BSM a predaj domu

khuliniova
13. apr 2021

Ahojte. S ex manželom máme spoločný dom. Sme vlastníci obaja. V čase keď sme ho kupovali som bola materskej s prvým synom a som na nej doteraz s druhým synom.. Hypotéku platí on. Ja v dome nebývam uz rok a pol.. Predať dom nechcel a keďže mne to finančne nevychádza, neprispievam.. Chcem podať o vysporiadanie no chcem sa vás opýtať na možnosti.
Niekto mi pvoedal, ze ak sa na predaji alebo vyrovnaní nezhodneme, môže súd jednoducho určiť, že polka domu je moja a polka jeho.. Máte s tým nejakú skúsenosť? Ja trvám natom aby sa dom bud predal alebo ma on vyplatil pokiaľ si ho chce nechať.. Ako mu môže súd určiť vyplatenie pokial by si dom chcel nechať? Ďakujem

draik
13. apr 2021

Môže.

monro
13. apr 2021

Koľko uplynulo od rozvodu? Ak viac ako tri roky, máte teraz dom už pol na pol. A budete vyporiadavať podielové spoluvlastníctvo. Ak ešte tri roky neuplynuli, po podaní návrhu na súd je možné všeličo. Ten, kto podá návrh na vyporiadanie, navrhne aj jeho spôsob, ale súd môže rozhodnúť aj inak. A nemusí to vyť pol na pol ale kľudne aj 20 ku 80. Najlepšie je sa dohodnúť.

khuliniova
autor
13. apr 2021

@monro rozviedli sme sa len nedavno aj krd spolu nežijeme rok a pol.. Dom sme nadobudli ako manželia a mame dve deti...

monro
14. apr 2021

@khuliniova Najlepšie by bolo podpísať dohodu o vyporiadaní BSM, podpísať pred notárom a dať na kataster. Ale samozrejme, ak dohoda nie je možná, možnosťou je podanie návrhu na súd. Až do rozhodnutia súdu je stále možnosť sa dohodnúť mimo.