Aký je rozdiel vo výpovedi, keď sa pôjdem a ak sa nepôjdem evidovať na úrad práce?

lenka1331991
29. jún 2020

Ahojte vie mi niekto vysvetlit aký je rozdiel ( po výpovedi dohodou ) za 1. ak sa pôjdem evidovať na úrad práce hneď po ukončení prác.pomeru a za 2. ak nepôjdem koli práceneschopnosti ( aký je v tom rozdiel ? Resp.co je lepšie ) je potom nárok ( po PN ) na dávku v nezamestnanosti ?normálne sa môžem ísť hlásiť na úrad prace po ukončení PN ?

veronikaszabova
29. jún 2020

@lenka1331991 rozdiel v sume nie je ziadny.
Na podporu mas narok najneskor do 2 rokov od skoncenia PP - ak splnas podmienky ovsem.

lesanka845
29. jún 2020

Ahoj, tak za 1. výpoved dohodou neexistuje. je to ukoncenie pracovneho pomeru dohodou. ak budess PN tak sa na UP registrovat nemozes, až po ukončení Pn. Dávku v nezamestnanosti možeš poberat ak splnaš podmienky/2 roky aktivne nemocenske poistenie/

fokuska
29. jún 2020

@lenka1331991
1. Vypoved dohodou neexistuje. Bud je to vypoved alebo ukoncenie PP dohodou
2. Rozdiel je taky, ze ak pojdes na PN, tak budes dostavat nemocenske a mat liecebny rezim - ak ti pride kontrola a ty rezim porusis, tak o davku prides.
Treba si dat pozor aka dlha bude PN aby bol stale splneny narok na podporu.
Ak pojdes rovno na urad, tak budes dostavat podporu.

katusqa9
29. jún 2020

@lenka1331991 nárok na podporu v nezamestnanosti máš ak máš v 4 rokoch spätne odo dňa zaradenia do evidencie 2 roky (730 dní poistenia v nezamestnanosti). Výpočet výšky podpory v nezamestnanosti je z posledných 2 rokov.
Rozdiel vo výpočte dávky môže byť ale či nejaký veľký neviem, závisí od príjmu.
Príklad:
1. Ak sa pôjdeš hneď po skončení PP evidovať na úrad práce (dajme tomu PP skončený k 30.6.2020 a zaradenie do evidencie k 1.7.2020 výška dávky v nezamestnanosti sa Ti bude počítať z obdobia 1.7.2018 do 30.6.2020.
2. Ak pôjdeš na PN a zaeviduješ sa na úrade práce po ukončení PN (dajme tomu o pol roka) čiže zaradenie do evidencie by bolo k 1.1.2021 výška dávky v nezamestnanosti sa Ti bude počítať od 1.1.2019 do 30.6.2020 (nepíšem do 31.12.2020 aby Ťa to nemiatlo, nakoľko sa výška počíta len z toho čo si skutočne odpracovala, za tie 2 roky spätne). Snáď som to napísala zrozumiteľne 🙂

katusqa9
29. jún 2020

@lenka1331991 a ešte je taká možnosť, že sa prv zaeviduješ na ÚP po skončení PP a potom na ďalší deň ideš na PN v ochrannej lehote, nebudeš sa chodiť podpisovať na ÚP na to obdobie čo budeš PN a nárok na podporu sa Ti pozastaví, nakoľko nemôžeš poberať súbežne aj dávku v nezamestnanosti aj nemocenskú dávku. Po ukončení PN budeš ďalej poberať dávku v nezamestnanosti. Nárok na dávku v nezamestnanosti si môžeš uplatniť v tomto prípade hneď ako dostaneš oznámenie o zaradení z ÚP alebo po ukončení PN.

evittam
30. jún 2020

@katusqa9 Ano ale bude musiet na UPSVaR nosiť potvrdenie ze je stale PN. Zbytočne podla mna.

katusqa9
30. jún 2020

@evittam pokiaľ viem len začiatok a ukončenie PN, "prechodky" nosí len na SP, ÚP "prechodky" nepotrebuje .... Ale všetko je už na zvážení samotného človeka, ja som len uviedla, aká je aj ďalšia možnosť a nie, aby tak urobila 😉 každý považuje niečo iné za zbytočné 🙂

lenka1331991
autor
30. jún 2020

@lesanka845 @lesanka845 vďaka , takze výpoveď znie : dohoda o skončení PP (na podnet zamestnanca z dôvodu starostlivosti o maloleté dieťa) , ( s tým že mám 2 mesačne odstupné - ) PP konci 5.7.2020
Mala som o rok dlhšiu rodičovskú dovolenku koli zdrav.stavu dieťaťa ..
predtým cca 4 roky zamestnaná v tej istej firme počítajú aj tie roky pred materskou a rodicakom ) ? Myslím to poistenie

lenka1331991
autor
30. jún 2020

@katusqa9 ďakujem len ja som z toho už jeleň 🙈 výpoveď znie : dohoda o skončení PP (na podnet zamestnanca z dôvodu starostlivosti o maloleté dieťa) , ( s tým že mám 2 mesačne odstupné - ) PP konci 5.7.2020
Mala som o rok dlhšiu rodičovskú dovolenku koli zdrav.stavu dieťaťa ..predtym zamestnaná cca 4 roky v tej istej firme ( mala som trvalý prac.pomer )
Čiže 6.7 sa mám hlásiť na UP
Neviem čo je lepšie či ísť hneď na PN alebo sa evidovať a tak ísť na PN
Tie mesiace keď budem na pn sa mi krátia potom z dávky v nezamestnanosti ? Že budem napr 2 mesiace pn a potom už len 4 mesiace podpora alebo normálne 6 mesiacov od ukončenia pn ?

lenka1331991
autor
30. jún 2020

@katusqa9 a to obdobie keď budem na PN sa mi potom bude krátiť z obdobia poberania dávky v nezamestnanosti či nie

fokuska
30. jún 2020

@lenka1331991 Pockaj a ty mas nejaku zdravotnu indikaciu aby si bola na PN? Lekar ta tiez nevypise len tak z nicoho nic a na neviem ako dlho. Aj oni maju posudkove kontroly a musia preukazovat, preco si stale na PN. Pocas toho by si mala absolvovat vysetrenia u dalsich odbornych lekaroch a pod. A samozrejme dodrziavat riadny liecebny rezim, co casto znamena prvy tyzden-dva ziadne vychadzky a potom max. 4 hodiny denne.

Z akeho dovodu teda vlastne uvazujes o tej PNke? V com ti ma pomoct, alebo co nou chces dosiahnut?

Obdobie PN ti nijak neskrati obdobie poberanie podpory.

A este raz: neznie takto vypoved, je to dohoda.

katusqa9
30. jún 2020

@lenka1331991 tak ako už fokuska spomenula obdobie poberania PN Ti neskráti obdobie poberania Dávky v nezamestnanosti, nárok na dávku/ podporu v nezamestnanosti ak spĺníš podmienky máš na 6 mesiacov odo dňa zaradenia do evidencie.