Ako to funguje na úrade práce?

jessx
28. júl 2022

Prosím poraďte lebo mi všetko príde ako spanielska dedina. Som evidovaná na úrade prace cca mesiac čiže je to pre mna všetko nové. Schytala som najhoršiu kontaktnú osobu aká na úrade je a mám stresy chodiť tam už len kvôli nej. Získať nejaké informácie - nemožné pri nej. Zaujíma ma ale :
Či okrem toho že mi urad bude platiť zdravotne dostanem aj nejaký príspevok? ( myslela som že automaticky každému po zaradení do evidencie chodí mesačne tých 69€) - nechystám sa podávať si žiadosť o hmotnú núdzu ani nič takéto, takze toto je jedine čo ma zaujíma
Potrebujem na úrade zotrvať do konca roka mám na to iste dôvody. V pláne mám podnikanie, chcem teda využiť aj preplatenie kurzov a tu he moja ďalšia otázka- keď pani úradnícke narovinu poviem že mám záujem o kurzy a podnikanie, bude ma aj tak posielať na nejaké prace alebo to bude brat že idem týmto smerom a tým pádom by mi ponúkať nemala ?
No a mojou poslednou otázkou je, či je možné tuto kontaktnú osobu zmeniť za inú. Nemám povahu na to povadit sa tam s ňou a nechcem ani podávať nejaké sťažnosti. Priradená som ku nej podľa adresy a teda jeviem či je možné zmeniť ju za inú osobu
Ďakujem za odpovede k veci

veronikaszabova
28. júl 2022

@jessx ak mas narok na podporu, budes ju dostavat. Ak nie, na iny automaticky prispevok narok nemas

Na pohovory ta posielat bude - je to jej praca

Kurzy - aktualne vraj na ziadne nie su €

Kontaktnu osobu zmenit nemozes - ludi im prideluju podla TP

zuzanka.zuzu
28. júl 2022

1.nie (preco 69?)
2.co znamena zaujem? pojdes cez nich na rekvalifikacny? ak nie, tak kludne mozes mat zaujem sa v decembri vydat za elona muska, na pohovory ta posielat bude/moze/nemusi
3.asi to neurobia, kvoli tebe nie (moooozno keby si bola problemova tak by ta odobrali tej pani ale skor preto aby ona mala klud, nie aby ti vyhoveli)

iwesska
28. júl 2022

Mas odrobene min.2roky? Ak ano,mas narok na podporu. Neviem o akych 69€ hovoris,o tom neviem nic. Ze ides podnikat nikoho nezaujima a kazdy mesiac musis nosit potvrdenie,ze si hladas pracu,inak ta vyradia. Kurzy boli kedysi cez eurofondy,ci su teraz neviem,ale podmienkou bolo,ze so niekolko mesiacov musela byt v evidencii,nefungovalo to tak,ze prihlasim sa sa na UP,aby som zadarmo vyuzila kurz. Aj to musel urad schvalit,ci vybrany kurz preplati a v akej vyske,nepreplacali kazdemu. A len 1 kurz za 2roky. A nie,pani ti nezmenia,kedze to maju pridelene podla abecedy. Ale mi zas nehovor,ze 1x za mesiac ju 10 min.nestrpis.

jessx
autor
28. júl 2022

@iwesska pri tejto pani ide všetko zrejme podľa sympatií, pred rokmi čo mi hovorili zname ktoré si dali že majú záujem o kurzy a nikdy im žiadny neumožnila, pritom keď sa následne spýtali či nejaké boli tak povedala že áno ale ona je ako taká striga stará, svojich známych neposiela nikam prídu len na podpis a hlavne mladšie ženy posiela vyslovene na ponuky ktoré ani nie sú v icj možnostiach prijať.
Ja viem že treba byt evidovaný min 3 mesiace aby som sa mohla zúčastniť kurzu, chcela som si nájsť vlastný a aby ho preplatili - takmer všetky kurzy ktoré si niekde sama hľadám je pri nich pisane, že je možnosť preplatenia cez urad prace

veronikaszabova
28. júl 2022

@jessx
"takmer všetky kurzy ktoré si niekde sama hľadám je pri nich pisane, že je možnosť preplatenia cez urad prace"

