Ahojte, je to trochu mimo detských vecí, len sa potrebujem poradiť. Už niekoľko rokov užívam 1 pozemok, s majiteľom mám spisanu nájomnú zmluvu, v ktorej je uvedené, že ak sa majiteľ rozhodne pozemok predať, mám nan predkupné právo. Náhodou som sa dozvedela, že majiteľ pozemok predal poza môj chrbát, už na ňom vyznačená plomba na katastri. Môžem s tým.este niečo robiť? Dá sa to nejak napadnúť. Ten pozemok by som chcela užívať aj ďalej, odkúpiť ho, len nechápem, prečo ma obišiel??? Máte s tým niekto skúsenosť? Ďakujem veľmi pekne za pomoc
@marseillefan och jejda, dúfala som, že je ešte aj iná možnosť. :/
Podľa § 603 ods. 1, 2, 3 OZ predkupné právo ukladá povinnosť iba tomu, kto sľúbil
vec ponúknuť na predaj.
Predkupné právo možno dohodnúť aj ako vecné právo, ktoré pôsobí aj voči
nástupcom kupujúceho. Zmluva sa musí uzavrieť písomne a predkupné právo sa
nadobúda vkladom do katastra nehnuteľností. Ak predávajúci nekúpil vec ponúknutú
kupujúcim, zostáva mu zachované predkupné právo aj voči jeho právnemu nástupcovi.
Ak sa predkupné právo porušilo, môže sa oprávnený buď od nadobúdateľa domáhať,
aby mu vec ponúkol na predaj, alebo mu zostane predkupné právo zachované.
Takže z toho vyplýva ak predkupné právo ste nemali v katastri len v zmluve tak vymáhanie bude náročnejšie a pravdepodobne nie najúspešnejšie.
@felicita027 ďakujem veľmi pekne za objasnenie, veľmi mi to pomohlo 🙏❤
@vladik66: Bohužiaľ, @felicita027 má asi pravdu... pamätám si keď sme my pripravovali zmluvu o prenájme, kde sme mali jednak predkupné právo a jednak opciu kúpiť nehnuteľnosť do určitého dátumu za dohodnutú cenu. Právnička hovorila, že také klauzuly (ktoré zaväzujú k podpisu ďalšej zmluvy) sú ťažko vymožiteľné a preto zmluva obsahovala aj mastnú zmluvnú pokutu pre prípad, že ich druhá zmluvná strane nedodrží. Takže nebude to asi jednoduché... ale v tejto fáze určite už len právnik a súdna cesta. Kataster to nemá dôvod nezapísať...
@vladik66 podľa mňa len súdnou cestou to vieš riešiť...