Ako vybaviť splnomocnenie, aby mohla mama prevziať list do vlastných rúk?

21. apr 2022

Baby pomôžte,ako to riešiť .Žijem v Nemecku a domov skoro neprídem,no prišiel mi tam na adresu list do vlastných rúk a veľmi ho potrebujem ten list!Ako vybaviť splnomocnenie ale o ako aby ho mohla mama prevziať? Dik za rady

alenah31
21. apr 2022

vybaviť splnomocnenie na tento úkon v DE, dať ho úradne preložiť a poslať mame poštou. Aj sestra to tak robila, ale z UK.

wade
21. apr 2022

Nemusis ho davat prelozit. Normalne napis splnomocnenie v Slovenskom jazyku. Daj si u notara overit podpis (cca 30-40 Eur). Notara obsah nezaujima. A potom na najblizsi Landgericht na podatelni poziadat o Apostille (25 Eur). Pravidelne to takto robim pre rozne splnomocnenia.

wade
21. apr 2022

Ale este dodam - viem ze posta ma takuto sluzbu, to musis ale vybavit lokalne (ja to tak mam), kde splnomocnis niekoho na preberanie zasielok do vlastnych ruk. V pripade napisaneho splnonocnenia - overil by som si ze ti to uznaju (zavolaj mozno na lokalnu postu).

autor
21. apr 2022

@wade aj notár aj okresný súd? Či ako

autor
21. apr 2022

@wade a ďakujem pekne

wade
21. apr 2022

Ano, notar (musi to byt notar, nie to overenie na miestnom urade) overuje podpis, a na to potrebujes potom apostille, aby to bolo medzinarodne uznane. Inak povedz aj notarovi, ze tam budes davat apostille. Myslim ze su tam nejake drobne nalezitosti, ktore musi spolnit. U nas trva par dni, kym dostanes termin u notara. Apostille je vacsinou do 12-24 hodin - nepotrebujes tam ani termin, ani nic, len to nechas na podatelni.