Len ten UPSVAR ti to aj musi schvalit. A aktualne na to nie su €

iwesska
28. júl 2022

@jessx To tam byt moze napisane,lenze UP na to musi od statu dostat vyclenene peniaze a korona to cele zabrzdila,takze ani tato pani,ani ziadna ina ti nemoze svojvolne schvalit kurz, pokial jej stat neda zelenu. Teraz som pocula v spravach,ze zas chcu nieco take zavadzat,aby umoznili zenam zvysit hlavne po RD rekvalifikaciu. Takze aktualne to v platnosti asi nie je.

jaskolka
28. júl 2022

Ak máš nárok na podporu, tak budeš ju dostávať. Ak nie, tak tych 69 eur je dávka v hmotnej núdzi, asi to si myslela.
Na kurzy ta nepošle, aj keby chcela, keďže sú problémy s financiami.
Áno, budeš sa musieť chodiť hlásiť aj keď budeš mat ponuku práce, musíš tam ísť, inak ta vyradia z evidencie.
Takisto myslím, že nosíš tie potvrdenia o aktívnom hľadani práce
A nie, kontaktna osoba sa zmeniť nedá

jessx
autor
28. júl 2022

@jaskolka ďakujem za komentár k veci a bez zbytočných akože vtipných ironických poznámok. Práveže som tam necely mesiac a ešte som nič nenosila, čaká má len druhé stretnutie a nedostala som žiadne informácie. Keď som včera kvôli niečomu volala, ani som sa nedozvedela čo som potrebovala ale len zbytočne poznámky ktoré podľa mna kvalifikovaný človek na takomto mieste nemá čo používať. Na podporu nárok nemám ešte som nikde nepracovala som absolvent. A tých 69€- mne každý v okoli tvrdil že to dostáva každý kto sa zaeviduje na urad. Preto som v tom mala guláš čo to vlastne aký príspevok alebo čo je.tak ďakujem už v tom mám jasno. Ja teda nebudem podávať nič, nejdem si podávať žiadne žiadosti a teda budú platiť za mna len zdravotne. Mám v tom jasno, vďaka

jaruska6
28. júl 2022

@jessx Pokiaľ si čerstvý absolvent,zrejme si znevýhodnený uchádzač o zamestnanie.Kurzy rekvalifikačné ako sa preplácajú skús pozrieť na stránke ústredia práce -sluzby zamestnanosti - nástroje aktívnych opatrení na trhu práce -REPAS+.Na preplatenie kurzovneho nie je právny nárok, žiadosť si však nepodavas u svojej sprostredkovatelky kde si v evidencii ale na úrade práce , na oddelení vzdelávania a poradenstva. Na rozbeh podnikania je tiež príspevok v projekte Chyt sa svojej šance,vypracujes podnikateľský zámer,obhájiš si ho a môžeš získať na podporu podnikania 5600€, žiadosť riesis cez oddelenie aktívnych opatrení na trhu práce .

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
livuska124
29. júl 2022

@jessx 68,80€ je dávka v hmotnej núdzi. Nie, nedostáva ju každý, kto sa zaeviduje. Treba o ňu požiadať. Pozor však - túto dávku je potrebné si tiež "odpracovať" - 32 hodín mesačne v rámci aktivačných činností. Keď je dávka schválená, tak niekoľko mesiacov po schválení ti príde ponuka na odpracovanie dávky. Ak ju odmietneš, dávka bude odňatá (aj keď posledné dva roky si ju odpracovať nemuseli lebo boli samé lockdowny a všetko bolo pozastavené, ale tento rok už znova aktivačné činnosti fungujú).