Ako sa ráta maródka?

lucka273
1. dec 2015

dievčatá je tu niekto kto sa vyzná? mm minulý rok robil živnostníka od 1.januára je zamestnanec teraz ostal na marodke ...a nevieme ako sa počíta ..kedže minulí rok bol živnost.odvádzal do soc.poisťovňe len to základné čo každý živnost.a od 1.januára je zamestnanec jeho priemer je celkom dobrý ..počita sa aj minulý rok do marodky? akym spôsobom ? ked ma cca plat 1000€ (to som len tak strelila)kolko mu víde marodka...dakujem

gapa
1. dec 2015

@lucka273 ak začal pp 1.1.2015, doteraz pracoval a pn začne v decembri, tak z obdobia 1.1.-30.11.2015, z hrubej mzdy a od 4tého kalendárneho dna je náhrada mzdy 55% z vym.základu (prvé 3dni 25%). Platí sa za kalendárny den, nie pracovný.

lucka273
autor
1. dec 2015

@gapa cize ak ta správne chápem tak minuli rok sa neráta? iba od 1.1.2015? A zacala 25.november pýtam sa preto lebo ešte nebol zamestnanec predtým a ja som vôbec nemarodovala ešte 😀 DAKUJEM

gapa
2. dec 2015

@lucka273 nie, neráta sa z min.roka. Zjednodušene, nem.dávky sa rátajú z posledného nem.poistenia, ak sú splnené určité podmienky. Pri zamestnancovi je tak, ak je platené toto nové nem.poistenie aspon 90kalendárnych dní (počas pn, očr sa neplatí, tj. tieto sa do 90dní nerátajú), no od 1.1.2015 je to daleko viac ako 90dní. Tj. iste z obdobia od začiatku prac.pomeru/nem.poistenia do konca mesiaca pred vznikom pn, teda ak vznikla pn 25.11.2015, tak z obd. 1.1.2015-31.10.2015.

lucka273
autor
2. dec 2015

super si ma potešila 🙂 dakujem moc moc 😉
@gapa

lucianak
5. máj 2016

@gapa Ahoj, vedela by si poradiť? Som evidovaná na úrade práce, ale robím dobrovoľnícku činnosť. Jeden deň by som potrebovala očr, lebo potrebujem ísť so synom na kontrolu, ale ma nevedia uvoľniť. Nebudem zasa mesiac čakať, pokiaľ nám dajú termín, tak to chcem riešiť takto.
Mám vôbec nárok na očr, keď som na dobrovoľníckej? Budem mi ten jeden deň zaplatený alebo nie?
Ďakujem

gapa
5. máj 2016

@lucianak to ti veru nepoviem, skús sa spýtať u pani, čo si si u nej vybavovala dohodu k dobrovolníctvu. Sa mi zdá, že pri pn dostávaš len časť, ale ako je to pri očr, resp. sprevádzaní člena rodiny netuším. Nedá sa dohodnúť, že si to nadrobíš?

lucianak
6. máj 2016

@gapa ja by som si to ani nemusela brať, lebo teraz kvôli pol hodine mi nebude zaplatený deň. Vedúcej som písala sms, že by som potrebovala robiť poobede, lebo idem so synom na alergo a ona mi napísala, že mi nemá kto vymeniť službu. Pritom sa tam striedame 3. Keď som prišla do práce, tak som zistila, že tá ťapka sa nikoho nič nepýtala. Ale tak to je jedno, stiahnu mi 10e a ona nech si to tam zariadi ako chce 🙂
A tebe ďakujem za odpoveď 😉

lucianak
17. máj 2016

@gapa tak som si to poriešila, vzala som si očr a teraz som sa s ním dala vypísať. Pokiaľ mi očr presiahne 30 kalendárnych dní, tak ma z dobrovoľníctva vyradia.
Dúfam, že to klapne 🙂