Ahojte, chcel som sa spýtať, či neviete, ako získať autorské práva na vydávanie kníh. Napríklad keby som mal vydavateľstvo a chcem vydať Harryho Pottera (príklad!), alebo takú Alicu v ríši divov. Zaujíma ma či také práva môže mať iba jedno nakladateľstvo alebo viacej, ako by som mohol zistiť kto ich má, prípadne dokedy im platia alebo ako ich ziskať. A tuším som niekde čítal, že 70 alebo 80 rokov po smrti autora, autorské práva “zanikajú”. To znamená že by som mohol vydávať knihy ako Alica, Tarzan alebo 20 000 míľ pod morom bez toho, aby som to niekomu oznamoval? Ďakujem a peknú nedeľu. 😊
Obráť sa na organizáciu kolektívnej správy LITA,autorská spoločnosť,oni riešia literárne diela,určite ti tam poradia. A s tým trvaním majetkových práv autorov je to spravidla tak,že trvajú počas života autora a 70 rokov po jeho smrti,potom sa dielo stáva voľným a je možné ho voľne použiť,nikto si ale nesmie privlastniť autorské práva k tomu dielu,keďže platí tzv.postmortálna ochrana. Tá dĺžka trvania majetkových práv môže byť v niektorých prípadoch trochu iná,nájdeš to v Autorskom zákone.
@samuellc Nie, autorské práva po smrti autora prechádzajú na jeho dedičov.