Ako získam dotáciu na školské obedy?

miriama41
15. aug 2014

Ahojte mamičky, prosím Vás, budete mi vedieť niektorá poradiť ako získať dotáciu na škoské obedy pre moje deti?
Vždy sme na nich mali nárok, keďže som rozvedená a otec detí mi na nich prispieval mesačne výživné 30,- EUR/1dieťa.
Situácia sa zmenila až tento školský rok, pretože sa mi narodila dcérka - tretie dieťa, ktoré mám s priateľom a s ním aj žijeme v spoločnej domácnosti.
Takže to bol dôvod, prečo mi zamietli dotáciu pre moje staršie 2 deti.
Chcem sa opýtať, či mi viete poradiť ako to vybaviť, aby sme tú dotáciu na stravovanie dostali? Neviem, existuje nejaká možnosť? S priateľom nie sme zosobášený, máme dcérku a je zapísaný v rodnom liste. Na úrade mi len povedali, že je s nami spoločne posudzovaní. Dá sa nejako urobiť, napr. rozmýšľam či by nám to schválili, keby som povedala, že spolu nežijeme v jednej domácnosti a na dcéru čo s ním mám mi platí výživné (priložiť rozsudok o výživnom)? Musí predsa existovať nejaká možnosť, veď toto je už vrcholne nespravodlivé! Pretože s ním mám dieťa už na moje staršie deti nedostanem dotácie? Ich otec pošle 30,- EUR a stačí... aaaa...nekomentujem ani ďalej....Prosím, poraďte mi, veď je to mesačne na obedoch v škole 80,-EUR

pribinak
15. aug 2014

Poziadat o zvysenie vyzivneho na 2 starsie deti? 30e je minimum, to je pre skolakov a ich potreby smiesna suma

mummy01
15. aug 2014

To platis za jedno dieta 40e za obedy mesacne? Trocha vela nie?

sisaha
15. aug 2014

@miriama41 tiez si myslim, ze treba poziadat o zvysenie vyzivneho minimalne na 120 eur na kazde dieta. Obedy pre jedno dieta stoja do 30 eur mesacne

miriama41
autor
15. aug 2014

Vyzivne som ziadala viackrat zvysit, no je to nekonecny kolotoc,ked exmanzel je oficialne nezamestnany. Mala som na sude pravnika, kuratorka bola na mojej strane a suhlasila so zvysenim, no sudca jednoducho povedal,ze jeho zakon nepusti a nezamestnanemu nemoze dat platit viac ako 30% ziv. minima. Je to smiesne! Naposledy nam zvysili z 27 eur na 30 eur. Obedy ma stoja do 30 eur mesacne,no ratala som uz aj skolsky klub deti. Dakujem za kazdu radu

abbey1
15. aug 2014

@miriama41 Príde mi trápne hľadať možnosti oklamania úradov. V prvom rade majú rodičia povinnosti k deťom a nie žiadať stat o podobne dotácie. Tvoje deti majú 2 rodičov, tu máš noveho partnera a s ním ďalšie dieťa. Peniaze sa mali premyslieť vopred. V krajnom pripade je možné obedy a družiny deťom zrušiť a stravovať ich doma. Najedia sa o pár minút neskor, keďže deti z prvého stupňa jedia až po skončení vyučovania. Bohužiaľ, ak na to nemáte, treba to riešiť rozumne a zodpovedne a nie hľadaním pokutnych cestoviek.
K problémom s exom sa škoda vyjadrovať. Tiež le zjavne našiel cestičky, ako sa vyhnúť plateniu vyzivneho a podobne.

abbey1
15. aug 2014

@miriama41 A keďže posudzovali financie vašej rodiny, tak to asi nebude take zle, ked ste zákonom stanovený limit prekročili.Ja chápem, že stat má pomáhať, ale len tam, kde to naozaj treba a ked vidím koľko asocialov zneužíva výhody, ktoré napokon uberajú tým v skutočnej núdzi, je mi z toho smutno.

miriama41
autor
15. aug 2014

@abbey1 ale ja som ta neziadala aby si hodnotila moju situaciu,no aj tak dakujem za nazor. Mne len pride hlupe,ze pri posudzovani toho ci moje deti maju narok na dotaciu rozhodli, ze nakoniec im ma akoze tie obedy platit moj priatel. Nebudem tu nic nikomu vysvetlovat, no keby som bola tmavsej pleti mali by sme vsetko zadarmi!

miriama41
autor
15. aug 2014

@abbey1 asi si si neprecitala moju otazku poriadne. Pisala som ze vzdy sme na dotaciu narok mali,no zamietli nam ju az teraz po narodeni tretieho dietata. Preto som bola pohorsena

abbey1
15. aug 2014

@miriama41 Tak prepáč môj nepochopeny príspevok. Odpoviem teda rovno na tvoje otázky. Ak mate príjem vyšší, nárok nemáte. Deti majú 2 rodičov a tí sa majú starať. Stat má suplovať, ak z objektívnych dôvodov je rodina v hmotnej núdzi. Ak nemám na stravu svojich deti, hľadám spôsob, ako nebyť v obdobnej situácii. A nie, nebudem hľadať spôsob ako obísť zákon, predpis. Družina, ani strava v škole nie su povinné, ani nevyhnutné. Ak proste na niečo nemám, tak sa nebudem pohorsovat, že sa tretia strana nestará.

niki101988
16. aug 2014

@miriama41 A prečo si pohoršená mne je teda jedno kto má alebo nemá dotácie na kadečo ale v tomto súhlasím s @abbey1 treba hľadať spôsob ako nebyť v danej situácii a nie ako vy..bať so štátom slovenským. Zjavne nie ste na lacné obedy odkázané a ak áno tak môžeš ďeťom variť doma. Osobne sa však často stretávam s tým, že rodiny ktoré sú sociálne slabé dávajú svoje deti na obedy. do družiny, na krúžky a vlastne berú všetko čo sa dá a maminka si po ne príde na peknom aute s krásnymi umelými nechtíkmi

jojinkova
24. nov 2017

Vy ste neaka múdra nemyslite