Anonymný oznam na polícii

18. nov 2023

Chcem sa spýtať, či je možné urobiť anonymné oznámenie na polícii ked mám podozrenie páchania viacerých trestných činov? chcem len dat oznam s dokazmy, ale nechcem nikoho mozno krivo obvinit, nechcem aby ma stíhali v pripade ze dajaké veci sa nezhodujú alebo budú nepresné, nechcem aby ja som este z toho mal problem, nechcem ist na súd, nic také, len obycajni oznam, aby to oni preverili. Je to mozné tak ze by som nic nemusel podpisat, ani kamerovy záznam z toho nebolo, ani totoznost by som nechcel preukázat.

ibrunova
19. nov 2023

Napíš to do listu a pošli . Ale nech to má hlavu a pätu.

alickapusinka
19. nov 2023

Nie včera tu bola téma že či môže dať anonymne trestne oznámenie nie nedá sa to tak dať. Ak niekoho krivo obvíniš bohužiaľ budeš musieť niesť za to následky.

stannkas
23. nov 2023

Anonymné podanie, resp. anonymné trestné oznámenie upravuje §62 ods. 3 Trestného zákona:
Podanie, ktoré neobsahuje údaje o totožnosti odosielateľa alebo obsahuje nepravdivé údaje o totožnosti odosielateľa, sa považuje za anonymné podanie; to platí aj pre trestné oznámenie. Ak z obsahu anonymného podania nevyplýva dôvodné podozrenie, že bol spáchaný trestný čin, orgán činný v trestnom konaní nie je povinný anonymné podanie vybavovať; orgán činný v trestnom konaní postúpi takéto anonymné podanie na prešetrenie jeho obsahu inému orgánu, ak z jeho obsahu vyplýva, že ide o vec, ktorá patrí do pôsobnosti iného orgánu. O postupe s anonymným podaním sa vyhotoví záznam.

Polícia sa mu bude venovať, iba ak z neho vyplýva dôvodné podozrenie, že ide o trestný čin, inak ho vybavovať nemusí.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nkns
1. jan 2024

Zdravím. Ak anonymne nahlasim rušenie nočného kľudu. Maju právo na polícii oznámiť dotyčnému kto volal? Lebo aj keď to bol anonym,určite vedeli na polícii kto volal,systém im to zrejme vyhodil. Ďakujem

livi123456
1. jan 2024

@nkns nie, v žiadnom prípade nesmú povedať kto volal