Akú dlhú dobu platí paragraf od doktora?

peter0123
25. aug 2023

Baby na akú dlhú dobu platí péčko od doktora? V máji nasádzali.môjmu dieťaťu fixný strojček na zuby, v našom okrese.dr nepríjma nových pacientov tak chodíme s RS do BB.
Šefka mi povedala že paragraf od zubára platí iba na pol dňa. Na polku mi napísala dovolenku, to isté zopakovala v júni. Mojím argumentom že sa to na.pol dňa nedá stihnúť som ju neobmäkčila

alenah31
25. aug 2023

@peter0123 priepustka ako ospravedlnenie v práci s náhradou mzdy zo zákona platí na čas nevyhnutný na ošetrenie a cestu k-od lekára. Pokiaľ lekár nenapíše "platí celý deň" - čo je bežné po niektorých úkonoch ako napr. trhanie zubu, či aplikácia niektorých inj. nemá zamestnávateľ povinnosť ti ju ako celodenku uznať a zaplatiť. Ak idete napr. z TN k lekárovi do BA kde logicky časovo nestihneš prísť do práce - zamestnávateľ je povinný akceptovať priepustku aj ako celodennú hoci tam čas vyznačený nie je nakoľko pripočítava čas, ktorý potrebuješ na cestovanie. Nemáte internú smernicu? Drvivá väčšina zamestnávateľov má toto upravené vlastným nariadením - pokiaľ nie, riadi sa ZP.

patka06
25. aug 2023

P - platí na čas nevyhnutne potrebný na návštevu lekára - nie na celý deň
4 hod sú myslím tak akurát aj s cestou

alenah31
25. aug 2023

@patka06 na čas nevyhnutý na ošetrenie a prepravu k lekárovi - čas sa započítava a ak máš lekára ďaleko - platí aj celý deň. Pokiaľ ide z BB do RS autobusom či vlakom - má to na celý deň.
@peter0123 tu máš všetko - práva zamestnávateľa aj práva zamestnanca - a nielen čo sa péčok týka:
https://www.ip.gov.sk/wp-content/uploads/2017/1...

aaaa1111
25. aug 2023

treba pytat lekara, aby ti napisal na cely den. lekari s tym ziaden problem nemaju

patka06
25. aug 2023

@alenah31 áno, 4 hod som počítala cestu autom + návštevu lekára

ivanka12311
25. aug 2023

Ja som mala jeden deň paragraf od lekára a na druhý deň ďalší vyšetrenia neviem ako je to u vás u nás platí za celý rok na dospelého 7dni a na deti 7 ospravedlňia na maximálne 2dninpo sebe od lekára

nikpa
25. aug 2023

@patka06 RS-BB tam a späť, plus sedíš u lekára ktorý ťa nezoberie na presne stanovený čas a ešte strávis čas v ordinácii. No by som sa pozrela ako by si lietala ako handra a aj tak by si to nestihla.

patka06
25. aug 2023

@nikpa RS - BB autom 3 hodiny tam a späť + máš hodinu čas - to je úplne v pohode
Tiež sme chodili na strojček do iného mesta u lekára sme nikdy nestrávili viac ako 30 minút

anickaaa6aaa
25. aug 2023

Už som sa stretla aj s názorom že sa berie čas len ošetrenia. Že zamestnávateľa nezaujíma cesta. Že tá sa nepočíta. Môže to takto brat? Veď logicky sa tam musí nejako pacient dopraviť. Nedokážeme sa teleportovat. Ďakujem

zuzanka.zuzu
25. aug 2023

a vám tam tí lekári píšu čas? mne len pacnú pečiatku, ešte mi nikdy nikto nevypĺňal čas 😀

nikpa
25. aug 2023

@patka06 dieťa musíš odniesť späť do školy alebo domov plus dostaviť sa do práce. Ak chytis niekde zápchu, nehodu alebo budeš hľadať pred poliklinikou parkovacie miesto, či zaparkujes ďalej a musís ešte slapat, treba ísť na wc, kúpiť vodu alebo iné úplne bežné veci.... tak určite, stačí hodina navyše okrem 3 hodinovej cesty. Jasné. Ale nebudem sa s tebou hádať, ty si asi tiež taká vedúca stíhačka ako vedúca autorky.

peter0123
autor
25. aug 2023

@patka06 3hodiny je nereálne, musím ísť od nás z dediny do susednej kde je škola tam vyzdvihnúť dieťa stadiaľ do mesta tam čakať na spoj, v BB tiež čakať u dr, cesta späť , čakať na spoj, veľa vlakov mešká, zobrať dieťa späť do školy lebo poobede má krúžky utekať na autobus. Ak to ti stihneš za 3, tak si čarodejnica alebo sprisahaná s diablom

patka06
25. aug 2023

@peter0123 vysvetlila som vyššie, počítala som cestu autom -samozrejme autobusom alebo vlakom je to zdĺhavejšie - žiaľ to už zamestnávateľ môže a nemusí uznať

peter0123
autor
25. aug 2023

@patka06 a zamestnanec si musí s minimálnej mzdy kúpiť auto alebo zaplatiť taxí aby navštívil lekára?

janagem
25. aug 2023

Nie som si úplne istá, ale nebolo niečo ak také že ak chodíš k lekárovi do iného Mesta a máš možnosť tho istého lekára aj vo svojom meste tak to zamestnávateľ nemusí uznať ako celý deň?

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
patka06
25. aug 2023

@peter0123 to som nikde nenapísala, väčšina ľudí sa premiestňuje autom., preto som automaticky počítala so 4 hodinami.
Napísala som, že je to na tolerancii zamestnávateľa koľko uzná, za nevyhnutný čas.
Podľa ostatných príspevkov vidíš, že je to rôzne.

peter0123
autor
25. aug 2023

@janagem ako som hneď v úvode napísala pani dr u nás v tej dobe keď sme procesom začali neprijala nových pacientov. Od nás chodia iný do Miškovca(hu) viem že v susednom okr Lc tiež neprijmú