Ahojte, prosím o radu, tie, ktoré sa v tom vyznajú.
Dňa 22.7.2020 mi končí materská dovolenka a nastupujem na rodičovskú dovolenku. Som však tehotná a chcem dať výpoveď môjmu zamestnávateľovi. Čítala som, že môžem ukončiť pracovný pomer aj bez udania dôvodu. Vtedy mám dať výpoveď dohodou alebo akým spôsobom? Ako dátum ukončenia pracovného pomeru mám dať nesledujúci deň 23.7.2020? Budem mať aj nárok na materskú, mala by som byť v ochrannej lehote 8 mesiacov?
A preco chces dat vypoved? Ja by som ostala v PP a po rodicovskej isla na podporu..
Mám na to svoje dôvody, že prečo chcem dať výpoveď. A keďže by som nemohla nastúpiť do práce ani na jeden deň, tak by som potom nemala nárok na materskú. Takto budem aspoň v ochrannej lehote 8 mesiacov. Preto mi je výhodnejšie dať výpoveď dohodou o skončení PP. Zamestnávateľa som informovala po nástupe na materskú, že sa nechcem vrátiť späť do práce.
Len neviem, či môžem uviesť ako dátum návrhu skončenia PP deň 23.7.2020, alebo už dátum 22.7.2020 kedy mi končí materská.
Prepac, ale si mimo. Nepotrebujes nastupit do prace ani na jeden den aby si mala narok na matersku. Ak si mala narok na matersku pri prvom dietati, tak budes mat aj pri druhom. Nepotrebujes davat vypoved kvoli tomu.
Ak na to mas ine dovody, tak ok, daj. Ja to pisem len preto, aby si si nahodou praveze neposkodila. Lebo ak sa nevyznas a mylne sa domnievas, ze si tym pomozem, tak rada ta opravim, aby si do buducna nelutovala ;)
Ešte raz... buď dáš výpoveď alebo dohodu o skončení PP (§60 Zákonníka práce). Výpoveď dohodou neexistuje. Dátum ukončenia PP v dohode môžeš dať 22.7. aj 23.7., to je na tebe, len teda s tým dátumom musí zamestnávateľ súhlasiť (keďže ide o dohodu a teda s ňou musia súhlasiť obe strany).
@fokuska to, že musím nastúpiť aspoň na jeden deň do práce mi povedala pani na sociálnej poisťovni, aby som mala nárok na materskú. TO som si ja nevymyslela. Tak ja už potom nerozumiem....
Pokial si mala narok na Md pred tym a pracovny pomer stale trva a ty si znova tehotna tak nemusís vobec nastupit ani na jeden den
To nie je pravda, to robia po rodicovskej kvoli maximalnej podpore.
Mala si narok na matersku pri prvom dietati? Ak ano, tak ti odporucam nekoncit PP, nedavat vypoved. Oznam zamestnavatelovi, ze nastupujes na RD. Neskor mu oznam, ze si tehotna a predpokladany nastup na MD.
Po tom, co ukoncis RD s druhym dietatom a nebudes sa chciet vratit do tej prace, tak vtedy (alebo 2-3 mesiace vopred) ries, ci vypoved, ci ponuknes dohodu, atd.
Ak ukoncis PP teraz, tak uplne zbytocne sa pripravis o dni poistenia, do buducna o dobru podporu a pod. Nevieme ako sa budu zakony menit, ale nikdy nie je na skodu ostat zamestnana a zbierat dni poistenia. To ti radim naozaj len v tom najlepsom, aby si neurobila zbytocnu hlupost.
Presne tak mozno ti príde vhod ist po rodičaku na podporu a kedze ti bude trvat pp budes moct poberat maximalnu ak splnis urcite podmienky..
vypoved dohodou NEEXISTUJE !
A inak, ak dáš výpoveď, pripravíš sa o dovolenku za druhu materskú, ak sa nemýlim..
Načo výpoveď čerpaj rodičovskú potom reťazová materská potom znova rodičovská a potom uvidíš či sa chces alebo nechceš vrátiť do práce načo to hrotit výpoveďou
Ak nemáš naozaj dobrý dôvod, tak výpoveď nedávaj, do práce nemusíš nastúpiť, normálne budeš na rodičovskej do šiestich týždňov pred pôrodom, potom materská vo výške ako pri prvom dieťati alebo vyssia. Výpoveďou z tvojej strany nič nezískala.
ďakujem dievčatá, ešte premyslím a sa rozhodnem.
Ak bol tvoj jediny dovod preco dat vypoved ten, ze ti pani na socialke tvrdila, ze musis nastupit na jeden den, tak to je obrvoska hlupost a tea nemas dovod na vypoved ;) ak mas aj nejake ine dovody, tak napis - ved pises anonymne, tak neboj sa napisat ako rozmyslas, mozeme ti dobre poradit.
Ahoj, určite by som výpoveď nedala. Aj rodičovská je teraz vyššia ak si zamestnaná a ta teda krátka není. Pred koncom rodičovskej daj výpoveď a hotovo.
Výpoveď dohodou neexistuje. Takže buď dáš výpoveď s 2 mesačnou výpovednou lehotou (ak ju dáš do konca júla, výpovedná lehota začne plynúť od 1.8. a skončí 30.9.) alebo dáš dohodu o skončení PP, ktorú možeš dať k akémukoľvek dátumu, avšak s dohodou musí zamestnávateľ súhlasiť, takže tam sa treba vopred dohodnúť, či môžeš podať dohodu.