Anulovaný sobáš - skúsenosti

21. dec 2022

Prišiel mi papier ze môj sobáš je anulovany. Ako postupovať? Môžem ísť na spoveď? Mam to tam spomenúť? Je tu niekto kto žije s iným partnerom a nie sú manželia? Chodíte na spoveď?

macekovam
21. dec 2022

Poznám ženu ktorá anulovala 2x🤔

andreakotesova
21. dec 2022

Rozhresenie ti farár nedá, ak žiješ s priateľom a nie ste zosobaseni. Jedine, ze by si mu to zatajila... ale to by ta spoveď nemala význam, že?

autor
21. dec 2022

@andreakotesova sme zosobaseni len nie v kostole.. a poznám kopec co chodia na spoveď a nie sú vôbec zosobaseni.. preto sa pýtam v com je rozdiel.

catherinah
21. dec 2022

Pokiaľ žiješ s priateľom, nemôžes ist na spoveď. Resp. môžeš, ale ak to myslíš úprimne a nezatajis tuto informaciu, tak nedostaneš rozhresenie.

mivalik
21. dec 2022

No..moja skúsenosť.. nemám manžela, ale sme spolu vyše 13 rokov. Farár mi povedal, že žijem v hriechu a na spoveď chodiť nemám, že je to zbytočné. Tak teda nechodím.

andreakotesova
21. dec 2022

Pred Bohom zosobasena nie si, ak máš len civilný zväzok. Takže platí vyššie uvedené.

catherinah
21. dec 2022

Poznas ľudí, ktorí spoli žijú, nie su sobaseni v kostole a chodia pravidelne na spoved a na prijimanie? 🤔

lucia147852
21. dec 2022

Musíš si najskôr doriešiť sviatostne manželstvo s terajším manželom.

gladys_07
21. dec 2022

@macekovam tie pribehy by ma zaujimali 😉

hipuska
21. dec 2022

Nehnevaj sa, ale toto sa pýta dospelý kresťan? Veď to je základná otázka.

autor
21. dec 2022

@catherinah ano presne tak dokonca jedny majú aj dieta

klarissa25
21. dec 2022

Moja mama je rozvedená a mala priateľa a ma papier od biskupa a môže vsetko

autor
21. dec 2022

@hipuska ako co? Prišiel papier vaše manželstvo je anulovane a nic viac.. človek teraz nevie co ma robiť... tak sa normálne pýtam ci s tým má niekto skúsenosť.

autor
21. dec 2022

@klarissa25 aj ja mam taky, ale teda nie je tam napísané co môžem. Nemozem.

autor
21. dec 2022

Tiež keby všetci kresťania co majú nemanželsky pohlavný styk nemohli chodiť do kostola resp. Na spoveď tak by tam asi bolo veeelmi malo mladych

hipuska
21. dec 2022

Jasné. Pýtaš sa, či mozes.chodit na spoveď a prijímanie, keď s niekým spis, však lebo Mariška od susedov chodí....fakt si naštuduj základ

nevenka
21. dec 2022

Este raz a polopate. Ak mas anulovany sobas s prvym manzelom, cirkevne, tak na spoved a prijimanie mozes ist, ale len v pripade, ze nezijes v hriechu. Kedze zijes s inym muzom bez cirkevneho sobasa, zijes v hriechu a tazkom, takze na spoved ist mozes, mala by si sa z toho hriechu vyspovedat a tak mozes ist na svate prijimanie, ak dostanes rozhresenie, ale s tym, ze uz tam na spovedi musis lutovat, ze takto zijes a dat si predsavzatie viac nehresit. Teda nezit s partnerom mimo manzelstva. Ak toto nedodrzis, na spoved ani nechod, ak to zatajis, tak pachas dalsi velmi tazky hriech. Lebo z hriechov sa treba vyznat zo vsetkych a lutovat ich.

autor
21. dec 2022

@hipuska mam veľmi dobre naštudovany základ.. a áno dá sa to. Chodia na spoveď aj ženy ktoré majú dieťa nemanželské a teda nejak si ho spraviť museli nie? Pre nich ten základ neplatí? Nemanželsky sex je hriech nie prekážka byť kresťanom.

zmrzlinka2021
21. dec 2022

Pred Bohom si vydatá

hipuska
21. dec 2022

No, tak to máš slabo naštudované. Nemanželské dieťa neznamená, že tá žena stále žije v hriechu.

macekovam
21. dec 2022

@gladys_07 mm. A teraz je 3.krat vydatá... Tak uvidíme do kedy..

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
21. dec 2022

@nevenka ved my sme sa aj chceli vziať cirkevné ale keď anulacia trvala 6 rokov tak ....nikde nie je napísané že sa v kostole nezoberieme.

autor
21. dec 2022

@hipuska aha .. teda raz jej ten hriech bol odpusteny.. teda išla na spoveď a povedala spala som s Jožkom mame syna ale Jožko pije a ja s nim nechcem byť. A farár jej dal rozhresenie.. a teraz je už čistá ako ľalia.

lucia147852
21. dec 2022

Vieš čo, s takýmto prístupom tam radšej ani nechoď

evica17
21. dec 2022

Tak ak ste vzatí civilne,tak podľa mňa je to ok a nezijes v hriechu,proste si zosobášena ,j keď nie cirkevne.
A za druhé, ak má niekto nemanželské dieťa a nechce žiť s jeho rodičom, tak to nie je hriech,keď sa vyspoveda z toho, čo má to dieťa dať na adopciu alebo si vziať chlapa len preto že je otcom dieťaťa ale je dbil. Ale ty keby žiješ v nemanzelksom zväzku tak buď s tým prestanes a budete sa spoznávať bez intímnosti alebo sa vezmete, ak to myslíte vážne, tam sa to zmeniť dá a vieš napraviť svoje konanie.

hipuska
21. dec 2022

No, však ti stále píšem naštuduj si základy. Pretože neexistuje ľahký ťažký hriech a ťažký ťažký hriech. Iba ľahký a ťažký. Takže, spávať s niekým bez manželstva je ťažký hriech, ako napr.nieco ukradnúť. Takže oba hriechy za určitych podmienok môžu byť odpustene. Podstatné je, hriech oľutovať a viac ho nepachat. Ale, to ti tu už písali podrobne.

andreakotesova
21. dec 2022

@zmrzlinka2021 už nie je, keďže ma anulovany cirkevný sobáš 😅 a isto nie s druhým mužom.

catherinah
21. dec 2022

Ak to ta žena zatajuje, ze zije s inym, tak to je jej svedomie, pripadne nevedomosť.
Ak máš anulovane manželstvo, môžeš sa cirkevne zosobasit s terajsim priateľom.

terezka1947
21. dec 2022

Pozri,nepozeraj,že ostatní môžu....môžem aj ja.
Lebo každý má svoje svedomie.
Keď ideš na spoveď,ideš s tým,že hriechy,z kt.sa spovedas,nechceš opakovať. Ideš s tým predsavzatím.
Ty keď žiješ s niekým,žiješ s ním intímne,čiže...nemôžeš dostať rozhrešenie. Veď keď si si dala anulovať prvé manželstvo,nie je problém potom uzavrieť manželstvo v kostole opäť. A prijmas sviatosti....nie je problém.