Ahojte je tu niekto kto by mi vedel poradit aky je rozdiel vo vypovedi dohodou a vypovedi s vypovednou dobou?
@alica42 vo výpovedi dohodou vieš skoncit skor. Výpovedná doba je bud 1 mesiac ak je výpoveď do roka alebo 2 mesiace ak pracuješ viac ako rok v danej práci. Ak napríklad das výpoveď v pondelok a ti povolia dat výpoveď dohodou tak by si uz od marca nebola zamestnankynou. Výpoveď dohodou ti nemusia podpísať
@katulienocka999 vypoved dohodou neexistuje - pracovny pomer vies ukoncit dohodou alebo vypovedou
@petamich oficiálne nie ale laicky to aj tak každý tak vola 🤷♀️ 😊 ale viem, ze nie aj ked tiez som si najprv myslela, ze je to oficiálny názov 😂
@katulienocka999 pravdu mas 🥴 kazdy to tak vola 😂
@petamich a s odstupnym to ako funguje pr dohode a vypovedi?caka ma o mesiac vypoved viem ze mi budu ponukat dohodu s odstupnym, no chcela by som este otehotniet nerada by som potom prisla o matersku. Zato som premyslala, ze ju nepodpisem, ci co by ste mi poradili...nerada by son sa ukratila o nieco, 10 rokov som tam
@katulienocka999 nad 10 rokov je vypovedna 3 mesiace?
@alica42 ak sa nemylim tak pri dohode je narok na odstupne iba pri vybranych dovodoch ukoncenia PP napr. zamestnavatel sa rusi alebo premiestnuje atd. - tu je to celkom pekne rozpisane https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/v... ale ak si tam tri roky, skus sa s nimo dohodnut, ze odstupne chces formou, ze ta budu este x mesiacoov drzat v evidencnom stave, dostanes riadnu "vyplatu" a pracovny pomer ukoncite ku dnu xy - tak by si si to este natiahla a zaroven by si nemusela pracovat a tym padom akoby si dostala to odstupne - mozno s tym budu suhlasit a ano nad 5 rokov je vypovedna lehota 3 mesiace
pri vypovedi z tvojej strany narok na odstupne nemas
@alica42 tak vies sa dohodnut na comkolvek, neviem dovod vypovede ale ja by som to skusila - vypovedna lehota standardne zacina plynut 1. dnom nasledujuceho mesiaca po podani vypovede, ty sa ale chces dohodnut - takze im povedz, ze si chces najskor cerpat celu dovolenku a potom napr. dva mesiace "odrobis" aj ked budes sediet doma a zvysok nech ti daju ako odstupne - snad tam mas dobre vztahy, ked si tam 10 rokov a mozes sa s priamou nadriadenou/nadriadenym otvorene porozpravat, co ta motivuje a ze toto je ten dovod alebo sa na to vykasli, zober odstupne a potom si budes platit dobrovolne nemocenske, tak, aby si narok na tehotenske a matersku mala ale tu uz mam limitovane vedomosti, tak nechcem tresnut somarinu 🙂
@petamich praveze tam uz vztahy nemam moc dobre, momentalne je tam ina riaditelka ako ked ja som bola a prepusta vsetky mamicky co sa vracaju z materskej ako dovod ze sa zrusila pracovna pozicia. Zatial to vsetky baby podpisali bez reptania, cize aj ked mi konci 26 marca 3 mesacna vypoved by mala plynut az od aprila. Ja som rozmyslala len ze im poviem ze chcem s vypovednou dobou no neviem ako sa zatvaria. To vlastne potom domov mi pride vypoved ci aky je tam postup?
@alica42 tak toto neviem ci je 3 mesacna, tak dlho som ešte nikde nerobila 😅😊
prvy rozdiel je ten, ze vypoved dohodou neexistuje 🙂 bud ukoncis pracovny pomer dohodou alebo vypovedou - s dohodou musi zamestnavatel suhlasit a viete sa napr. dohodnut na skorsom termine odchodu, vypoved je jednostranna, suhlasit nemusi ale musis dodrzat vypovednu lehotu v zmysle zakonnika prace