Byt v BSM

6. sep 2023

Ahojte, chcem si kúpiť byt - 50 percent mám nasetrenych, 50 dofinancujem hypotékou na moje meno. Byt bude písaný len na mňa. Som ale vydatá 1 a pol roka a manžel má z predchádzajúceho vzťahu 10 ročnú dcéru, ex je dosť zlá žena. Čo by sa stalo v prípade že sa mužovi niečo stane? Byt bude v v BSM teda môže z neho detit aj dcéra alebo stačí že je na moje meno a hypo na mňa teda keby sa niečo stane nebude sa s ním rátať?

maranta_leuconeura
6. sep 2023

Informuj sa u notara, nehnutelnost viete pred kupou vynat z BSM, samozrejme so suhlasom manzela, teda zuzit BSM o tu nehnutelnost (neviem presnu terminologiu). Inak hocico kupis vlastnite automaticky v manzelstve obaja.

syslik81
6. sep 2023

ak sito pravne neosetrite tak bude dedit aj dcera ... treba to vynat z BSM

maciatkolulu
6. sep 2023

Áno,"detila"by aj dcéra a v prípade rozvodu by si mala tiež slušný problém.... Treba kontaktovať právnika

lonely66
6. sep 2023

ano, urob presne tak, ako uvadza
@maranta_leuconeura
odporucam to obzvlast v pripade, o akom pises. cize muz ma este dceru, ktora nie je tvoja, a 50% na byt mas a 50% budes financovat ty. co sa hypoteky tyka, aj tu daj vynat este pred kupou zo spolocneho majetku. cize aj nehnutelnost, aj hypoteku.
idealny stav by bol, ak by mal tvoj muz vyssi prijem, nez ty. v pripade rozvodu by nemal paky zautocit na to, aby si mu vyplacala cast hypoteky. neviem vsak, ako to vysvetlit 😀

autor
6. sep 2023

@lonely66
@maranta_leuconeura
@syslik81
@maciatkolulu ďakujem baby za rady, asi to radšej takto aj spravím. S manželom sa neplánujem rozvádzať ale jasné keď vidím niektoré tie príbehy... Nikdy nehovor nikdy. Hlavne plánujeme rodinu a ja sa aj obávam toho čo by bolo keby sa mu niečo stalo.. zatiaľ bude dvojizbak, časom po pár rokoch asi znovu budem pýtať o radu :D

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lonely66
10. sep 2023

@chodec15 nemyslim si. trochu nefer by bolo, kedze su uz zosobaseni, keby autorka zarabala podstatne viac, nez manzel a velka cast jej prijmu by pokryla jej hypoteku (ktoru si tiez moze vynat z bsm). pokial vsak autorka bude mat vynatu hypo, bude zarabat rovnako ako manzel alebo menej a bude prispievat na spolocnu domacnost rovnako ako on, tak aj on si predsa moze teraz kupit nehnutelnost a rovnako vziat hypoteku. nic mu v tom nebrani. ine by bolo, keby zacali spolocne od nuly a autorka by chcela vsetko na seba. alebo naopak.

napisem priklad. poznam par, kde si takto po svadbe kazdy kupil svoje. su manzelia. nefer vsak je, ze kym ona zarobi okolo 1000, on zarobi 2500, ale akosi automaticky to berie tak, ze si plati svoju hypo vo vacsej miere. cize ak to vezmeme z hladiska, ze po svadbe je vsetko spolocne, tak kona nespravodlivo. tak ale, ich vec. toto by mi vadilo, byt na mieste autorkinho manzela. ak by ona zarabala podstatne viac a drvivu vacsinu prijmu by davala do svojej hypo. ak to vsak bude narovnako, ze si bude platit hypo a zaroven sa bude rovnakym podielom ako manzel financovat spolocnu domacnost, nevidim na tom nic zle.