Ako sa bude dedit. Mame deti. Manzel bol zo 4 surodencov, no zial uz nie je medzi nami. Teraz umrela svokra. Po nej dedit budu jej 3 deti. Ale budu dedit aj nase deti ? Ci nemaju narok uz ? Keby manzel zil dedil by on a po nom zas nase deti ale takto asi nebudu ?
@trema budu dedit surodenci a tvoje deti
Za tvojho muža budú dediť jeho deti. Čiže tvoje deti zdedia štvrtinu majetku po svokre.
Zomrela mi babka, kým došlo do dedičského konania, zomrel aj môj otec.. Dedili sme jej majetok aj my - dve sestry, ockovu časť
dedičský podiel po Vašom zosnulom manželovi rovnakým dielom zdedia Vaše deti.
Dakujem vam. Len ma zaujima.co sa bude diat, a ako prebiehat. Deti su este male no.
A ak.svokor a muzovi surodenci chcu predat zdedeny dom po svokre, ze svokor si za to kupi bytik, tak ja musim s tym.suhlasit, kedze to budu mat nase deti, ako.ich zakonny zadtupca ci sa to.nebude dat predat kym.deti budu mat 18 a sami budu suhlasit ?
Deti zdedia podiel po otcovi. A keďže sú maloleté si ty ich právny zástupca takže na dedicske konanie by si mala ist ty. Čiže polovica domu je svokrova a druha polovica sa dedí a z tej majú tvoje deti nárok na 1/5.
@sense dakujem. A ak to chce predat svokor a aj surodenci tak sa to da ? Ci ako ? Kuk komentar vysie
Tak to už neviem my sme boli dospelí už a vzdali sme sa svojho dedičstva v prospech žijúcej starkej
Ak dom je v dedicskom konaní podelení medzi svokra, jeho deti a tvoje deti, tak ho môže predať s tým, že musíš aj ty aj ostatní svagrovci s tým súhlasiť a kazdy by mal dostať z predaja časť peňazí, v akom dedili.. Ostatné, čo ostane svokrovci môže kúpiť byt.. Ak tvoje deti nemajú v tom dome žiadnu časť (teda ak sa ten dom nedodedil aj im) tak svokor môže predať aj bez tvojho súhlasu... Samozrejme ak sú tvoje deti malé, všetko do ich 18r.riadis s ich dedičstvom ty
@sense no , len ja sa za deti asi nebudem moct vzdat dedicstva.
ty sa za deti vzdať dedičstva nemôžeš - nie si účastníkom dedičského konania. Pokiaľ väčšia časť vlastníkov súhlasí s predajom a jeden nesúhlasí oslovia ťa, aby si ich vyplatila - odkúpila si ich podiely nakoľko máš predkupné právo. Ak to odmietneš dajú si na súd žiadosť a súd im predaj odsúhlasí. Časť peňazí z predaja, ktorá predstavuje dedičský podiel po tvojom manželovi bude vyplatený na účet detí, ktorý zriadi súd - ty si síce zákonný zástupca, ale s ich majetkom ani peniazmi, ktoré zdedia bez súhlasu súdu manipulovať nesmieš. Mala to kolegyňa - rozviedla sa, po rozvode jej ex zomrel a ich dve deti zdedili dom, ktorý sa predal. Peniaze boli uložené na správcovskom účte kým nedovŕšili 18 rokov. Raz žiadala súdom uvoľnenie časti peňazí - financovala synovi operáciu chrbtice v AT - súd pomernú časť schválil a peniaze poslal priamo na účet nemocnice.
@alenah31 dakujem. Tak to.som rada ze to takto sa da. Si ma potesila. Hladame a rozmyslame so svokrom a svagrami co a ako, kedze svokor nwchce byt vo velkom dome sam.
