Ako vybaviť priezvisko dieťaťa pred pôrodom?

natynka128
5. sep 2011

Ahojte, som z Košíc a chcela by som sa opýtať, či má niekorá z vás skúsenosť s vybavovaním papierov ohľadom priezviska dieťatka na matrike ešte pred jeho narodením v prípade, že ste neboli vydaté, ale chceli ste dať priezvisko po otcovi dieťatka. Vraj je potrebné, aby tam šli obaja rodičia. Viete mi o tom napísať niečo viac, že čo a ako a koľko to poprípade stojí? Vďaka 🙂

ivulda32
7. sep 2011

Ahoj, nestoji to nic iba cas, ktory tomu venujes. My sme s priatelom zo Ziliny. Išli sme na miestnu matriku. Pani pri okienku sme povedali, že by sme chceli si vybaviť papiere o uznani otcovstva pre babätko kvôli priezvisku. Myslim, ze tak nejako sa ten papier vola. Naozaj je to potrebne a urcite odporucam si to vybavit. Inak babätko bude mat priezvisko po mamine a otec v rodnom liste nebude vraj uvedeny. Vybavovanie netrvalo dlho. Podpísali sme papiere, kde hlavne ja som musela podpísať, že som sloboná a ešte tam bolo uvedené, že aké priezvisko dieťa bude používať. Podpísať to musí aj otec dieťaťa. Veď vlastne on tým papierom priznáva otcovstvo a to je všetko. Treba si papier zobrať so sebou do pôrodnice a mať ho nachystaný pri pôrode.

dibik
7. sep 2011

@natynka128 ahoj, vobec to nie je zlozite a treba ist podla mna pred porodom. da sa to vybavit aj po porode, ale kedze musite byt pri tom obidvaja a po porode na to vela casu urcite nebude, bude pre vas lepsie, ked pojdete teraz. treba vam k tomu len obcianske a mena pre dietatko. my sme museli povedat varianty pre baby, chalanov a potom kombinaciu a samozrejme, na akom priezvisku sme sa dohodli. nestalo to nic, ani sme necakali.

petrake
7. sep 2011

@natynka128 ahojky, v KE je to tak, ze po porode ked pride nemocnicna matrikarka nahlasuju slobodne mamicky len matku, otca tiez do hlasenia o narodeni dietatka zapisu ale ten ide az na matriku po prepusteni z nemocnice spolu s matkou babatka a az vtedy priznava otcovstvo a dietatko je v rodnom liste uz zapisane s jeho priezviskom a on ako otec. viem, ze na ziadnej matrike v KE nevydavaju potvrdenie pred porodom takze treba sa opytat na matrike v Tvojom meste. drzime palceky 🙂

liluu
7. sep 2011

my sme boli pred pôrodom, ale pani bola strašne neochotná.. 😝 tak sme to nechali tak
v pôrodnici mal malý moje priezvisko a potom sme išli na matriku obaja po rodný list, kde sme povedali, že chceme zapísať priateľove priezvisko.