Budem mať OČR?

magdus999
20. jún 2021

Ahojte, prosim poradit. Od polovice tohto mesiaca som zamestnana v novej praci. Predtym som bola na predlzenej rodicovskej dovolenke. Na mesiac jul nam zatvaraju skolku, pojdem na pandemicku ocr, zamestnavatel suhlasil, budem mat o to menej casu na zaucanie, nastastie je sef velmi chapavy, ze s dvojickami sa mi naozaj robit nebude dat. Budem mat narok na nejaku sumu z ocr? V podstate som doma 5 rokov, pred nastupom na matersku som o pracu prisla. Dakujem za odpovede.

krabica22
20. jún 2021

@magdus999 budete mat narok, kedze poistenie sa vam obnovilo. Ale nebude vypocitane z vasho aktualneho platu, lebo nebudete mat odrobene 3mes.

loginexistuje
20. jún 2021

len treba este pockat ci bude vobec mozne cerpat pandemicku ocr pocas prazdnin kedze skolka nie je uzavreta z dovodu pandemickej situacie ale z rozhodnutia zriadovatela (ina vyska ocr je potom nizsia)

krabica22
20. jún 2021

@loginexistuje ocr je stale 55% len za april bola 75%. Pokial ma pani dieta, ktore pocas pandemie dovrsilo 3roky a nema miesto v mš a teda nezrusia paragraf, tak ma narok.

lubka73
20. jún 2021

@krabica22 len pani pise ze im na jul zatvaraju skolku cize deti jej do nej chodia

magdus999
autor
20. jún 2021

@loginexistuje vo viacerych clankoch som citala, ze by mala platit. Tiez som bola zaskocena, ze ma vzali do roboty a rovno zavru skolku na mesiac, ale nastastie, novy sef je super a chapavy

https://www.pravneprerodica.sk/pandemicke-osetr...

@krabica22 dakujem velmi pekne, neviete z coho sa bude vyratavat?

lubka73
20. jún 2021

@magdus999 a nahradnu skolku vam nedali, neviem ako to funguje u vas , ale v BA napriklad su zberne skolky nahradne jedna funguje jul a druha august , kazdopadne drzim palce nech vam to uznaju

krabica22
20. jún 2021

@magdus999 sa DVZ určí vo výške, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie v kalendárnom mesiaci, v ktorom vznikla dočasná PN.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-... © Podnikajte.sk

magdus999
autor
20. jún 2021

@lubka73 nie, v BB nie su ziadne nahradne, ani zberne, pred koronou byvali. Teraz zavru a dovidenia.

lubka73
20. jún 2021

@magdus999 tak potom by si mala mat narok na tu pandemicku ocr, aspon min. rok viem ze ju mamicky poberali

lilinka88
20. jún 2021

Na pandemicku očr by som sa veľmi nespoliehala. Pokiaľ nie je škôlka zatvorená z dôvodu karantény, vôbec na ňu tento rok nemusí byť nárok, takže na tvojom mieste by som si urobila záložný plán - súkromná škôlka, opatrovateľka, rodina alebo neplatené voľno.
Pokiaľ by nárok bol, počítala by sa ti z pravdepodobného vymeriavacieho základu, ktorý potvrdí mzdárka. Čiže z hrubej mzdy, akú by si mala v mesiaci, v ktorom začneš poberať očr

maciatkolulu
20. jún 2021

@magdus999 ja nerozumiem kandemicka OCR? Vy vidíte na sk niekde pandémiu??? Toto je chore. Úplne choré. Všade všetko fičí, všetko otvorené, škôlky sa vždy zatvárali na jeden mesiac, áno, aj pre matky dvojici ek, dvoch a viac detí a dokonca aj pre jednotetne, každá jedna rodina si to musela a musí vedieť zariadiť, ale ta korona je vlastne fajn, sa mi zda

krabica22
20. jún 2021

@maciatkolulu ano ja osobne vidim vyse 12 tisic mrtvych. A ked ta ocr pani pomoze, tak preco ju nevyuzit.

