Autonehoda

marietta123
25. mar 2014

Ahojte.Prosím vie mi niekto poradiť?Manžel mal autonehodu,obaja účastníci sú spoluvinníci,moj manžel nemá zdravotné problémy,ten druhý ano,dočasne musí používať barle,lebo si natiahol šlachy,nechce však ukončiť lekársku správu,iba ak mu dá moj manžel peniaze,teraz nevieme čo máme robiť,máme tri deti,každá koruna sa nám zíde ,teraz ani auto nemáme,ale ak mu nezaplatíme,že vraj môže mať z toho manžel problémy,sud a záznam v registre trestov tak čo robiť?Dakujem moc

gladiola
25. mar 2014

@marietta123 boli pri nehode policajti?

marietta123
autor
25. mar 2014

@gladiola áno,bol

draik
25. mar 2014

Tým zaplatením by si akurát priznal vinu. Škody kryje PZP.

senta_sofia
26. mar 2014

@marietta123 bola tam policia? uzavreli to ako skodovu udalost? za prve, nemali by to, ak tam doslo k nejakej ujme na zdravi, za druhe, ak sa dal dotycny vypisat a ma na PNke vyznacene, ze uraz zavineny inou osobou, budu skumat, ze kto mu to sposobil - Socialna poistovna aj zdravotna poistovna si totiz v takychto pripadoch regresuju vyplatene davky, resp. naklady na zdravotnu starostlivost - ak by bol manzel vinnikom a mali ste zaplatene povinne zmluvne poistenie za auto, tak to pojde z poistky. Urcite by som priamo jemu neplatila nic, nemas to podlozene, ak mas nejaky "doklad" od policie, dobre si to prestuduj, co kto priznal a kto je vlastne na vine. Ten dotycny sedel s tvojim muzom v aute alebo bol dalsi ucastnik dopravnej nehody?

sandracs
26. mar 2014

Snáď Vám tu poradí nejaký právnik, ale toto je prachsprosté vydieranie. Nezaplatila by som. Keď teraz falošne naťahuje PN, môže sa Vám stať, že zaplatíte a on zostane na PN ďalej a ešte sa to môže brať ako úplatkárstvo. Navyše, keď je aj on spoluvinník....skús sa spýtať @alice107, myslím, že ona je právnička.

alice107
26. mar 2014

@marietta123 co si myslela tym,ze´´´nechce ukoncit lekarsku spravu´´?

marietta123
autor
26. mar 2014

@draik
@gladiola
@senta_sofia
@sandracs
@alice107 Veľmi pekne dakujem dievčatá za názory a rady,skutočnosť je žiaľ taká,že manžel je v papieroch udaný ako vinník a druhý účastník nehody teraz žiada od nás úplatok zato,aby povedal lekárovi,že mu je lepšie a následne tým ukončil lekársku správu ,ktorá ak sa neukončí do 8 dní,manžel bude stíhaný za trestný čin ublíženia na zdraví ☹ ☹ ☹

gladiola
26. mar 2014

OMG!!! To ozaj neviem, či podplatit alebo ho hajzla udat....

marietta123
autor
26. mar 2014

manžel šoféroval sám a druhý účastník tiež,ked sa stala nehoda,tak manžela sa iba opýtal policajt že ako sa to stalo,potom ho previezli do nemocnice na ct mozgu,ked prišla nehodovka tak ten druhý mohol vypovedať ako chcel,dovtedy tvrdil,že ho nič nebolí,potom po nehode asi 3 hod.šiel na vyšetrenie na chirurgiu,nemá žiadne následky,len dočasne používa barle,lebo si natiahol šľachy,nechce však ukončiť lekársku správu iba v prípade,že mu dáme na začiatok 400e,práve dnes však vec presiahne 8 dní a ak znalec posudi,že jeho zdravotný stav si vyžiadal dlhšiu inmobilitu ako 8 dní,tak manžel bude posudzovaný podľa paragrafu ublíženia na zdravý,zoberu mu vodičák,ktorý nás živý a dostane pokutu,nechápem však,prečo manžela nevypočula aj nehodovka a nechápem tiež aj ako dospeli k tomu záveru,že len on bol na vine,manžel šiel na rovnom žiadna zákruta,oslepilo ho slnko a následne sa zrazili z nákladiakom,manžel tvrdí,že to boli len sekundy,čo ho slnko oslepilo a že volant držal rovno,tak ked ten druhý účastník nebol v strede viac ako bolo treba nechápe ako sa mohli zachytiť,teraz nám neostáva nič iné len odvolať sa ak pôjde vec na súd a žiadať prešetrenie od znova celej havárie ☹ ☹ ☹

