Dobrý večer , súrne potrebujeme pomôcť. Rozhodli sme sa , že si kúpime dom prostredníctvom hypotekárneho úveru. Ľudia z realitky nám povedali , že pred kúpou domu musíme uzatvoriť kaučnu blokaciu na dom v hodnote 2000 € + 350€ na posudkoveho znalca. Povedali nám , že je to na to aby majiteľ domu ten dom už nepredal , že to proste je len , ako keby rezervačka s tým , že sa tam nič nemôže pokaziť a do 3 týždňov budeme mať kľúče od domu. Verili sme a zlihali sme. Hypotéku sme mali už pred schválenu , no asi na 5ty deň od uzavretia zmluvy nám volala maklérka, že banka nám zamietla úver z dôvodu , že lokalita v ktorej sa dom nachádza banke nevyhovuje. V zmluve , ktorú sme podpísali je uvedené , že keby sme niečo porušili tak peniaze prepadnú v prospech realitnej kancelárie , no my sme nič neporušili. Tak sme sa o danej veci rozprávali ďalej tak nám povedali , že budeme hľadať nový dom a tie peniaze sa len prenesú na ďalšiu nehnuteľnosť. No máme pocit , že s nami ako keby nespolupracujú dnes sme sa tiež dohodli na obhliadke domu , maklérka sa nám mala ozvať ohľadom času , no neozvala sa. Tvrdia nám , že tie peniaze nám už nevrátia. Máte s tým niekto skúsenosti ?
@egonsk Hrôza , hrôza a hrôza. Neviem čo iné na to mám napísať.
@abcdefgahc mohla si skusit este v inej banke zobrat ten uver, ak mate dostatocnu bonitu a tej tvojej iba vadila lokalita. Tym by sa uz realitka nemala ako vyhovarat. Zial podvodnych sa najde stale vela a ludia ( predavajuci aj kupujuci) im doveruju...
@abcdefgahc skuste ísť do inej banky. Nie každá banka zamietne lokalitu.
@abcdefgahc rezervácia a rezervačný poplatok je bežná prax. Je veľmi výnimočné, ak sa rezervačný poplatok neplatí v prípade, že kupujúci financuje kúpu hypotékou. Veď ako k tomu príde predávajúci, keď čaká, nepredá inému a potom kupujúci nakoniec nekúpi. V zmluve máte určite uvedenú informáciu k rezervácii, poplatku a za akých okolností sa vráti. Je to bežný postup ako píšem. Ak banka neschválila hypo kvôli lokalite, je možné, že to neschváli ani iba banka. Väčšinu takýchto lokalít majú banky rovnaké. Ide o rôzne dôvody, prečo daná lokalita pre banky nie je žiadúca. Ale opýtajte sa v inej banke, môže to v inej banke prejsť. V každom prípade, ak hypo neschvália ani inde, o rezervačný poplatok prídete a bude to v poriadku. K tomu ste sa v zmluve zaviazali a ako píšem, je to štandard. Nemáte sa kde sťažovať.
@abcdefgahc ja som predaval byt, realitka podpisala zmluvu s klientom a skasla ho podobne ako teba, aj so mnou spisala zmluvu, ze nepredam mesiac byt inemu. Im tiez banka zamietla a realitka mna mala polkou tej sumy podla zmluvy odskodnit za to, ze som ho podrzal a im mali bud vratit peniaze, alebo zvysnu cast preniest na inu nehnutelnost ako zabezpeku ... nedali im vsak nic, prestali komunikovat, atd. To iste samozrejme so mnou, ked som ich urgoval za neplnenie zmluvy. Den pred tym, nez som ich chcel nahlasit na policiu ako podvod, tak ti kupujuci mi volali, ze ich nahlasili na policii ako podvodnikov, lebo ich skasli o dost penazi a zatajuju sa, atd... ako to potom nakoniec dopadlo netusim, ja som byt predal obratom hned (iked tiez mal kupujuci najprv v 3 bankach odmietnutie - koli jeho slabemu prijmu) a na policiu som uz nesiel a ani ma nekontaktoval uz nikto.