@rikarika toto bolo 2016, ale dedili sa aj dlhy - čiže sa disponovať nemohlo - primárne sa museli vyplatiť dlhy v ZP - ale to mohli až deti. A čo sa týka predaja - súd ťa nebude nútiť - im to predať umožní. Ako spoluvlastník v menšine budeš oslovená ostatnými spoluvlastníkmi k odkúpeniu ich podielov keďže zo zákona máš predkupné právo a ty predať nechceš - oni áno. Ak odmietneš podajú to na súd kde doložia, že zákonne ťa oslovili a ty si kúpu odmietla no majú iného kupcu. Nemôžeš blokovať ostatných. Zo zákona majú povinnosť ťa neobísť, ale majú tiež právo na zisk z predaja vlastného majetku a ten vedia získať len súdnou cestou.
@rikarika a tu máš info čo sa správy majetku týka, vyzerá, že to stále platí:
V súlade s § 110 ZR a § 28 OZ platí, že zákonní zástupcovia sú povinní spravovať majetok tých, ktorých zastupujú v ich prospech a "na nakladanie s majetkom je potrebné schválenie súdu."
V súlade s § 32 ods. 4 ZR rodičia odovzdajú dieťaťu jeho majetok, ktorí spravovali, najneskôr do 30 dní od dosiahnutia plnoletosti dieťaťa.
ZR zároveň ukladá rodičom alebo osobám, ktoré spravovali jeho majetok, k vyúčtovaniu týkajúceho sa správy jeho majetku.
Čiže to, že s majetkom teraz voľne nakladáš ešte neznamená, že máš na to právo.
@alenah31 NOTAR mi v dedicskom konani v 2021-10 povedal - drzat peniaze na ucte maloleteho - napr.10rocneho dietata do jeho 18 r. je total hlupost....asi vieme ze inflacia....atd. teda aku budu mat tie peniaze hodnotu na ucte.....v celom procese vsetko riadil notar, sud vobec nic. Moja relativne aktualna situacia.
@rikarika Pokiaľ sú peniaze či majetok zhodnocované alebo použité v PROSPECH maloletých dedičov - nie je problém. Ak išlo o mimoriadne výdavky kde sa nič nezhodnocuje - ako vyplácanie dlhov či ako kolegyňa - operácia syna (čo je vlastne "míňanie" bez zhodnocovania) potrebovala súhlas. Už len kvôli tomu, že vo vyúčtovaní pri odovzdávaní dedičstva tam potrebuje nejaký doklad koľko to stálo. Ide o to, že peniaze nesmú byť použité na tvoje sebaobohatenie ani zneužité inak - preto sa robí aj to vyúčtovanie pri prevode majetku dedičovi keď dovŕši plnoletosť. Ak sú veľké nezrovnalosti - môže dedič podať na súd opodstatnenú sťažnosť a musíš dokazovať kde sa peniaze podeli. Však to je logické - tie peniaze sú dedičstvom dieťaťa a nie rodiča, ktorý ich spravuje - ten nemá prečo mať z tohto dedičstva úžitok.
Napr. sa tu v právnom poradenstve riešil niečo podobné: matka - zákonný zástupca kúpila 1-izbový byť s peňazí, ktoré zdedila dcéra po svojom otcovi a jeho matka (babka tej malej) podala na súd žalobu, že ide prehajdákať majetok jej vnučky.....na súde súd akurát nariadil, aby ako vlastník nehnuteľnosti v katastri na LV bola zapísaná mal. dcéra. Matka ten byt kúpila preto, že bola na RD a nemali kde bývať - takto zabezpečila dcére základnú starostlivosť - bývanie - akurát to mala kúpiť na dcérino meno. Na bežné zabezpečenie mala dostatok - svoj RP + pracovala kdesi na dohodu pár hod. v mesiaci a ešte sirotské na dieťa.
@rikarika ano suhlasim, drzat peniaze na ucte je hlupost. Lepsie by bolo keby boli v nejakej nehnutelnosti, v pozemku, pripadne vo fondoch. Len ci by mi bolo povolenr kupit na deti nejaky pozemok ?
svagrina roka