Ako vybaviť opatrovanie 83r. babky ?

borja
25. nov 2019

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Bývam s 83r.babkou, ktorá je síce mobilná, skôr už má problémy s pamäťou, nie je síce zťp, ale samu ju doma nechať nemôžem. Padá, často neudrží rovnováhu, nevarí si... Je toho viac. Chcem sa preto opýtať, je nejaká možnosť vybaviť si na ňu opatrovateľský príspevok? Na úrade mi povedali, že to má klasické diagnózy ako každý starší v jej veku, že sa mám informovať na sociálnej, že oni riešia opatrovanie nad 80rokov bez nejakého dokladovania zdravotného stavu. Tam ma zase otočili na úrad práce. Momentálne som na neplatenej predĺženej rodičovskej, práve kvôli tomu, že ju nemôžem nechať samú. Ale za chvíľku mi končí, tak rozmýšľam ako ďalej. Ďakujem za rady.

tslobik
25. nov 2019

Ja by som sa tiež chcela na toto opýtať. Ide o opatrovanie otca s onkolog. diagnózou (ZŤP). Býva s ním mama, ale tá má tiež veľa zdravot. problémov. Mala by som nárok na opatrovateľ. príspevok, ako postupovať, je príspevok jednotný, či sa nejako ráta? Ďakujem.

bielavlcica
25. nov 2019

No je rozdiel ziadat o opatroavtelsky urad prace a socialnu poistovnu. V prvom rade treba ist na UP vyziadat si vsetky papiere a tlaciva ktore zanesies lekarovi ktory zhodnoti jej stav a ci ma narok potom si mozes ziadat o opatrovatelsky. Prip. Este je moznost sa zamestnat ako OP cez mesto s tym,ze opatrovat budes babku. Tam je ten postup isty len budes tlaciva brat z mestkeho uradu. Jediny problem je vsak v tom,ze penazne sa to neoplati.

tslobik
25. nov 2019

@bielavlcica No, ja mám takú skúsenosť. Cca pred 5 rokmi jedna známa takto opatrovala otca. Že bola zamestnaná pod mestom ako opatrovateľka. Dostávala normálne plat ako iné opatrovateľky pod mestom, čo chodili do rodín. Opatrovaný platil nejaký poplatok za hodiny. Len potom už s tým mala problém. Nemenilo sa to náhodou tak, že už ako platená opatrovateľka mesta nemôže opatrovať príbuzného?

bielavlcica
25. nov 2019

@tslobik moze sa to stale ale neoplati sa to pretoze zvysili ceny za opatrovanie. A pokial babka potrebuje 24 hodinovu starostlivost musia ratat s tym,ze budem im tam chodit opatrovat cudzia zena pretoze zakon nepusti

hivanik
25. nov 2019

@borja ...treba to riesit cez obvodneho lekara, ktory pozna jej zdravotny stav a poradi ako dalej. Ak ma demenciu tak by nemal byt problem.

mogaa
25. nov 2019

@borja
@tslobik opatrovateľský sa žiada na UPSvR a ano obe máte nárok na schválenie....Ide ale o to na koľko hodín schvália opatrovanie

mogaa
25. nov 2019

@tslobik nemenilo sa to...môžeš opatrovať cez UPSvR alebo sa zamestnáš ako opatrovateľka cez MU a budeš opatrovať otca... LEn musíš si urobiť opatrovateľský kurz, plat je minimálna mzda a MU otec platí za opatrovateľskú služby(teba)...MU je jedno či ho opatruje dcéra alebo cudzí človek , opatrovaný platí mestu že mu poskytuje opatrovateľskú službu(aj keď je to jeho dcéra ale je zamesntancom MU......

mogaa
25. nov 2019

@tslobik ak pôjdeš otca opatrovať cez UPSvR - výška za opatrovanie je cca 430eur....ak má ale otec vyšší príjem ako 430 eur - o ten rozdiel sa znižuje suma ktorú dostaneš za opatrovanie.....ak má tvoj oten napr.príjem 500eur, tak ty dostaneš za opatrovanie 430-70

tslobik
25. nov 2019

@mogaa Čiže čím vyšší má dôchodok, tým ja menej dostanem. Z toho mi vychádza, že lepšie sa vyplatí opatrovať ako opatrovateľka pod mestom. Ďakujem za vysvetlenie.

tslobik
25. nov 2019

@mogaa Len to prečo je to tak? Že sa znižuje, čím vyšší má dôchodok. Čo ja mám napr. s jeho dôchodkom? Moje peniaze sú moje a jeho predsa jeho.