Ahojte.
Som v domácej karanténe pre manželov príchod zo zahraničia - prišiel pozitívny. V karanténe sme od 18.3.
Chcem sa opýtať ci som postupovala správne?
Zaregistrovala som sa na korona.gov - pridelili mi termín 28.3.
Musim sa zaregistrovať cez korona.gov a absolvovať test tam na 8my deň alebo môžem ísť aj do súkromného laboratória?
Či len striktne cez korona.gov?
Akosi sa v tom strácam.
@pribinak musím ho ale tiež absolvovať na 8my deň?
Áno na 8 deň najskôr. Naši dostali na 10ty.tak boli vtedy, vyšli pozitívni a odvtedy ešte 2 týždne mali karantenu
@e1i ja som dostala termín tiež na 8my deň karantény a vlastne 8my deň od stretnutia s ním, odvtedy sme obaja doma. To už by mohol byť relevantný výsledok nie?
Ak idem na test 26.3 a vyjdem náhodou pozit - dokedy mám karantenu? Od 26.3 - 14 dni?
Ak ale budeš pozitívna tak od toho dátumu máš 14 dní karantenu.
Áno tak ako píšeš od 26.3 14 dní.
@e1i Čiže všetko je ok ? 😁 už len čakať na test a následne na výsledok ... dobre rozumiem, že ak budem pozitívna bude moja karanténa spolu 22 dni?
Ešte mám jednu otázku - v prípade, že budem negatívna ? Dokončím 14 alebo kolkodnovu dňovú karantenu?
Ak budeš pozitívna, si v karantene od kontaktu do konca svojich 14 dní. Čiže môže byť tých 22 dní, ak negatívna tak 14 dní do končíš a je ok
@e1i ok, ďakujem. Lebo niekde čítam, že karanténa pre spolubyvajucich je 19 dní (5+14) 🤷♀️
Moja Dr tvrdí 14 a na ôsmy sa testovať - podľa toto sa bude odvíjať dĺžka
Iný tvrdí zas opak, že mne sa ráta prvý deň až piaty deň od pozitívneho testu manžela 🤷♀️
Áno na 8 deň. A môže byť aj súkromné len tam si to hradiš, cez korona.gov je to zdarma keďže si v kontakte s pozitívnym.
@lenadka ďakujem
Ak budeš negatívna a bez príznakov ken dokončíš karanténu.
" Lebo niekde čítam, že karanténa pre spolubyvajucich je 19 dní (5+14)" takto je to ak bývate spolu denno denne, čiže by nebol v zahraničí. Tam je pravdepodobné, že sa nakazíš skôr. Ale takto to už nerobíme (zrušilo sa to novou vyhláškou) iba ak má príznaky člen domácnosti príznaky a pravdepodobne ochoreli spolu naraz. Ak nemá striktne 8 deň.
Áno na 8mi, každá choroba ma svoju inkubačnú dobu. Nemá zmysel ísť na test skôr, lebo ti mize vyjsť negat a budeš pozit
@lenadka Aby bolo jasné, manžel prišiel 18.3 pozitívny, ja som ešte bola v práci a od 19.3 som oficialne v karanténe aj ja. Na ôsmy deň 26.3 idem na test. Ak vyjdem negatívna - dokončím 14 dní?
Ak pozitívna tak 8+14 minimálne ?
Áno, pochopila ste to správne.
Ešte doplním, že tych 14 dní je čo dáva RUVZ karanténu, koniec karantény určuje obvodný lekár. Niekedy je reálne človek dlhšie chorý, skončí aj v nemocnici, takže, obvodnemu lekárovi nahlasite pozitivitu, že ste v karanténe do.... podla priebehu ochorenia, ako dlho trvajú príznaky ju lekár ukončuje. Tri dni musí byť človek bez príznakov aby ju lekár ukončil. Bezpriznakovy končí po 14 dňoch.
@lenadka áno, ďakujem
Kľudne aj do súkromného