Ahojte ja aj priateľ mame svoje byty, on väčší novší po dohode idem bývať ja k nemu a svoj byt nechám do prenájmu zatiaľ, poradíte ako postupovať? Citala som ze treba vybaviť nejakú registráciu na dane atd atd...mi chcete povedať ze vsetky tie inzerat na bázosi ze niekto dá niečo do prenájmu su takéto korektne? Podla mna veľa ľudí to robí tak ze napíšu zmluvu podla svojich slov a jednoducho nechajú niekoho byvat ci len ja som naivná? Byt mi este ako decku kúpili rodicia "ze do buducna" takže ani papierovacky okolo hypotéky atd som vôbec neriešila a nevyznám sa, je pisany na mna
Áno, chod na daňovy urad, za 5 minút máš vybavené, čo treba. A potom budúci rok podas daňové priznanie.
Ja neskumam, kto platí daň a kto nie z tých inzerentov na bazosi, ale napr ja nechcem spávať s vedomím, že o pár rokov sa na to príde, že som neodvadzala dane a dajú mi pokutu/zavrú do basy. Mne ten zisk navyše o to nestojí.
A druha vec, mat dobru zmluvu je v tvojom záujme. Není také ľahké vyhodiť z bytu neplatiča, ani so zmluvou, nie ešte bez. Alebo ak ti poškodia byt, kto to preplatí? Ak nechajú mesiace pretekať vody na WC, kto ti účet preplatí?
Ak nemas ani paru o takychto veciach, tak ti odporucam obratit sa na realitku. Ak si z ba, tak ti viem jednu sikovnu odporucit, nam prenajala byt uz 2x... Vybavi vsetko a je mega korektna a sikovna...
@zoro9836 tak každý si to musí zvážiť sám ☺️
@guiseppinka aké su prosím poplatky za takú realitku
U nej plati ten, kto prenajima byt. Pretoze ten si ziada sluzbu a nie najomca... Je to 1 mesacne najomne. Nam prenajala prvykrat byt za 3 dni od stretnutia sa s nou, druhykrat asi za tyzden a riesila vsetko v nasom mene, kedze boli hranice zatvorene... Mala kluce, spravila obhliadky a vybrala vynikajucich bezproblemovych najomcov...
Áno, sprav to cez realitku oni ti napíšu zmluvu, všetko vysvetlia a berie sa jeden mesačný nájom ale radšej sa opýtaj hneď na začiatku aký poplatok berú. Tiež keď sme pred rokmi začali prenajímať tak sme o tom nič nevedeli a riešili to cez realitku ale len prvý krát potom sme si už nájomcov hľadali sami cez bazos a zmluvu sme napísali tú istú len zmenili meno nového nájomcu a áno treba sa zaregistrovať na daňový úrad a každý rok podať daňové priznanie ak nechceš riskovať
@nika523 a kolko cca € sa potom platí ta dan? Viem ze záleží od ceny najmu ale aspon orientačné, pardon ale fakt v tom tápam
20% zo zisku
19 percent zo zisku. Z najomneho odpočitaš všetky tvoje výdavky, elektrinu, vodu, internet, atd., aj ked si nieco investovala do bytu, napr. si kupila skrinu, sedačku, opravy, hocičo...ale musis mať o tom doklad. Po odpočítaní výdavkov ti ostane zisk, z toho platis 19 percent, ale je tam ešte nejaká úlava 400 eur, to neviem presne, lebo sama idem to robiť 1x.
@bolarazjedna 500 eur je oslobodené. Rovnakým pomerom ako sa znížili príjmy však treba potom znížiť i vydavky
@bolarazjedna vo vysvetlivkach k DP typ B je uvedený i príklad,ako sa to počíta
@bolarazjedna mne bolo povedané že toto si odpočítavať nemôžem kúpu nábytku a dokonca ani opravy že len keby som bola podnikateľ a mala to zapísané ako obchodný majetok či čo....
Joj dievcatko, zda sa, ze si prisla k majetku ako slepy k husliam ci ako sa to hovori..
Vsetci ti na bazosi asi nepriznavaju do dani z prijmu prenajom izby. Zalezi ale, na akeho najomnika natrafis. Ci bude chciet zmluvu alebo nie. Ci ty ju budes chciet alebo nie. Depozit, prepis energii. Hovori ti to nieco? Kto plati rezie teraz a co budes robit s neplaticom?