Ako vybrať peniaze z fondov, ktoré sú súčasťou dedičstva?

2. dec 2023

Ahojte, viete niekto ako sa vyplácajú fondy aj sú súčasťou dedičstva? Zdedila som fondy a rada by som ich vybrala, keďže som dedič a bolo aj dedičské konanie. Ďakujem

melanta
2. dec 2023

Spoločnosti doručíš osvedčenie o dedičstve a urobíš výber. Oslov spoločnosť, kde uvedené fondy sú vedené a s nimi si dohodni presný postup.

autor
2. dec 2023

@melanta nevieš náhodou platí sa tam poplatok nejaký?

nixie144
2. dec 2023

Na poplatok za výber sa opýtajte konkrétnej spoločnosti, čo spravuje fondy. Väčšinou sú termínované a to sa platia vysoké poplatky.

melanta
2. dec 2023

@nixie144 väčšina fondov sú termínované? Tak to mi je novinka. Väčšina fondov termínovaná nie je nijako. Keď tak bankové fondy ktoré sú spojené s bankovým produktom a majú garantovaný výnos. Štandardné fondy fungujú tak, že kupujem kedy chcem, predávam kedy chcem.

melanta
2. dec 2023

Autorka, vacsinou sa za výber neplatí. Ale povedia ti to v konkrétnej spoločnosti. Väčšinou len zo zisku odvedú daň. Ak neodvedú (treba si to overiť), tak je potrebné to potom zdaniť. Podlieha to dani z príjmu.

autor
2. dec 2023

@melanta toto sú normálne fondy teda podľa mňa. Jedná sa o flexibilný konzervatívn fond.Ja sa do toho nerozumiem a hlavne som nečakala že niečo také zdedim 🫣