlastný pas a pravdepodobne tvoj súhlas s vycestovaním (to si už musíš overiť na konzuláte krajiny, kam cestuje)....

ayu
autor
1. júl 2013

@sissy27 ano, tymto vsetkym som si ista. pozname sa dlho, nakolko som tam bola niekolko mesiacov uz pred siedmymi rokmi a teraz dalsi polrok. rodinu poznam celu, prijimaju bez problemov mna aj dieta. ak by som si tam vedela najst po roku od porodu pracu, tak nevaham a odchadzam. nie som ufnukany typ, co sa nevie pobyt s vyzvami. 🙂)

sissy27
1. júl 2013

@ayu nepýtaj sa, koľko je tu takých, ktoré si mysleli, ako dobre poznajú otca svojho dieťaťa, jeho rodinu, zázemie a všetko... ale prajem ti, aby si bola práve tá výnimka 😉

mima4
1. júl 2013

@ayu ale ak das priezvisko biologickeho otca, tvojho sucasneho priatela a raz sa vydas a teda si zalozis rodinu, tak mozes mat problem s tym, aby malo dieta priezvisko po manzelovi. Takze urcite priatelove priezvisko nedavaj

simca06022011
1. júl 2013

Daj babu svoje meno, ak sa raz vezmete tak priezvisko zmenite alebo budete planovat spolu realne zit... je to najpraktickejsie... aj ked sa ti to teraz nezda... nic ine by som neurobila.. pretoze lahko sa moze stat ze budes o par rokov bojovat o to aby si vobec svoje dieta videla... ako sa vravi doveruj ale preveruj.. a vo vztahoch si nikdy nikto nemoze byt isty

ayu
autor
1. júl 2013

rozhodnute. dakujem ! 🙂

zinhka
9. júl 2013

Kocky, poradte. Co treba k uznaniu otcovstva pred narodenim dietata, ak s partnerom noe sme zobrati a on je cudzinec?? S cim presne ist na matriku?