Ahojte, prosim ako to teraz funguje na urade prace? Mozu vas oni poslat na pohovor? Co v pripade ze pohovor odmietnete? Ked som volala kvoli evidencii vsetko som riesila len mailami, kazde jedno tlacivo, hlasit sa kazdy mesiac uz budem musiet osobne? Pani odo mna chcela len vyplnene a podpisane tlaciva a viac mi k tomu nepovedala. A kolko prosim trvalo obdobie odkedy ste sa evidovali na UP a vyplatenim prvej podpory? Dakujem.
@e1i aha a to aj napriek tomu ze by mi ponuknute miesto vobec nevyhovovalo? Ci uz financne alebo by bolo napr.treba dochadzat?
Ide o evidenciu uchádzačov o zamestnanie. Takže áno, môžu ťa poslať na pohovor a ty nemôžeš odmietnuť pohovor ani prípadný nástup, ak by si tú prácu nechcela, inak dôjde k vyradeniu. Na druhej strane, ak povieš, že chceš mzdu 1500 eur a oni budú ponúkať 800, tak je jasné, že ťa ani neprijmú a to nevadí. Neprijať ťa z pohovoru môžu, len nesmieš odmietnuť. Ale záleží na lokalite, niekde posielajú na pohovory bežne, niekde vôbec, pretože nemajú na aké. Taktiež záleží od konkrétneho úradu a pracovníčky, či sa musíš chodiť hlásiť osobne každý mesiac, alebo bude stačiť raz mesačne poslať mail, že si niekam poslala CV. A čo sa vyplatenia prvej podpory týka, niekedy príde podpora hneď v druhý mesiac evidencie za ten prvý, niekedy čakáš 2 mesiace.
@melanta uff to som dost prekvapena ze to az takto funguje. Pride mi to take dost nasilu ze nemozes odmietnut ani pohovor ani nastup 😳
Ako píšem, ide o evidenciu uchádzačov o zamestnanie. Ak si ho nenájdeš sama, hľadá ti ho úrad. Nie je povinnosť byť ako nezamestnaná v evidencii upsvar. Ale ak sa človek eviduje, má voči úradu povinnosti a jednou z nich je hľadanie práce.
@melanta samozrejme, to plne rozumiem ln mi pride z cesty ak ti urad ponukne nejaku pracovnu poziciu a ty si s tym neni stotoznena, nie je to pre teba adekvatne tak nemozes odmietnut. Este ok chapala by som ze nemozes odmietnut pohovor, ale nastup? Co ak ma poslu na pohovor do ineho mesta kde si nemozem dovolit dochadzat? Tak ma proste z fleku vyradia? 😳
musí ti zamestnávateľ napísať, že im nevyhovuješ a potom ťa nevyradia, ale ak zam. chce aby si nastúpila a ty odmietneš tak je to nespolupráca a vyradia ťa
Nemôžeš si dovoliť dochádzať prečo? Kvôli deťom? Veď komunikuj na pohovore tak, aby ťa nechceli prijať, čiže povieš, že deti nosíš do školy, čiže vieš mať pracovnú dobu od do. Zase nerob si z toho už teraz stresy. Nemôžu ťa poslať na nejakú úplnú haluz.
z akeho dovodu si na UP? realne si hladas zamestnanie, alebo si skoncila v tom povodnom a davas si dlhsiu pauzu? napr. ja som na UP lebo moj manzel isiel na matersku a ja nemozem vtedy poberat rodicovsky prispevok.. a pracu uz nemam, tak som sa nahlasila na UP a beriem podporu.. pani na urade o tom vie a zatial ma nikam neposlala lebo jej je jasne ze ziaden zamestnavatel neprijme zenu, ktora sa o par mesiacov vrati naspat na rodicak .. bola som tam 1x osobne sa nahlasit v marci a potom este raz v maji .. a najblizsie idem koncom jula ..
