Bude musieť muž platiť sociálne poistenie?

ninusa4
19. okt 2020

Dobrý večer, prosím viete mi poradiť. Môj muž poberal materskú na nášho 13mesacneho syna , materská mu skončila teraz v októbri. Chceme ísť na úrad práce dať muža na poberanie rodinných dávok , ja som nemala nárok na materskú tak koli tomu pojde on ,aby on poberal tu väčšiu sumu, on ma živnosť a zaujíma ma či teraz si už bude musieť platiť sociálne poistenie. Pretože ak si bude musiet platiť on sociálne, chce si živnosť zrušiť a zostane ako nezamestnaný, no potom či bude mať nárok na poberanie znova materskej na naše druhé dieťa ktoré sa nám narodí v marci 2021.Ďakujem. A ešte , za skúšku nic nedám😁 Keď sa narodí naše druhé baby syn bude mať 1rok aj 7 mesiacov, budeme iba dostávať tie dávky na prvé dieťa a plus ten prídavok na každé jedno alebo teda materskú na to druhé dieťa , nic viac ?Ďakujem za upresnenie

alenah31
19. okt 2020

@ninusa4 Poberanie rodičovského príspevku neznamená, že živnostník alebo samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) neplatí poistné na sociálne poistenie. Dôležité nie je poberanie rodičovského príspevku, ale to, či počas jeho poberania SZČO vykonáva zárobkovú činnosť. Čiže ak bude pracovať odvody platiť bude. Ak činnosť počas RD pozastaví resp. zruši odvody neplatí. Pokiaĺ bude na RD a poberať RP nemôže byť evidovaný ako nezamestnaný. Pokiaľ ale živnosť zruši nebude mať pri druhom dieťati nárok na materské. Po narodení druhého dieťaťa budete mať nárok len na jeden RP - odporúčam ponechať RP na staršieho kým nedovŕši 3 roky až potom to prehodiť, lebo keď požiadate o RP na to mladšie hneď tak budete dostávať ten nižší. Ďalej budete mať nárok na 2x prídavok na dieťa + 1x jednorázový príspevok pri narodení (kočíkové).

ninusa4
autor
19. okt 2020

@alenah31 Ďakujem , no ešte nerozumiem všetkému. On do teraz ako bol na RD neplatil odvody no živnosť mal. Teraz keď sa dá na RP musí si už sám platiť sociálne , dobre rozumiem. Vravíte že pokiaľ bude na RD a poberať RP nemôže byť nezamestnaný, ono sa môže poberať naraz jedno aj druhé ? Nemôže byť evidovaný ako nezamestnaný prečo ? Ďakujem

alenah31
19. okt 2020

@ninusa4 on nebol na RD-rodicovskej dovolenke, ale na MD-materskej dovolenke. Pocas MD sa pobera materske, pocas RD sa pobera rodicovsky prispevok (RP). Ak vykonava cinnost - pocas MD odvody neplati, pocas RD odvody plati. A logicky - pokial je na RD nemoze byt zaroven nezamestnany - jedno vylucuje druhe.

ninusa4
autor
19. okt 2020

@alenah31 Jemine ano už rozumiem 😁 ale ešte to posledné že pokiaľ je na RD nemôže byť nezamestnaný prečo? Ja som na syna prvych par mesiacov poberala RD predtým než šiel muž na MD a bola som nezamestnaná.😶

alenah31
19. okt 2020

@ninusa4 bud ste evidovana ako nezamestnana a poberate podporu - ak ste splnili podmienky alebo ste na RD a poberate rodicovsky prispevok. Nie je mozne poberat obe davky a byt takto evidovany naraz. Nie je mozne, aby ste takto boli evidovana ani vy pred tym ani on teraz. Pokial ste pred manzelom poberali RP uz ste nemohli byt nezamestnana. Takato duplicitna evidencia nie je mozna.

ninusa4
autor
19. okt 2020

@alenah31 Nezamestnaná myslíte tým poberať podporu? Jaj no tak to áno , nepoberala som nič len RD ,myslela som to tak že som bola nezamestnaná ako bez práce a podpory. Tak už tomu asi všetkému rozumiem , doteraz som bola z tohto všetkého jeleň😅 Ďakujem Vám, moc ste mi pomohla poradila, ste veľmi milá. Ďakujem dobrú noc

zalka
20. okt 2020

@ninusa4 muž ak nebude vykonávať činnosť, a ostane na rodičovskom príspevku tak dá čestné vyhlásenie do SP, že činnosť nevykonáva, tým pádom živnosť má otvorenú, odvody neplatí a bude mať nárok na MD v budúcom roku.
Verím, že ty si na UP. Lebo ak nie tak ti rastie dlh v ZP.