Kam sa obratit, ked chcem zistit, ci budem mat za urcitych okolnosti narok na podporu v nezamestnanosti? Pracovna poradna tu na konovi je uzavreta, nepoznate nieco podobne, kde by som sa mohla opytat?
@bublinka1426 ako to vybaviť?
@chobotnica777 neviem ake podmienky ma na mysli. vsak nech ide s kozou na trh.
V sociálnej poisťovni
@dharmasanata mozno sa snazi nieco obist. ale tiez by som sa obratila tam, ak hram koser hru
@bublinka1426 no to sa obísť asi nedá. Človek musí mať odpracované za posledné 4 roky - 2 roky, keď sa nič nemenilo tak to bolo...
Z prace som isla na MD (s jednym dietatom), potom na RD, po skonceni RD rovno cerpat v praci riadnu dovolenku. Otazka je, ked nasledne po dovolenke pojdem rovno na neplatene volno(a budem na neplatenej rodicovskej, teda odvody za mna bude platit stat) a dajme tomu po pol roku mi daju vypoved, budem mat narok na podporu? A ak ano, tiez ma zaujima aka vysoka bude, teda z coho sa mi bude pocitat. Z mojho platu by mi momentalne vysla takmer maximalna podpora, len ako to bude, ked tolko nebudem pracovat. Podla mna toto mi nikto v socialnej poistovni po telefone nepovie. Ale ak mate inu skusenost, mozem skusit.
Veď choď osobne, aj tak nerobíš čas máš tam ísť.. ale tak máš odpracované za posledné 4 roky - 2 roky?
@dharmasanata jasne, stale som pracovala
@dharmasanata teda, ked som nebola na MD a RD tak som pracovala
Tak šup na sociálnu poisťovňu 🙂
Zamestnávateľ súhlasí, že budeš na neplatenej RD? Lebo nemusí......
@luliu jasne, suhlasi
@luliu a ma zamestnavatel nejaky dovod, aby nesuhlasil? Je to pre neho nejak nevyhodne?
Pozor! Neplatené voľno je trochu iná káva. Tam si musíš odvody platiť sama za seba. A ak chceš po nejakom čase dostávať aj podporu v nezamestnanosti, odporúčam byť dobrovoľne sociálne poistená osoba. Pokiaľ ideš na RD, automaticky by mal za Teba platiť štát, ale lepšie, ako sa radiť v diskii, je ísť osobne sa informovať, to je naistejšia cesta.
mozes tu je tu zopar sikovnych mamin co poradia