lilinka88
20. jún 2021

@maciatkolulu áno, je to celé padnuté na hlavu, rovnako pandemicky rodičak. Bohužiaľ sa len podporuje lenivosť niektorých matiek (nehovorím o autorke príspevku). Keď čítam zdesene komentáre čo má žena robiť,lebo jej nevzali dieťa od septembra do škôlky, tak rozmýšľam čo mali robiť ženy pred covid, ktorým dieťa dovŕšilo 3 roky na jar a do septembra boli buď bez príjmu alebo platili súkromnú škôlku/opatrovateľku. Vtedy to nikoho nezaujímalo. Ja som tiež sama s dieťaťom, škôlku zatvorili takmer na celý júl a popravde nikoho nezaujíma či si to mám ako vykryť alebo nie 🤷

lilinka88
20. jún 2021

@krabica22 s najväčšou pravdepodobnosťou na ňu aj tak nárok nebude mať

sasa1310
20. jún 2021

@magdus999 podľa mňa nárok nebudeš mať. Zatvorená škôlka musí byť len na základe ministerstva alebo zriaďovateľa čiže z dôvodu karantény.
Okrem toho ani by som sa nespoliehala na to, že šéf je aktuálne ústretový. Mňa by to inak ani nenapadlo po 1,5 mesiaci zamestnania byť doma mesiac ešte k tomu na OČR, na ktorú nárok mať nebudeš.
Veď nech je doma otec dieťaťa. A keď nie, načo sa niekto zamestnáva pred letom, keď nevie čo s deťmi

maciatkolulu
20. jún 2021

@krabica22 áno, tak potom, nikde nechodít, ok? Ani do nákupných, ani s deťmi na ihrisko, kúpaliská, výlety, restiky, nič, sedieť doma, je pandemia, keď sa ma brat pandemicke ocr. Ci ako? Peniažky ano a sup na dovcu, ako minulý rok 😉👍😂🎉pani ak som pochopila prácu ma. Akurát zatvárajú skoku ako po iné roky.
Pre autorku, stačí chvíľku na internete a človek zo zahraničia nájde možnosti. Čím to bude? Stačí ísť a hľadať riešenie, pýtať sa, ale však uznávam, načo, keď by sa sypali v lete peniažky, tvoje deti sú už pred školáci, však, to nie sú mimina.

maciatkolulu
20. jún 2021

@magdus999 povedz z akého titulu by si chcela mať pandemicke ocr? Véd to funguje ako bežné roky. Pardon, ale toto je už cez čiaru.

magdus999
autor
20. jún 2021

@maciatkolulu je to holý fakt, škôlky v celom okrese zatvárajú, náhradné nie sú, ja som postavená pred hotovú vec, mne nemá absolútne kto vziať deti, otec nežije, mama je ťažký psychiatrický pacient, svokrovci nežijú. Nie všetci chcú len zneužívať systém, niektorí potrebujú len poriešiť danú situáciu.
@sasa1310 so šéfom som to riešila aktívne, úplne súhlasí, nemá žiaden problém, sám má veľa detí, chápe to. Manžel podniká, ten nevie byť s deťmi ani deň doma, má aktivity po celom SVK.
@maciatkolulu Predtým boli náhradné škôlky, tento rok nie sú, zatvárajú celý okres, čo je na tom cez čiaru? Ja len potrebujem vyriešiť situáciu, nič iné, viacerí rodičia z okolia nemajú kde dať deti a idú na OČR, prečítaj si články k tomu, je to možné. Ono nie všetci majú kde dať darí až na mesiac.

Ďakujem všetkým, ktorí mi reálne napísali, asi by to nešlo bez ustipacnych poznámok niektorých, nepýtala som sa na názor ohľadom pandemickej OČR.....

maciatkolulu
20. jún 2021

@magdus999 to nie subustioacne poznámky, ale realita. Pozri si zoznam, škôlky v BB sú otvorené, nikoho nezaujíma, či máš, alebo nemáš niekoho na stráženie, milión žien nemá a co teraz a ani nemalo. Z akého titulu by si mala mat ty, ktorá máš aj prácu nárok na pandemicke ocr???

