Dobry vecer zienky,
Chcela by radu ohladom prenajmu. Bohuzial mamka mi necakane umrela a mne ostal po nej byt. Predat ho isto nechcem, a nerada by som platila prazdny byt.
Urcite to budem riesit cez realitku, no chcem sa opytat, ak by tam chcela prist byvat rodina s detmi , realitka to vie nejako zmluvne osetrit, ze v pripade neplatenia im mozem dat vypoved z bytu ?
Mamkin byt bol prerobeny cca 20rokov dozadu, je v dobrom stave, len take male opravy treba urobit. Vacsia oprava by bola vymena podlah v 2 izbach ktore dost skripu. Nemam problem investovat do skulturnenia bytu, ale zase by ma nastvalo keby ze mi to znicia ( opotrebovanie chapem, nicenie nie ). Investovali by ste ?
Dalsia otazka je, prenajimate byt s komplet vybavenim?
Dakujem za kazdu radu / tip.
@elizabet173 Dakujem za radu 🙂
@elizabet173 dá sa prenajať aj rodine s deťmi, a v prípade neplatenia ich môžeš vyhodiť. Treba uzavrieť zmluvu o krátkodobom najme, nie klasickú zmluvu. Ja som to riešila pár mesiacov dozadu, zmluvu som dávala robiť pravnicke, aby som to mala všetko poriadne ošetrené, a ona mi všetko vysvetlila 😊
@lavender273 ja som síce neprenajímala nikdy byt ale zato bývam už v 5 nájme tak poradím ako viem..
Investovať do bytu také ako podlohy, kúpelňa, vymalovať, prípadne kuch. linka ak je staršia, a spotrebiče v nej..
Môžeš prenajímať nezariadený byt, ale myslím si väčšina ludí skôr hlada aspoň také to základné vybavie (posteľ, gauč, jedalenský stôl, skrine, stolik pod TV (pripadne aj TV ale to nemusí byť), ak je aj druhá izba tak aj v nej nejaké zakladne vybavenie..
To je na tebe, ako sa rozhodneš či investuješ do zariadenia alebo nie..
Nájomnú zmluvu si daj určite vypracovať nejakému právnikovi a ak tam on jasne stanoví podmienky platenia (či je to rodina s detmi, mladí ludia, rodina so zvieratami - aj to si tam stanov do zmluvy ak nechceš zvieratá v byte tak dať do zmluvy že v prípade že to porušia a ty na to prídeš tak ich môžeš vyhodiť)..
Pred prevzatím bytu je dobré si ho pofotiť, a spísať protokol o prevzatí bytu kde sa napíše čo sa v ktorej miestotnosti nachádza (nábytok, elektro) a prípadne poškodenia (ja neviem napr: obývačka: pri prevzatí bytu nájomníkmi už bola prasknutá omietka)
Taktiež si stanov v nájomnej zmluve do koľko € platia menšie opravy a poškodenia nájomníci a kedy preberáš zodpovednosť ty (samozrejme ak oni rozbijú okno neplatíš výmenu ty ale napr nám sa stalo že sme kupovali do domu nové oplotenie lebo staré bolo už príliš zničené - časom a aj keď sme to platili my tak nám to prenajímateľ strhol z nájmu pretože to mu po našom odchode zostávalo logicky)
Určite to nie je všetko potrebné ale viac ma teraz nenapadá, no myslím že dobry pravnik vám poradí čo všetko treba mať v zmluve a aké dodatky k tomu 🙂
@izabela181 neviem, nepočula som o tom, my sme mali prenajaté rodine s dieťaťom len raz, bez akýchkoľvek problémov, odišli do zahraničia a potom sme sa dozvedeli, aké problémy mali tí, čo im rodiny s deťmi prestali platiť, tak sme už len bezdetným.
@elizabet173 áno aj ja som počula veľa katastrofických príbehov 🙈 preto som si nechala poradiť, zaplatila som právničke za zmluvu a nemusím sa báť, aj keď mám nájomníkov už s veľkým dieťaťom okolo 15 rokov. Ale aj keby mali bábätko a neplatili, tak táto zmluva chráni hlavne mna a vyhodiť ich mozem, všetko to je v zmluve 😊 rozdiel je v tom že klasická zmluva sa riadi Občianskym zákonníkom, ktorý chráni deti a zmluva o krátkodobom najme sa riadi Zákonom o krátkodobom najme 😊 toto je možné v podstate od roku 2015 tuším takze kedysi sa to nedalo takto spravit 😊
@lavender273 poradila by som ti radšej rodinu bez detí. Keď ti prestanú platiť, nemôžeš ich vysťahovať a nepomôže ti nič, ani realitka.. Ani by som možno neprenajímala cez realitku, ale dala by som si vypracovať dobrú zmluvu. Byt si pred prenajatím pofoť, všetko zariadenie, odpíš stav elektromeru, plynomeru, vodu. Ak je byt v dobrom stave, investovala by som do prerobenia kúpeľne, vymaľovala, inak asi nie.