Dobrý deň , potrebujem poradiť . V roku 2022 v septembri som bola vyradená z úradu práce nakoľko som si našla zamestnanie . Poberala som vtedy od apríla 2022 do septembra 2022 podporu . V terajšom zamestnaní som 2 roky a k decembru 2024 končím v práci . Budem dostavať podporu v nezamestnanosti ?
@toffifee0902 tak ked budes dva roky v praci tak ano.
To som potreboval aj ja vedieť že či tých 730 dní musí byť súvisle u jedného zamestnávatela alebo len stačí mať tolko nazbierané za posledné 4 roky. Leno síce ja často mením zamestnania ale tie medzery sú len pár dňové že z jednej roboty ma vyhodia, a po pár dňoch nastúpim do ďalšej. Takže platby odvodov väčšinou idú. Takže ak som skoro stále zamestnaný aj keď s prerušeniami tak mám nárok.
@thunderdome netreba ich mat u jedneho zamestnavatela
@veronikaszabova dobré vedieť i keď mne to nehrozí. Raz dva by ma niekde zamestnali. Takže byť na podpore je nemožné. Na jednej strane je super že tak zúfalo chýbajú firmám zametnanci že znižujú nároky až tak že zamestnajú aj mantáka ako ja. Na druhej strane ak niekto potrebuje mať dlhšie voľno tak nech sa neeviduje ale nech je dobrovolne nezamestnaný. Len potom bacha na zdravotnu poisťovňu.
@veronikaszabova a prosím vás môžem vyberať v priebehu 4 rokov dva krát podporu ? Raz v roku 2022 a druhý krát 2024 ?
@toffifee0902 musis mat 730 ( 2 roky) dni poistenie v nezamestnanosti aby si mala narok na podporu
@bublinka1426 nevychádza ? Od 3.10 2022 do 31.12 2024 ?
@toffifee0902 821 dni.. vychadza 😉
@enusamt tak ma odpoved
Podpora je 6 kusov, nie 6 mesiacov. Čo znamená že nemusí to byť 6 po sebe idúcich mesiacov. Ja som mal napríklad tak že dostal som 2, potom som chvílu zase bol zamestnaný, potom zase jednu, zase som bol zamestnaný, potom zase 2. Tuším ešte tú poslednú som ani nevyčerpal. Takže keď vznikne nárok tak je to na 6 kusov podpory bezohladu na to kedy sa čerpá. Inák tie úrady sú také spomalené že kým mi prídu všetky rozhodnutia že som zaevidovaný a mám nárok na podporu už dávno pracujem u ďalšieho zamestnávatela. Tak sa už ani neevidujem lebo kopa papierovačiek a kým ten proces prejde, viem že sa lusknutím prsta zamestnám inde.
@thunderdome Ale ona sa nepýta na toto. Ale či tých 6 - podľa teba kusov, môže byť v tom časom horizonte. Nie, ako je možné čerpať "1" podporu.
Dá sa aj vkuse aj rozdelene. Vela ludí aj číta tak informujem aj ostatných. Niekto si myslí že 6 mesiacov musi byť.
@thunderdome stále neodpovedáš na jej otázku. Ona tých 6 "kusov" čerpala april-september 2022. Pýta sa či má nárok na ďalších 6 "kusov"
Bude to mať veľmi tesné keďže máme len september.
@thunderdome kedze riesi konkretne december, tak dovtedy v pohode "nazbiera" pocet dni
Tak tak ešte aj ja sa k nej možno pridám ak ma do septembra vyrazia…
Tak si idem rovno pozrieť zápočet rokov od predošlých zamestnávatelov či už mám 730 inák sociálka 85€.
@thunderdome podme si to trochu upratat 🙂 na urade prace mozes byt regostrovany aj bez naroku na podporu. Ked si registrovany akp uchadzac o zamestnanie, stat za teba plati zdravotku (nie socialku, ktoru spomimas - ta nie je povinna). Ak sa neregistrujes, zdravotku si platis sam a je to tusim 97,8 e mesacne aktualne.
@toffifee0902 ano, vznikne ti narok na podporu, pokial si tie 2 roky a 2 mesiace bola normalne zamestnana na zmluvu, so vsetkymi povinnymi odvodmi
@thunderdome nemusi byt u jedneho zamestnavatela. a nemusi byt suvisle.
@thunderdome Ty aj čītaš, čo píšeš...najprv píšeš, že tebe nehrozí podpora v nezamestnanosti, lebo si prácu rýchlo nájdeš...potom píšeš, že si mal prerušovanú podporu a nakoniec píšeš, že ideš počítať dni, či ti podpora výjde 🙄
@veltraud nedorozumenie, ja som myslel sociálka ako sociálne dávky. Do dostane každý to je bez kritérií že? Viete či myslím? Ak nebudem mať 730 dní tak mi neuznajú podporu ale sú ešte sociálne dávky to som myslel. Kedysi to bolo 65€ teraz je 85€ údajne. Ja som to už dlho nepoberal.
@earlgrey nedorozumenie. Často ma vyhodia z práce ale ja sa vždy zamestnám. Tak som myslel. Že ja sa neohrejem dlho na úrade práce. Možno budem mať odrobených 730 dní u XY zamestnávatelov. A keď ma zase vyrazia tak len chcem vedieť na čom som.
@veltraud Prosím ťa, trochu sa sem pripnem. Tiež som bola na podpore (ešte v roku 2021). Od septembra 2021 do januára 2022 som bola zamestnaná, v tom januári som nastúpila na materskú. Následne na rodičák, ktorý som prestala poberať a prehodili sme ho na manžela. Ja som nastúpila v septembri 2023 do práce. Zmluva mi skončila teraz 31.8. 2024. Nárok na podporu zrejme budem mať.
Chcem sa ale spýtať....svokra mi spomínala, že je to nejaká novinka. Vraj po tých 6 mesiacoch poberania podpory štát ďalej platí nejaké odvody. Je to pravda? Zatiaľ som nič k tomu nenašla. Ďakujem za odpoveď.
@popoluskaxy to sa tu už povedalo. Podľa ostatných je to tak že odvody zaplatí úrad práce v každom prípade. Rozdiel je len aký typ dávky sa poberá. Takže každý kto má 730 dní, tak má tých 6 dávok podpory, a potom asi pokračujete so sociálnou dávkou. Tak isto keď niekto nemá 730 tak tiež ide sociálna dávka. Prípadne ma opravte ale ja to chápem takto.
Vychádza ti to ten počet dní?