Dobry den. Poberam RD , teraz som sa prihlasila na strednu skolu s maturitou. Mozem uplatnit aktivacny prospevok? Alebo ake su podmienky? Musim aj pracovat?
@alenah31 velmi pekne dakujem.)tak dobre som to pochopila ze ked som na RD a chodim na strednu externe tak netreba pracovat pritom na ziskanie prispevku
@olvedicsilla či externe alebo denne - forma štúdia tam uvedená nie je čiže by to malo byť jedno.
@olvedicsilla no a ty si v hnotnej núdzi ? Lebo aktivačný príspevok je súčasť pomoci v hmotnej núdzi.
@zojanka byvam u rodicov s 2 detmi. Nemam len RD a pridavok na dieta.
@olvedicsilla keď bývaš s rodičmi, ich príjem sa asi tiež ráta do posudzovania hmotnej núdze, teda aspoň v minulosti to tak bolo, čiže ak majú príjmy, tak ti hmotná núdza asi nebude vychádzať.
Ak sa mýlim, rada sa dozviem nové 😉
@olvedicsilla Ja som tym chcela napisat, ze aktivacny prispevok je sucastou pomoci v hmotnej nudzi. Nefunguje to tak, ze na tento jeden prispevok splnam podmienky tak mi ho budu vyplacat. Musis byt posudena ci sa nachadzas v stave hmotnej nudze. Pokial ano, potom budes splnat aj narok na tento prispevok. Len potom sa uz vyratava suma narokov minus prijem atď.... je to zlozitejsie. Ak mas deti zverene sudom, mas urcene vyzivne, potom zbehni na upsvar a tam ti vyrataju ci sa nachadzas v hmotnej nudzi.
@ruzoveokuliare nebude sa posudzovat s rodicmi, ale aj tak asi hnotna nudza nevyjde
@zojanka u mna su deti a vyzivne nedostavam.
@olvedicsilla Su ti deti zverene sudom a je urcene vyzivne? Teraz bez ohladu na to ci ti ho otec plati.
@zojanka nie sudom.rozisli sme sa neboli sme zosobaseni. A nemali sme sud .
@olvedicsilla takze takto on my niekedy plati nekedy nie.. nato sa ani nespolahnem.. takze pravidelny prijem mam len to RD a pridavky. A teraz som zacala skolu tak preto sa pytam ci nahodou by nepreslo ten prispevok keby som o to poziadala
@olvedicsilla ja som myslela, že v hmotnej núdzi si keď sa pýtaš na aktivačný príspevok, ktorý s hmotnou núdzou súvisí. Podľa toho čo si teraz dopísala nárok nemáš a ani mať nebudeš nakoľko ti hmotná núdza nevyjde - momentálne o ňu ani nemôžeš žiadať nakoľko nemáš súdom deti zverené a určené výživné na ne. To, že ti sem tam zaplatí - neoficiálne - ti je teraz tak na dve veci☹
@olvedicsilla Tak v prvom rade si treba uplatnit vsetky zakonne naroky (peniaze na ktore mas narok). A tymi je teda aj sudom urcene vyzivne na deti. Bez toho nemozes ziadat stat o pomoc v hmotnej nudzi sama s detmi. Jedine ze by sa spolu s vami posudzoval aj otec deti a jeho prijem (mate spolu deti, ste rodina, bez ohladu na to ci ste zobrati alebo spolu byvate).
Ak nebude otec platit vyzivne, mozes ziadat nahradne vyzivne.
Neviem ci sa ti oplati riesit hmotnu nudzu (a teda aj ten aktivacny prispevok) a ci ti vobec nieco vyjde ked sa ti od toho odrata tvoj prijem (rodicovsky), bolo by to prepocitat.
Ale to vyzivne si urcite pories.
@zojanka dakujem za odpovede
@zojanka ďakujem za opravu, ako som písala, nebola som si istá a chcela som uistenie 🙂
@olvedicsilla aktivačný je pre obec musiš odrobiť s mesiaca 10 alebo 11 dni a dostaneš 86 eur.Takže ked chodiš do školy a pre mesto alebo obec si neurobila nič nemáš nárok na aktivačný.Ak si na RD tak isto nemáš nárok na aktivačný to majú len dlhodobo nezamestnaný viac ako rok.
@olvedicsilla tu máš podmienky, ktoré treba splniť - môžeš si ho uplatniť od septembra - podľa predposledného bodu máš nárok:
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...