Akú národnosť bude mať bábo narodené v Nemecku?

deboraaa
6. júl 2015

Ahojte baby o nedlho sa mi má narodiť bábo. Som v Nemecku a neviem ako to tu je. Ja som zo Slovenska aj môj priateľ je Slovák. Bábo sa nám narodí tu. Bude to Nemec alebo Slovák ? Aké dostane občianstvo ? A ako je to s materskou dovolenkou ? alebo peniazmi ? Ja som tu 2 roky aj 5 mesiace 1 rok som pracovala a 2 som chodila do školy na kurz Nemčiny čiže som bola bez práce. Môj priateľ je tu 7 mesiacov a pracuje normálne na zmluvu. Ja som bez práce. Dostanem niečo os štátu materskú alebo prídavky ? Môžem odcestovať s bábom na Slovensko hned ked sa bábo nerodí približne o týždeň alebo 2 ? Bábo mi nemôžu zobrať len tak z ničoho nič že ja som zo Slovenska a narodilo sa tu ? Nemám tu trvalé bydlisko bývam len v podnajme tak na Miete sa to volá. Dakujem 🙂

saska.t
6. júl 2015

@deboraaa obcianstvo Bude mat slovenske automaticky po matke, musis na sk poziadat aj o sk rodny list, na nemecke nema narok, kedze ani jeden z rodicov nezije v De dlhsie ako 8 rokov Co je podmienka na ziskanie De obcianstva. Ci dostanes matersku je otazne, zalezi ci si posledny rok odpracovala v celku ak nie, nemas narok, elterngeld dostanes minimalny 300 € ak si posledny rok nepracovala, ak ano, mas narok na 65%zo svojej vyplaty po dobu 1 roku a samozrejme mas narok na Kindergeld -detske pridavky vo vyske 184 € o vsetko musis poziadat na familienkasse v mieste vasho pobytu. Ku vsetkemu potrebujes aj rodny list dietata - ten nemecky, ale moze byt dolozeny aj dodatocne 😉odcestovat mozes hned ako Bude mat za sebou zdravotne prehliadky 2 ma v nemecku i a tretiu vo veku 1mesiaca a potom az v 3 mesiacoch, dieta ti nikto vziat nemoze a je jedno ze zijes v prenajatom Byte.

deboraaa
autor
6. júl 2015

@saska.t Ahoj dakujem ti a do Nemeckej školy moje bábo potom môže chodiť ? či ako to potom je ? a zdravotné zaň kto bude platiť ? tu v Nemecku či na slovensku ? dakujem

saska.t
6. júl 2015

@deboraaa ak tu budete nadalej zit bude normalne chodit tu do skoly to nema nic spolocne s obcianstvom. Ak nechodis do prace si na urade prace, alebo niekde prihlasena? Ak áno platia za teba vsetko ak priatel pracuje dieta moze byt zdravotne cez neho prihlasene. Ak zijete v nemecku Sk stat nema dovod za tvoje dieta nieco platit zodpovedny je stat, v ktorom zijete

deboraaa
autor
7. júl 2015

@saska.t Ja nechodím už do práce a zdravotku si platím sama. Ja som normálne prihlasená kde žijem v ktorom meste ale nič viac.

saska.t
7. júl 2015

@deboraaa a preco sa neprihlasis na Arbeitsamt? Aj keby si nedostala peniaze budu ti platit zdravotne a socialne odvody, takto to zbytocne platis sama

deboraaa
autor
8. júl 2015

@saska.t aj ked som pracovala len 11 mesiacou a na polovičný úväzok sa to da ?

saska.t
9. júl 2015

@deboraaa aj keby si nikdy nepracovala,hned si sa mala hlasit na urade prace,aj keby ti nedali ziadnu podporu,platili by za teba aspon zdravotne,takze sup sup na arbeitsamt v mieste bydliska 😉

deboraaa
autor
10. júl 2015

@saska.t aha no dobre tak sa tam pôjdem informovať dakujem 🙂