Ahojte vie mi niekto vysvetlit aký je rozdiel ( po výpovedi dohodou ) za 1. ak sa pôjdem evidovať na úrad práce hneď po ukončení prác.pomeru a za 2. ak nepôjdem koli práceneschopnosti ( aký je v tom rozdiel ? Resp.co je lepšie ) je potom nárok ( po PN ) na dávku v nezamestnanosti ?normálne sa môžem ísť hlásiť na úrad prace po ukončení PN ?
Ahoj, tak za 1. výpoved dohodou neexistuje. je to ukoncenie pracovneho pomeru dohodou. ak budess PN tak sa na UP registrovat nemozes, až po ukončení Pn. Dávku v nezamestnanosti možeš poberat ak splnaš podmienky/2 roky aktivne nemocenske poistenie/
@lenka1331991
1. Vypoved dohodou neexistuje. Bud je to vypoved alebo ukoncenie PP dohodou
2. Rozdiel je taky, ze ak pojdes na PN, tak budes dostavat nemocenske a mat liecebny rezim - ak ti pride kontrola a ty rezim porusis, tak o davku prides.
Treba si dat pozor aka dlha bude PN aby bol stale splneny narok na podporu.
Ak pojdes rovno na urad, tak budes dostavat podporu.
@lenka1331991 nárok na podporu v nezamestnanosti máš ak máš v 4 rokoch spätne odo dňa zaradenia do evidencie 2 roky (730 dní poistenia v nezamestnanosti). Výpočet výšky podpory v nezamestnanosti je z posledných 2 rokov.
Rozdiel vo výpočte dávky môže byť ale či nejaký veľký neviem, závisí od príjmu.
Príklad:
1. Ak sa pôjdeš hneď po skončení PP evidovať na úrad práce (dajme tomu PP skončený k 30.6.2020 a zaradenie do evidencie k 1.7.2020 výška dávky v nezamestnanosti sa Ti bude počítať z obdobia 1.7.2018 do 30.6.2020.
2. Ak pôjdeš na PN a zaeviduješ sa na úrade práce po ukončení PN (dajme tomu o pol roka) čiže zaradenie do evidencie by bolo k 1.1.2021 výška dávky v nezamestnanosti sa Ti bude počítať od 1.1.2019 do 30.6.2020 (nepíšem do 31.12.2020 aby Ťa to nemiatlo, nakoľko sa výška počíta len z toho čo si skutočne odpracovala, za tie 2 roky spätne). Snáď som to napísala zrozumiteľne 🙂
@lenka1331991 a ešte je taká možnosť, že sa prv zaeviduješ na ÚP po skončení PP a potom na ďalší deň ideš na PN v ochrannej lehote, nebudeš sa chodiť podpisovať na ÚP na to obdobie čo budeš PN a nárok na podporu sa Ti pozastaví, nakoľko nemôžeš poberať súbežne aj dávku v nezamestnanosti aj nemocenskú dávku. Po ukončení PN budeš ďalej poberať dávku v nezamestnanosti. Nárok na dávku v nezamestnanosti si môžeš uplatniť v tomto prípade hneď ako dostaneš oznámenie o zaradení z ÚP alebo po ukončení PN.
@lesanka845 @lesanka845 vďaka , takze výpoveď znie : dohoda o skončení PP (na podnet zamestnanca z dôvodu starostlivosti o maloleté dieťa) , ( s tým že mám 2 mesačne odstupné - ) PP konci 5.7.2020
Mala som o rok dlhšiu rodičovskú dovolenku koli zdrav.stavu dieťaťa ..
predtým cca 4 roky zamestnaná v tej istej firme počítajú aj tie roky pred materskou a rodicakom ) ? Myslím to poistenie
@katusqa9 ďakujem len ja som z toho už jeleň 🙈 výpoveď znie : dohoda o skončení PP (na podnet zamestnanca z dôvodu starostlivosti o maloleté dieťa) , ( s tým že mám 2 mesačne odstupné - ) PP konci 5.7.2020
Mala som o rok dlhšiu rodičovskú dovolenku koli zdrav.stavu dieťaťa ..predtym zamestnaná cca 4 roky v tej istej firme ( mala som trvalý prac.pomer )
Čiže 6.7 sa mám hlásiť na UP
Neviem čo je lepšie či ísť hneď na PN alebo sa evidovať a tak ísť na PN
Tie mesiace keď budem na pn sa mi krátia potom z dávky v nezamestnanosti ? Že budem napr 2 mesiace pn a potom už len 4 mesiace podpora alebo normálne 6 mesiacov od ukončenia pn ?
@katusqa9 a to obdobie keď budem na PN sa mi potom bude krátiť z obdobia poberania dávky v nezamestnanosti či nie
@lenka1331991 Pockaj a ty mas nejaku zdravotnu indikaciu aby si bola na PN? Lekar ta tiez nevypise len tak z nicoho nic a na neviem ako dlho. Aj oni maju posudkove kontroly a musia preukazovat, preco si stale na PN. Pocas toho by si mala absolvovat vysetrenia u dalsich odbornych lekaroch a pod. A samozrejme dodrziavat riadny liecebny rezim, co casto znamena prvy tyzden-dva ziadne vychadzky a potom max. 4 hodiny denne.
Z akeho dovodu teda vlastne uvazujes o tej PNke? V com ti ma pomoct, alebo co nou chces dosiahnut?
Obdobie PN ti nijak neskrati obdobie poberanie podpory.
A este raz: neznie takto vypoved, je to dohoda.
@lenka1331991 tak ako už fokuska spomenula obdobie poberania PN Ti neskráti obdobie poberania Dávky v nezamestnanosti, nárok na dávku/ podporu v nezamestnanosti ak spĺníš podmienky máš na 6 mesiacov odo dňa zaradenia do evidencie.
@lenka1331991 rozdiel v sume nie je ziadny.
Na podporu mas narok najneskor do 2 rokov od skoncenia PP - ak splnas podmienky ovsem.