Ahojte,
viete mi prosim poradit? Ak som dobrovolne nezamestnana a platim si zdravotne poistenie. Viem,ze na matersku narok nemam nakolko som si neplatila nemocenske,ale mozem sa prihlasit na matersku a tym padom za mna bude platit zdravotne stat?
dakujem
@janulienka_janka to viem,mne neide o matersku davku,nan narok nemam,mne ide skor o to,ze ci sa mozem prihlasit na matersku od datumu,ktory mi urci gynekolog a bude za mna platit stat zdravotne
@timea1985 dobrý deň, štát platí zdravotné poistenie len ak ste osobu, ktorá poberá náhradu príjmu, nemocenské, ošetrovné alebo materské ... § 11 ods. 7 písm. m) bod 1. zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení (ZZP). Za Vás bude platiť štát zdravotné poistenie až keď začnete poberať rodičovský príspevok, t. j. vo Vašom prípade od narodenia dieťaťa. Ak by ste mali iné dieťaťa vo veku do 6 rokov o ktoré sa osobne a celodenne staráte, tak by štát za Vás platil taktiež zdravotné poistenie podľa § 11 ods. 7 písm. j) ZZP.
Keď nemáte nárok na materskú budete dostávať len rodičovský príspevok okolo 200e..