Ako sa počíta PN?

9. feb 2021

V novembri som bola chorá, chrípka bola som 14 dni PN za tie 4 dni mi dala sociálka na den určitú sumu, ktorú vypočítali z môjho vymeravacieho základu... Teraz od polky januára som PN znova, zakald nám šiel cca o 60 eur hore oproti novembru... Teraz mi prišiel papier zo socialky normálne ma nasrali, ako je možné, že mi dali o 3 eur menej ako v novembri, keď mám vyšší základ? To kde sa sa mám obrátiť, kto to počíta? Zamestnávateľ mi za prvé 10 dni vyplatí 55 % z denného vymeravacieho zakaldu(áno môj zamestnávateľ platí 55% od prvého dňa sme verejná správa)... a ten je vyšší ako ten co vypočítala sociálka... Kde a na koho sa mám obrátiť ? Kde nastala chyba v sociálke, hejze ? Ako mi vypocitali takú sumu, bed to ani z hrubej ani z čistej mtdy nevychádza toto co oni vypočítali...

Ďakujem za každú odpoveď

zojanka
9. feb 2021

Na stránke soc.poisťovne sú info ako sa to počíta. Dôležité je rozhodujúce obdobie z ktorého rátajú denný vymeriavací základ.
Myslím si, že pre PN ktorá začala v januári 2021 je rozhodujúce obdobie celý rok 2020, takže to že máš od 1.1. vyšší základ na to nemá žiadny vplyv. Treba si to ale pozrieť , ruku do ohňa za to nedám lebo som to až tak detailne nepozerala. Možno ma niekto opraví.

klarissa25
9. feb 2021

Ked si na pn v januari tak pn sa ti pocita z roku 2020

autor
9. feb 2021

@zojanka ale to je PN nie materská... Pn sa počíta z určitého mesiaca... V novembri mi to počítali z platu normálne v ten meisac...materská a ine veci sa počítajú spätne ale PN isto nie

liana_k
9. feb 2021

Vymeriavaci zaklad sa ti pocita z predosleho roku, teda 2020. Ak si bola PN v roku 2020, ratali ti z roku 2019.

autor
9. feb 2021

@zojanka lebo v roku 2019 napr som nerobila ani na svk ani... Mala som živnosť bola som v zahraničí... Takže chces povedat, ze v novembri 2020 to odkiaľ počítali ?

zojanka
9. feb 2021

Ale ja píšem o PN a platí to aj pre PN. Čítala si si tie info o nemocenskom na webe sociálky keď tvrdíš že isto nie?

klarissa25
9. feb 2021

Nie nepocita sa z mesiaca ale z roku 2020 konkretne u teba

zojanka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
9. feb 2021

@zojanka a 2020 od marca mam zlmuvu iba...

zojanka
9. feb 2021

Tak potom by malo platiť toto:
ak nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikla dočasná pracovná neschopnosť, alebo v kalendárnom roku, v ktorom vznikla dočasná pracovná neschopnosť, a obdobie nemocenského poistenia, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, bolo najmenej 90 dní pred dňom, v ktorom vznikla dočasná pracovná neschopnosť, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikla dočasná pracovná neschopnosť,

autor
9. feb 2021

@zojanka Nemocenské sa počíta z denného vymeriavacieho základu alebo z pravdepodobného vymeriavacieho základu. Z pravdepodobného vymeriavacieho základu sa nemocenské počíta napríklad vtedy, ak zamestnanec alebo povinne / dobrovoľne nemocensky poistená osoba nemali v rozhodujúcom období denný vymeriavací základ.

Po nástupe na dočasnú práceneschopnosť prvých 10 dní práceneschopnosti platí nemocenské (alebo tzv. náhradu príjmu) zamestnávateľ, od 11. dňa Sociálna poisťovňa. Nemocenské (náhrada príjmu) za prvé 3 dni práceneschopnosti je 25 % z denného vymeriavacieho základu, od 4. do 10. kalendárneho dňa práceneschopnosti 55 % z denného vymeriavacieho základu. Od 11. dňa práceneschopnosti platí nemocenské Sociálna poisťovňa, a to vo výške 55 % z denného vymeriavacieho základu. Pri materských dávkach platí nemocenské Sociálna poisťovňa vo výške 65 % z denného vymeriavacieho základu. Nemocenské platí Sociálna poisťovňa najdlhšie do uplynutia 52. týždňa. Ak sa zamestnanec stane dočasne práceneschopný kvôli užitiu alkoholu alebo omamných látok, je mu náhrada príjmu krátená o polovicu.

autor
9. feb 2021

@zojanka takze nemali by mi dat menej ako v novembri, zamestnavajtel to vypočítal z dennej vymeravacieho dávky

zojanka
9. feb 2021

Ja neviem aké si mala výplaty, len ti píšem z čoho sa to počíta - že dôležité je celé rozhodujúce obdobie a nie jeden mesiac.

limetka55
9. feb 2021

PN v novembri rátali z DVZ z obdobia marec2020-oktober2020 a PN v januári rátali z obdobia marec 2020-december 2020..Kedze PN vznikla v januári, ten mesiac sa do VZ neráta, preto ani to zvýšenie základu neovplyvní výšku PN..

ala76
14. máj 2021

toto teraz aj ja zistujem.a tiez som sa toto iste docitala na ich stanke.ALE z akeho obdobia sa to rata?ci minuli rok,posledne 3 alebo 6 mesiacov.....to nepisu..

ala76
14. máj 2021

ked so to chcem vypocitat na nete tak tam si pyta hrubu mzdu jednu a nie viac za posledne obdobie alebo predosleho roku.
a ked si zadam poslednu tak mi vinde inac ako poistovni-viac.tak ako?