Ako zmeniť priezvisko dieťaťu?

annamaria18
8. feb 2012

Ahojte pitam sa preto lebo sme sa s priatelom s ktorym mam malu rozisli ked mala,mala 3mesiace.Nechcel robit bol agresivny,pil tak som sa ho bala.no ked sme sa rozisli on vobec neprispieva na malu od kedy sa narodila este nic jej nekupil ani peniaze jej neposielal jednoducho nestara sa,pred rokom aj pol ho vsak zavreli do basy v rakusku lebo ze tam kradol alebo ze tam znasilnil neaku zenu neviem kazdy howori ine.tak mam noveho priatela sme spolu rok sme stastnyy aj mala,nepozna svojho biologickeho otca tak tomuto svojmu nevlasnemu hovori:otec! Kam mam ist aby som mohla dat priezvisko moje alebo priatelove malej?on mi musi podpisat ci ako?mala ma 2roky a 4mesiace,a otcovstvo sme mali cez sud kratko pred tym ako sme sa rozisli.Co mam robit kam mam ist?poradte dakujem

anjelicek26
8. feb 2012

Ak skutocne nema zaujem, tak mu povedz, nech povoli adopciu malej novym priatelom - najlepsie vtedy uz manzelom - alebo suhlasi so zmenou priezviska - proste mu povedz, ze tym padom nemusi uz platit na malu, bude s tym suhlasit, uvidis. Pohroz mu sudom, ze budes vymahat vyzivne, ak ti to nepodpise. Bez jeho suhlasu to kazdopadne nepojde.

miskax2
8. feb 2012

ak chces zmenit priezvisko a bio otec je zapisany do rodneho listu musi s tym suhlasit ( jeho suhlas sa da nahradit sudnym rozhodnutim ) ak chces dat priezvisko po terajsom partnerovi tak musite byt manzelia takisto aj na adopciu musite byt zobraty. ak sa bio otec nezaujima a ani niako neplati na malu budes to mat na sude lahsie ci uz ohladom mena alebo pripadnej adopcie. kazdopadne treba zajst na socialku a tam sa kompetentnych pracovicok opytat any ti poradia ako treba postupovat ake podmienky musia byt splnene ake papiere musis vybavit a kde ich vybavis pomozu ti spisat aj ziadost na sud....
ak das zmenit len priezvisko vsetky prava aj povinnosti bio otcovy ostavaju myslim tym pripadne stretavanie sa s dcerou a hlavne platenie alimentov ak by ste riesili tu adopciu bio otcovy vsetky prava a povinnosti zanikaju a prebera ich tvoj partner(potom uz manzel) (to znamena ze pri pripadnom rozvode bude musiet paltit vyzivne) a bude aj zapisany v RL ako otec

salma22
8. feb 2012

mala by si sa opytat kompetentnych organov na urcenych .... 🙂 drzim palce

danusskaaa
8. feb 2012

my sme priezvisko po tatovi vybavovali na matrike, tak skus zbehnut po info tam!

elise
8. feb 2012

ak ti bio otec nepolati výživne treba ho udať (ak ste neboli zobratý,mala si si aspon o výživne na sude požiadať) za neplatenie výživneho je basa.

titkovamiriam
8. feb 2012

ak ma dieta otca v rodnom liste,musi so zmenou suhlasit a tak isto ak by si dietatko osvojil tvoj partner.ak sa vzda otcovstva uz neplati alimenty.Vsetko ide cez sud,no ak sa zatne a nebude so zmenou suhlasit nic s tym nenarobiš ☹