dobry den, kde sa mozem spytat nejakeho odbornika na odpovede ohladom invalidneho dochodku?
podľa toho čo ti je už nechu davať ani pomaličky ked sú pacienti onkologický.Takže podľa toho čo ti je.
@dilino prosím ťa odkiaľ máš túto info? Dik
@markusrasford ano na viacere rakoviny ani nedavaju alebo ked si v remisii, to znamena, zabrala liecba, a ty nemas zhorsene vysledky...tak nevidia dovod na ID...
@bublinka1426 to bude individuálne veď predsa nie jeden lekár posudzuje všetky na Slovensku ja mám dobrú skúsenosť
@markusrasford ano na kazdu pobocku je iny, ale maju legislativu kde si specificky definovane ochorenia, kde prideluluju percenta podla zakona a musis mat nad 40% aby si mal ID
skus napisat diagnozu je priloha c 4 k zakonu o soc poisteni kde su uvedene diagnozy a stavy vratane ich ohodnotenia plus musis mat odpracovane
@markusrasford akú info že onkologickým nechcu davať plný ID.
@markusrasford normálna bežna prax mám kamaratku jej sestra mala na dve orgány rakovinu pľúca a prsník ešte je v ambulantnej liečbe chemoterapia a vzali jej plný a dali polovičný nakoľko už je len v udržiavacej liečbe.Aj môj známy ma rakovinu hrubého čreva má vyvod nič mu nedali a až potom čo to dal zmedializovať do TV tak dostal horko ťažko polovičný.Takže je to už normálne.Odkiaľ mám info no od ľudi čo preživajú peklo a nemajú ID.Tak isto sa bude pýtať kde si pracoval koľko rokov a tak.Ja mám 7 diadnoz a neprešla som vôbec.Mám epilepsiu, cukrovku, ťažke tetanicke záchvaty, nevídim dobré na oči s cukrovky, mám choré srdce ťažku chronickú nespavosť, problémy zo žalúdkom a nedali mi len na 20 percent.To nie je len také ľahke že hned TI dajú.Už nechcu davať ani takým čo majú problémy s chôdzou, majú choré chrbtice, majú tie koxartrozy, reumy už nechcú dať ani takým.
@dilino kolko krat denne si pichas inzulin pri diabete ?
@mamina7070 ja mám len lieky zatiaľ teraz som bola mala som dobré výsledky.To je veľa druhov cukrovky ja mám zatiaľ chvala bohu len lieky.Nezhoršuje sa mi to našťastie.
@dilino ja viem ja diabetes mam a mamaj ID ale tam je podmienka intenzifikovany inzulinovy rezim aby si ho dostala a plus komplikacie
@mamina7070 ja mám taký špecifický druh cukrovky na ktorú inzulín nezabera.Ale mám s epilepsiou problémy hlavné vyboje do mozgu ostre že kedykoľvek môžem dostať epileptický záchvat.A nedali mi ID.
@dilino hej DM2 a potom je este typ LADA sa sa tiez lieci inzulinom
preto som sa pozastavila ze diabetes ak si na inzuline a mas ine poskodenie sposobene diabetom ID davaju a ZTP alebo ZTPS
@mamina7070 no oči nie veľmi ale začinam mať už problém.
@dilino ale kym si len na tabletkach tak tam su stale len nizke % 😔
@dilino no ja mám inú skúsenosť asi že iný kraj iný mrav
@markusrasford to je bežne už všade na celom Slovensku.Možno by sa tu tiež na MK našli prispievateľky ktoré zažili alebo z rodiny zaživajú že nedostali ID aj napriek ťažkým diagnozam.Takže iný kraj iný mrav neplatí.To zaleži od toho kto je na komisii a to je jedno že či na Východnom,Západnom, Strednom, Južnom vždy je to o tej lekárke na komisi.Nezaleži o tom že som nedostala som zo Stredného Slovenska a ten dostal lebo je z Východneho Slovenska tam sa posudzuje úplne niečo iné.A odkiaľ mám informáciu no asi že viem že to mám v okoli aj mnoho iných ľudi.Iste ak má človek tuto pligu tak ak sa začina liečiť tak je to ine mojej kamarátky sestra je ešte v liečbe ale už jej plný vzalia dali len polovičný.To že si ID dostal ešte neznamena že TI ho neskratia alebo nevezmu úpne ja to už bolo.Samozrejme iste ked máš známých na komisi tak TI dajú lebo poznáš a pisať že iný kraj iný mrav je to take o ničom lebo všetko zaleži od toho aka diagnoza.Ak sú diagnozi do oči bijúce žena to musi dať tak tam samozrejme že dajú.Príkad dialyza alebo ak je niekto psychický chorý tak áno ale mňe povedala na SP ked som bola na komisi že Epilepsiu a cukrovku má v dnešnej dobe hoci kto.
@mamina7070 ale ja mám ešte aj iné mám epilepsiu už 30 rokov, aj zrak sa mi bude zhoršovať ja mám toho viac nie len cukrovku ved berie 12 druhov liekov.
@peterfatro u svojho obvodného a potom na sociálnej poisťovni