Dobrý deň,
Chcela by som poprosiť o radu. Viem, že v Česku sa dá zrušiť vš. zdravotné tak že poviete že cestujete z Česka a rovno v poisťovni vám ponúknu cestovné poistenie napríklad vo výške 120 €. To je skvelé pretože u nás sa to nedá ak cestujete vo všetkých krajinách a ešte aj členských krajinách EU čo sú takmer všetky. Tak isto je to skvelé pretože u nás sa od budúceho roka bude platiť mesačne až 70€ čo mi príde veľa. Tak isto veľa cestujem po EU takže nestíham chodiť na úrad prace. Vlastne pracujem cez zimu v zahraničí a potom za našetrené peniaze v lete cestujem. Ale som zdravá a nikdy nenavštevujem nemocnice. Aj keby sa také niečo stalo odmietam dnešné chemické zdravotníctvo a lieky ked tak alternatívnu medicínu, ktorú mi nik nepreplatí. Takže to čo chcem povedať je že ako si zrušiť zdravotné poistenie, ked ho nechcem podporovať z hladiska finančného aj môjho názoru o modernej medicíne...
Poznáte nejaké riešenie prosím?
jedine práca na dohodu čo by sa dala bud robiť všade alebo že by niekto za teba zaskočil ked si preč, nejaký roznos letákov, anketár, tam sa nedá skontrolovať kto pracuje s tým, že by si sa dohodla že ked budeš robiť každý mesiac niečo nebudú ťa odhlasovať zo ZP a teda by ti teoreticky stačil aj príjem 5 eur mesačne a nedoplácala by si nič, prípadne ak by bol niekto z rodiny/známy čo ma firmu takto zamestnať hoci len naoko
@marsmykkok o dohode sa vedie dochádzka aj je vymedzená pracovná doba v zmluve, ako by mohla mat ZP zaplatene na cely mesiac, keby odrobila hodinu(dve) za tých 5 EUR? A to ešte nebudem spominat, že za takúto dohodu hneď leti socialka na kontrolu prevetrať si firmu
@lula313 poznám ľudí čo takto fungujú a v pohode, nemyslím že je niečo čudné ak niekto roznáša letáky napríklad a má malú mzdu alebo inú prácu, ja hovorím o veciach čo sa dajú robiť mimo pracoviska a tam ťažko určiť ktoré dni robila a ktoré nie a viem že zamestnávatelia nemajú problém nahlásiť po dohode aj na celý mesiac do zdravotky. a sociálka tým nie je nijako krátená, tam idú práve tuším ešte vyššie odvody z tej sumy ako keby nebola nahlásená celý mesiac.
@monao nie, neda sa zrusit len tak.. bud si verejne zdravotne poistena v inom.clenskom.state, lebo tam.pracujes/mas zivnost. Alebo ak idea mimo EU, dokladujes svojej poistovni poistenie platne viac ako 6meziacov nepretrzite, ale s tym, ze sa skor nesmiea vrátiť, inak to cele pada a to obdobie si musis zaplatit ako samoplatca.
Ja len k tomu, ze odmietas dnesne zdravotnictvo. Staci jedna nehoda a budes rada, ze ta hasici vysekaju z auta a sanitka odvezie do tej otrasnej nemocnice, kde budu bojovat o tvoj zivot. Alternativa na vsetko nestaci. Je to velmi vrtkave.
Neni taka moznost a chvalabohu, ze nie je.
@marsmykkok ale keby mw zamestnal niekto znamy ten by musel zas tiež platiť odvody za mňa či keď budem mať u jeho dohodu je to inak ? Kto plati v pripade že mam len dohodu urad prace ? Ktorý ale musim navštevovať ?
Ďakujem za odpoveď 🙂
@monao take riesenie neexistuje. Asi si myslela, že to obabres ročným cestovným poistením u nejakej sukromnej poistovne.. A nikdy nevieš, čo sa ti stane. Kamosky muž(Rakúšan, ktorý sa odhlásil z poistenia v AT a ešte sa nestihol prihlásiť na SK) dostal na motorke mdlobu, samozrejme, že sa vysypal na cestu a par dni pobytu, prevoz, vysetrenia ho v nemocnici stali 7000eur a zlomeniny si alternatívnou medicínou nedas dokopy..