maciatkolulu
20. jún 2021

@magdus999 ten harmonogram je co? Ja vidím otvorené škôlky, neverím, že nezoberu tvoje. A keď nie pandemicke ocr, tak potom aká, máš choré deti, to mi je ľúto, veľmi... Musí to byť vážne, keď celý mesiac a vieš to už teraz.

magdus999
autor
20. jún 2021

@maciatkolulu jaaaj, ale nemôžem dať deti do inej škôlky, predtým sme mohli dať do susednej, teraz to nie je možné. Čo sa na tom nechápe? Tu je článok o tom, čo robiť ak zavrú škôlku, veľa rodičov ide na OČR, tak zato že sa niečo opýtam, tak čo je na tom?

https://www.pravneprerodica.sk/pandemicke-osetr...

maciatkolulu
20. jún 2021

@magdus999 ahaaaa, teraz to nejde, tak potom čo sa pýtaš, keď vieš. Vždy sa dalo dat do druhej škôlky a teraz nie, hm, ok

magdus999
autor
20. jún 2021

@maciatkolulu čítať s porozumením sa nedá? Zo škôlky je jasná informácia, že sa nedajú dať deti počas zatvorenia do náhradnej škôlky, dalo sa pred koronou.

loginexistuje
20. jún 2021

@magdus999 budes mat narok na ocr ak je skolka zavreta z rozhodnutia zriadovatela

magdus999
autor
20. jún 2021

@loginexistuje ďakujem veľmi pekne 😉

maciatkolulu
20. jún 2021

@loginexistuje neviem, ale ja mam pocit, že škôlky sa vždy na mesiac zatvárali, či aj za toto môže corona? Fakt zaujimave. Ja obdivujem ženy, čo to vedeli zvládnuť pred coronoou, samozivitelky už úplne, zibrat si na mesiac ocr na zdravé deti.... Mne to fakt rozum neberie. Pred coronoou bežný jav, teraz pohroma

lubka73
20. jún 2021

@magdus999 neries ak budes mat na to narok tak ju dostanes 😉 a ze sa to niektorym mamickam nepaci to nie je tvoj problem , ked to je nastavene tak ze ju mozes cerpat a potrebujes ju, tak to vyuzi

lubka73
20. jún 2021

@maciatkolulu to co bolo bolo, teraz to je inak, na tom nic nezmenis, minule leto to bolo rovnako , snad o rok sa to vrati do normalnych kolaji , viem ze my sme to vzdy platali kadejako, lebo nam nahradnu skolku neponukli, nasa mala chodila aj do roboty s tatom nastastie tam mali detsky kutik a ja som potom pre nu po robote letela cez polku BA, minule leto mali zakaz brat deti do prace a chodila so mnou /nastasie som robila na 1/2 uvazok

lilinka88
20. jún 2021

@magdus999 nespoliehaj sa na to,že bude pandemicke očr. Na tú máš nárok, pokiaľ dieťa nie je umiestnené v škôlke, čo nespĺňas alebo pokiaľ je škôlka zatvorená z rozhodnutia hygieny alebo zriaďovateľa, ale z dôvodu karantény, corony. Nie pokiaľ je zatvorená na mesiac z dôvodu čerpania dovolenky. Ohľadne prázdnin zatiaľ nie je info či sa bude môcť dať pandemicke očr. Myslím to teraz v dobrom,aby si potom nebola zaskočená

magdus999
autor
20. jún 2021

@lubka73 ďakujem veľmi pekne, ono je to tak, je tu extrémne veľa ochotných a šikovných mamičiek, ktoré poradia a potom sú tu take, ktoré nevedia poradiť, ale majú silnú potrebu napísať svoj názor, ktorý absolútne nie je k veci a myslia si, že sú najmúdrejšie.

@maciatkolulu ja ti asi normálne odfotím oznam zo škôlky, keď ti to hlava neberie, náš okres jednoducho zneužíva celú túto situáciu a nezabezpečil náhradné škôlky, ako to bolo štandardom pred koronou. Tak sa jednoducho rozhodli, všetci rodičia v meste sú z toho nešťastní, ale je to proste tak. Rodičia len hľadajú riešenia, na situáciu, do ktorej sa dostali rozhodnutím nášho zriaďovateľa.