Ahojte, prosím čerpanie dovolenky, návšteva u lekára, sprevádzanie dieťaťa k dr, štátny sviatok sa berú na účel nároku na dovolenku ako odpracované dni, alebo nie?
Potrebujem vedieť, či s nimi môžem rátať do odpracovaných 60 dní, pre účel celoročného nároku na dovolenku. Ďakujem 🙂
Dni ktore sa povazuju za vykon prace, blizsie v par. 144a ZP.
@veronikapetra Ďakujem krásne, tak sa berú ako výkon práce 🙂
@alenah31 Pre info. Možno sa Vám to niekedy zijde, iná pani mi tu odborné poradila 🙂
144a
Výkon práce
(1) Ako výkon práce sa posudzuje aj doba,
a) keď zamestnanec nepracuje pre prekážky v práci, ak tento zákon neustanovuje inak,
b) pracovného voľna, ktoré si zamestnanec odpracuje neskôr,
c) náhradného voľna za prácu nadčas, za prácu vo sviatok, za čas neaktívnej časti pracovnej pohotovosti na pracovisku alebo náhradného voľna poskytnutého podľa § 96b,
d) prekážky v práci z dôvodu nepriaznivých poveternostných vplyvov,
e) dovolenky,
f) počas ktorej zamestnanec nepracuje preto, že je sviatok, za ktorý mu patrí náhrada mzdy alebo za ktorý sa mu jeho mesačná mzda nekráti,
g) ktorú mladistvý zamestnanec strávi pri odbornej príprave v rámci systému teoretickej alebo praktickej prípravy.
@denisdenis ale zle ti poradila. Pre posudenie naroku na dovolenku sa pocitaju iba dni, ktore realne odpracujes, alebo odpracujes aspon prevaznu cast svojej zmeny. Na teba sa vztahuje & 101, nie 144a.
@nelca84 A teda, ako je možné, že počas MD dovolenka nabieha a berie sa ako odpracovaný čas?
@denisdenis materska nadvazuje na trvajuci pracovny pomer, to sa pocita inak. Ty mas novu pracu, ak som to spravne pochopila, preto na teba plati & 101.
@nelca84 Vratila som sa do starej prace po RD
@denisdenis prepac, opravujem, ak ti pracovny pomer trva, tak sa za vykon prace povazuje aj dovolenka, ale PN a OCR nie.
@nelca84
Vďaka a prosím štátny sviatok a návšteva lekára nevieš pls?
@denisdenis ak pracujes pondelok-piatok a na tieto dni vyjdu sviatky, tak ano. Navsteva lekara by sa tiez mala ratat.
@denisdenis nie....v tieto dni si nepracovala, nezapocitavaju sa do odpracovanych dni pre narok....rovnako ako vikend.