a ako hovoria baby - nemozes odmietnut pohovor alebo nan neprist .. ak tu pracu nebudes chciet alebo bude pre teba nevhodna tak to komunikuj na pohovore - plat je nizky a chces vyssi, pracovna doba ti nevyhovuje - pytaj sa na prispevok na cestovanie, na upravu pracovnej doby - neboj sami pridu na to, ze takeho pracovnika nechcu .. a ano moze ta aj ako administrativnu pracovnicku s platom 1.300eur poslat do fabriky na 3smenku - proste hocikam, na co mas kvalifikaciu (a vacsina takychto ponuk nema ziadnu, cize splnas) .. a ty tam prides, povies ze mozes pracovat len na rannu smenu kvoli rodinnej situacii a vybavene
ja mam taku skusenost ze ja som si dala podmienky aky plat, aka pracovna doba aj kde maximalne to moze byt (vzdialenost , mesto atd) a ako by som sa dopravovala (auto,bus..) takze ked mna zavolali na pohovor a odmietla som to s tym, ze tam nenastupim (aj ked by ma prijali) tak som na to mala taky dovod ze som nemala auto a nemohla som sa dostavit do prace - firemny autobus nechodil z mojho smeru)
tak to bolo u mna.
ked si das podmienky a budu splnene, nemas dovod nenastupit predsa a je jedno ako praca miestnost vyzera mas to v podmienkach… ked tam bude coilen 1 vec ktora sa nezhoduje s tvojimi poziadavkami nemozu ta vyradit.
Ja som na pohovor šla, povedala som že sa o 2 mesiace sťahujem cez pol Slovenska a oni povedali že samozrejme že to chápu, neviem čo tam uviedli ale z UP ma nevyradili.. je to o dohode s personalistom
plať si radšej sama poistné na určitú dobu ako dobrovolne nezamestnaná a máš pokoj.Ja by som tiež takúto šikanu nezniesla a niekam sa tárala na pohovory ked o tie pozicie nemám ani záujem a tam sa všelijako vykrúcala. Mňa ked neprijali prvý rok na vš až potom dalši tak som mala jediné šťastie že uradnička bola moja teta tak som na žiadne pohovory ani nič nechodila aj tlačivá mi zohnala orazitkované.Ale keby tam nemám známosť platim si poistné sama a toto so sebou nenechám robiť
@liusa82 autorka ale pobera podporu v nezamestnanosti - a 50% predosleho prijmu pocas 6mesiacov ti nikto len tak neda.. vela ludi co je na UP je tam preto aby poberalo podporu, ak predtym pracovali a maju na nu narok
Tak dámy chcú poberať peniaze, ale sú lenivé sa dostaviť na pohovor, rozprávať hlúposti aby nemuseli nastúpiť, a potom ďalej poberať dávky 😂😂😂 sila toto
@veronika_pb presne ako pises, nehladam si zamestnanie, v septembri mi ide mala do skolky, aj kvoli tomu ze neviem ako to bude zvladat, chcem ostat doma. Odpracovala som 10 rokov, dalsich 6 predtym a podporu som nikdy necerpala hoci som mala narok, tak mi to teraz pomoze. Po podpore viem kde budem pracovat, len som mala obavu z tych pohovorov ze nemozem odmietnut ale vobec ma nenapadlo ze ked uz musim pohovor absolvovat tak tam si mozem ziadat podmienky ktore nesplnia a tym padom to bude v pohode 🙂
@dahlia25 ja leniva nie som, mozno mam toho odmakaneho viac ako ty ale kludne si rypni ked ti to spestri deň 😊
A za každu normalnu odpoveď dakujem žienky, pomohli ste mi 😊
@veronika_pb neviem vôbec ako to tam funguje ani mi to teta nespominala že ťa môžu vyšupnúť za hocijakú blbinu.Od vš robim sama na seba tak mám našťastie pokoj s týmto
Len na úrade sú ľudia, ktori si majú aktívne hľadať zamestnanie a stat má byt aktívny v pomáhaní im zabezpecit prácu, treba sa na to takto pozerať a nehnevať sa na nich, že sa snažia ludom pomahat s dohadzovanim prace. Oni tá dokonca môžu poslať na povinný kurz, keď majú Projekty na kurzy a potrebuju ich naplniť. Kamarata tak poslali na mesacny kurz, kde sa mal ucit pisat životopis, motivačne listy a pod, bolo to celodenne, od rana, musel by stavat kvôli cestovaniu o siestej, tak sa radšej vyradil😀
Ale aj tak je to v porovnani s Rakúskom pohoda, tam chcú dokladovať rozposlane motivačne listy každý tyzden, posielajú na pohovor aj 200 km od bydliska a ak to nevezmeš, tak tá vyradia.
Dobrý večer. Vie mi niekto poradiť ako to teraz funguje, keď sa zaevidujete na Úrade práce...?
ak by si odmietla ist na pohovor tak ta mozu vyradit z evidencie