Ahojte, snažím sa vygoogliť a nájsť info, ale už sa strácam, tak skúsim či tu niekto nevie alebo neriešil rovnakú situáciu...
Naša 87-ročná starká má invalidný vozíček, predpísala jej ho lekárka a preplatila poisťovňa. Prešlo už 8 rokov čo ho má a vozíček už má čo to za sebou (slabé brzdy, vymenené kolesá, očúchané opierky atd.) babka nám vôbec nechodí takže toto je jej jediný spôsob pohybu... dočítala som sa že po 5 rokoch by mala mať nárok na nový vozík... len teraz otázka ako to funguje? treba si dať znova vypísať odporúčanie od lekárky, keď už ho raz mala? Treba si vozík pozháňať sám a poisťovňa nám ho preplatí, alebo si vozík vybrať nemôžeme a proste nejaký dostaneme? Kedže je teraz situácia aká je, nechceme starkú vláčiť zbytočne po doktoroch alebo po poisťovňach. Ďakujem za akúkoľvek info 🙂
Ahoj, zajdi za obvodnym lekarom babicky, vystavi ti papier na zdravotnicku pomocku pre pacienta a potom uz vsetko online(posles mail) a vyberies vozik vo vydajni zdrav.potrieb
Invalidný vozík môže predpísať LEN rehabilitačný lekár a následne jeho úhradu musí schváliť revízny lekár v zdravotnej poisťovni. Nárok na nový vozík je po 5 rokoch od predchádzajúceho predpisu.
ja som vybavovala babke tak ze obvodak mi dal vymenny k rehabilitacnemu, tiez k nemu nechodime isla som k najblizsiemu aj s dokumentaciou nastudoval si ju a v katalogu mi dal vybrat ktory chcem ten mi predpisal a uz som len vybavovala cez zdravotnu poistovnu este mi ho aj doniesli spolu s dalsimi vecami ako so stolickou na wc, aj polohovatelnou postelou (ta sa oplati vybavit si bez antidekubitneho madraca) skor schvalia ako aj s madracom - madrac sme dali svoj a kupili navrch antidekubitnu nafukovaciu podlozku elektricku - uzasna vec
@julie19 Tak ako píšu baby vyššie. Osloviť môžete ktoréhokoľvek rehabilitačného lekára. Praktický lekár Vám dá dokumentáciu a mal by popísať zdravotný stav danej osoby. Záleží potom od lekára či Vám dá na výber, ktorý typ invalidného vozíka chcete, alebo ho určí on podľa svojich preferenicií. Nový invalidný vozík sa vyzvihuje vždy len vo výdajni zdravotníckych potrieb. Pokiaľ vozík dostanete v poisťovni je to vozík repasovaný a už bol pred Vami používaný iným poistencem poisťovne (takto to funguje len u VŠZP + musíte podpísať zmluvu o zapožičaní pomôcky. Pomôcku po úmrtí poistenca požaduje poisťovňa naspäť.)
Ďakujem všetkým za info, prvý krok teda určite treba obvodného lekára takze skúsim si tam zavolať a dohodnúť sa 🙂 dúfam že nebude chcieť aby sme starku doviezli do nemocnice (tam má obvodaka) lebo teraz v tejto situácii by sme ju neradi ťahali medzi chorých ľudí 🤔 ale myslím že keď to má už ako druhý vozík (po rokoch používania) tak ju možno ani nebude potrebovať nejako špeciálne vyšetriť
@julie19 obratit sa na positovnu kedze preslo 5r