Autori a dane

20. sep 2022

Ahojte
Potrebovala by som poradit ohladom autorskej zmluvy. Skúšala som sa skontaktovať aj s niekoľkými právnikmi, ale odpoveď bola stále taká, že sa týmto nezaoberajú. Ide o to, že píšem anglické interaktívne príbehy už dlhodobo ako hobby. Nedávno sa mi ozvala zahraničná firma, že by so mnou chceli podpísať zmluvu na rok, na minimálne 3 príbehy pre ich aplikáciu. Ako sa riešia dane v tomto prípade? V zmluve je dané, že si ich musim riešiť sama. Potrebujem živnosť alebo niečo iné? Predpokladam, ze na mesiac dostanem okolo 700€. Autorské práva na diela budú mať oni.
Má niekto skúsenosť s niečim podobným? Alebo poznáte niekoho na koho by som sa mohla obrátiť? Tento rok začínam aj VŠ takže som stále študentka.
Ďakujem.

melanta
20. sep 2022

Nepotrebuješ živnosť, stačí DIČ. Zmluvu uzatvoríš zrejme autorskú. Ohľadom dane odporúčam osloviť účtovníčku, ktorá ti potom urobí daňové. To si povinná podať ak tvoj ročný príjem presiahne stanovenú výšku. Napríklad za rok 2021 to bolo okolo 2250 eur. Ak bol ročný príjem pod túto výšku, nevzniká povinnosť podať daňové priznanie. Ak budeš podávať, tak zdaňované to bude ako aj iné príjmy v rámci SZČO.
https://www.podnikajte.sk/dusevne-vlastnictvo/l...

simca06022011
20. sep 2022

S týmto som sa veľmi dlho nestretla ale mozes skusit aj skupiny na fb, ucime sa podnikať a pod. Je tam kopa roznych ľudi. Urcite ak vedia napíšu.
Bližšie info o zdaneni napr. Aj dopytom na financnu správu zistit. Inak plati čo už bolo napisane ☺️

autor
22. sep 2022

@melanta takže mi stačí ísť na daňový úrad a požiadať o DIČ? Nič iné nepotrebujem? Samozrejme okrem tej účtovníčky😊

autor
22. sep 2022

@melanta a potrebujem dokladovať aj zmluvu alebo nieco?

melanta
22. sep 2022

Áno, stačí požiadať o DIČ. K tomu stačí občiansky preukaz, nič iné. Zmluva ich nemá čo zaujímať. Navyše, najprv zakladáš DIČ, až potom uzatváraš zmluvu.