alice107
26. mar 2014

@marietta123 ako bude posudeny zdravotny stav toho druheho ucastnika konania nezalezi na nom. takze aky uplatok?
velmi dolezite je,ako znalec na cestnu dopravu posudil danu dopravnu nehodu. cize kto ju zavinil . a na zaklade zisteni policie/nielen vypoveddi ucastnikov dopravnej nehody,ale aj znaleckeho posudku a ohliadky z miesta cinu/ policia urci vinnika dopravnej nehody.a pripadne potom pod dozorom prokuratora zacne pripadne prestne stihanie ci niehoho obvini z nejakeho trestneho cinu./naprklad vseobecneho ohrozovania, ci jazdy pod vplyvom alkoholu, neposkytnutie pomoci apod/ toto su len prklady, takze to nevstahuj na vasu situaciu.len som chcela ,aby si pochopila konanie vo veci.
bolo tvojmmu manzelovi vznesene uz nejake obvinenie ?
odkial vies, ze bol oznacny ako vinnik dopravnej nehody?
davas malo informacii na to,aby sa dala posudit realna stranka veci.
to, ci druhy ucastnik bude pracenschopny viac ako 8 dni nie je take podstatne ako to, ake zranenie ma, ake nasledky pripadne , a hlavne, ci mu iny to zranenie sposobil tym,ze sposobil dopravnu nehodu.
takze A OTAZKA ZNIE; ci tvoj manzel svojim konanim sposobil dopravnu nehodu a tym poskodnemu zranenie. apotom moze nastupit otazka, o ake zranenie sa bude jednat.
vydierat sa nedajte. jasne povedzte tomu druhemu ucastnikovi konania,ze vydieranie je trestny cina vec oznamite policii.
ver ,ze viac vydietrat nebude.
ak tvoj muz sposbil odpravnu nehodu, ak mu bude vznesene nejake obvcinenie,ma vzdy moznost sa branit. aaj tym,ze napadne pripadnu hodnovernost lekarskej spravy. dojde k znaleckemu dokazovaniu vo veci.

senta_sofia
26. mar 2014

@marietta123 na kde zobral tých 8 dní? Pretože podľa trestného zákona sa ublížením na zdraví rozumie také poškodenie zdravia iného, ktoré si objektívne vyžiadalo lekárske vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie, počas ktorého bol nie iba na krátky čas sťažený obvyklý spôsob života poškodeného. A ak je to nad 42 dní, tak už je to ťažká ujma na zdraví. A inak v prípade, ak to budú vyšetrovať orgány činné v trestnom konaní a teda ak bude začaté trestné stíhanie voči Tvojmu manželovi, tak určite budú ustanovení znalci z odboru cestnej dopravy, ako aj zdravotníctva, kde sa bude posudzovať jednak mechanizmus vzniku dopravnej nehody a jednak to, že či dotyčný zranenia, ktoré utrpel, utrpel pri dopravnej nehode a aká bude ich doba liečenia atď... Osobne by som si zobrala nejakého právnika a riešila to cez neho, resp. s jeho pomocou, najmä keď už teraz Vás "dotyčný" vydiera...

marietta123
autor
27. mar 2014

@alice107
@senta_sofia vinník bol moj manžel,pretože ho oslepilo slnko a vošiel 15cm do druheho jazdného pruhu,druhý učastník nemá žiadne následky iba si natiahol šľachy,peniaze chcel od neho preto,že on potom povie doktorovi,že mu už nič nie je a ten ukončí lekársku správu pre tým 8 dnom,lebo potom je to už trestný čin ublíženia na zdraví 😒

ultra
27. mar 2014

Isiel by som za nim osobne - spytat sa ako to myslel s tou PN a s tym financnym vyrovnanim pricom by som mal zapnuty mobil na nahravanie. Tvaril by som sanechapavo a vypytovla by som sa ako to vlastne myslel a preco chce peniaze. z nahravkou by som isiel na najblizsie Obvodne oddelenie PZ a tam by som podal oznamenie s podozrenia s trestneho cinu vydierania.

Pri posudzovani ci doslo k trestnemu cinu ublizenia na zdravy sa neposudzuje dlzka PN ale znaleckym posudkom od sudneho znalca (ktory dava vypracovavat policajny organ) sa urcuje ci bol obmedzeny na beznom sposobe zivota a po aku dobu. Takze sudny znalec a nie obvodny lekar urci ci to bolo nutne po dobu viac ako 7 dni alebo nie..aj ked mal PN.

alice107
27. mar 2014

@marietta123 takze tvoj manzel je ako si popisala vinny za sposobenu nehodu a musi pocitat s tym,ze v pripade zranenia ineho ucastnika moze dojist k stihaniu.lenze ako som napislala, nedajte sa nim vydierat.
tych 8 dni nie je presna hranica medzi pristupkom a trestnym cinom. je to ovela zlozitejsie. tam ide ako som pisla aj to,akeho druhu to je zrenenie/nielen dlzka pripadnej PN/. lekar ak by bol ozaj koruptovany a zavadzal pre urcovani zranenia, tak sa to da dokazat.
neviem, ako vies aku ma dotycny diagnozu. to ti povedal ten dotycny,ze nema nic ine,´´len´´ natiahnute slachy´´?

marietta123
autor
27. mar 2014

@alice107 nemá nič iné,spokojne si už jazdí na aute,ked má vychádzky,tak dúfajme,že s toho nič nebude mať manžel 😖

alice107
27. mar 2014

@marietta123 takze ty vies o jeho zdravotnom stave len so subjektivneho pozorovania? ako vies,o nom, kedy ma vychadzkya kedy jazdi? vy sapoznatea byvate niekde nedaleko seba?
no, plati to, co som ti uz napisala.
neviem preco sa vobec bojis,ked si si ista,ze nema ziadne zranenie a len to predstiera. ved je v takomto pripade zrejme,ze kazdy sudny znalec by to spoznal.a vpripade tretneho konania aj advokat tvvojho muza by bol zrejme prvy,ktory by na to poukazzal a ziadal nove znalecke posudenie stavu zraneneho
takze vela stastia aby nebol ozaj zraneny.inak sa nemusite ani ty ani manlzel obavat ziadneho stihania co sa tyka ublizenia na zdravi.

marietta123
autor
28. mar 2014

áno,bývame v jednom meste,tak ho vídať a ked prišiel pýtať peniaze tak prišiel na vlastnom aute a videli sme,že mu nič nie je.Dakujem každému za rady a povzbudenia,vyzerá to tak,že všetko bude v pohode 🙂
@alice107