Ako vymáhať výživné pre dcérku?

kristinkikus
30. máj 2018

Ahojte všetci, potrebujem súrne poradiť, fakt už neviem kam sa obrátiť tak to skúsim tu.
Mám 10 mesačnú dcérku a s otcom maloletej spolu nežijeme. V marci sme mali súd ohľadom výživného, súd mi nakoniec pridelil 350€ mesačne plus najbližší rok 30€ naviac každý mesiac ako ,,zameškané výživné " za február, avšak s tým, že raz to poruší, tak bude musieť najblížší mesiac vyplatiť plnú sumu,t.j. 350€.
Všetko maximálne do 20 dna v mesiaci.
Od marca som týmto mesiacom mala dostať už 3 krát výživné ale..V marci výživné žiadne, v apríli mi síce prišlo aj to ale až 23.4 co už bolo po termíne a po milión telefonatoch do firmy mi pani mzdová s kľudným svedomím 20.4. povedala, že peniaze mi prídu ale že oni si ich budú držať do posledného dňa na účte aby im išli z tých peňazí uroky..akože vrchol nemyslíte?????a teraz v máji nič, do dnešného dňa 30.5 na účte ani cent.
Volala som z bývalým, tak vraj jeho firmu odkúpila iná firma a oni odmietajú plniť trvalý príkaz . Ale z májovej výplaty mu bolo výživné strhnuté no mne ziadne peniaze neprišli. Tak kde teda sú tie peniaze? Volala som osobne x krát do tej firmy, nová pani mzdová mi povedala že peniaze budú a že viac nemám vyvolávať že potrebné info mi dá bývalý a od vtedy mne ani jemu nikto nedvíha telefóny.
Som zúfalá a neviem ako ďalej postupovať, pravdepodobne by som mala dať exekútora na výživné?? ale čo firma? Im nehrozí nejaká sankcia za toto? Môžem ich ,,udať" alebo niečo podobné?
Ako by som mala postupovať, aby som sa dostala čo najrýchlejšie k peniazom ktoré mi patria? Respektíve mojej dcérke?
Som sama platím nájom a z toho rodičovského príspevku sa to nedá zvladnut ani keby som najom neplatila...
Ďakujem za každú jednu napomocnú radu.
Prajem ešte pekný deň

evelien
30. máj 2018

Čím skôr oslov exekutora. Z akého titulu ti mala mzdárka posielať peniaze na ucet? Myslím, že ak neexistuje súdom nariadená zrazka, tak pokial otec nedá prikaz na uhradu, tak mzdarka ho nemôže vykonať. Necuduj sa, že sa s tebou mzdarka nebavila. Pre ňu si cudzia osoba. Úlohou exekútora je nariadiť platiteľovi mzdy (pripadne sociálke), aby ti z jeho mzdy, či iných príjmov vyplácal peniaze. V niektorých prípadoch exekútori nariadia aj exekúciu z ostatných prijmov, čo sú napríklad diety, na ktoré sa zrážka zo mzdy nevztahuje. Ale... ak sa zbavil oficiálnych príjmov, tak pravdepodobne sa k peniazom nedostaneš. Pripadne on môže časom požiadať o prehodnotenie výšky vyzivneho...

evelien
30. máj 2018

Zle som to pochopila: pokial písomne požiadal zamestnávateľa, aby časť jeho mzdy bolo poukazanej na iný účet, tak zamestnávateľ je povinný dodržať výplatný termín. Teda ak ma výplatný termín posledného dňa v mesiaci, tak to zamestnávateľ pošle 31. Ak nepošle, tak tvoj bývalý môže podať podnet na Inspektorat prace.

deti95060810
30. máj 2018

máš výživné? nemáš...tak exekútora kontaktuj...

pribinak
30. máj 2018

Co su toto za rozpravky? Chod za exekútorom a hotovo. Ak nebude platit 3 mesiace za sebou, mozes dat aj trestne. U exekútora staci nezaplatiť mesiac
Ma ta za uplne blbu? Ak neposlal zamestnávateľ, msl to urobiť on a nie tárať hovadiny

kristinkikus
autor
30. máj 2018

@evelien on dal príkaz na úhradu, vybavil trvalý príkaz no akosi to zakceptovali len v apríli teraz už majú s tým problém. Výplatny termín ma 13 dňa v mesiaci a ja mám súdom dané maximálne do 20 dňa v mesiaci.
Ďakujem 😊

kristinkikus
autor
30. máj 2018

@pribinak áno budem kontaktovať exekútora len som chcela vedieť aj iné možnosti.
Ďakujem 😊

duun
31. máj 2018

Celému dosť nerozumiem.. každý normálny by si predsa prebral výplatu a z nej potom matke poslal SÁM zo svojho účtu výživné = čo s tým má mzdárka? Pre ňu nie je dôvod niekam niečo posielať!?
ALEBO má exekučne nariadené, že mu strhávajú z výplaty (to príde exe na účet a on pošle tebe), ale kým si napr. drahý nepreberie oznámenie o zrážkach zo mzdy, tak si tie peniaze zamestnávateľ síce strhne, ale sú u neho v depozite, až potom ich vyplatí.. aspoň toto mi hovoril exe (nekontrolovala som si zákony, keďže môj ex pre istotu prestal robiť, aby nemusel platiť výživné, takže nič nik nestrhne).
Celé mi to pripadá ako nejaká rozprávočka od exmanžela, prečo neplatí...