Ako riešiť túto situáciu?

21. okt 2024

Ahojte. Manžel zdedil byt po mame v malom bytovom dome pri ktorom je pozemok vo spoluvlastníctve. Jedna majiteľka vlastní 14/18 pozemku ostatní majitelia po 1/18 je to tak odjakživa...ibaže teraz majiteľka začala robiť naprieky a zakazuje im tento pozemok užívať napríklad na grilovanie, sušenie prádla,sedenie jednoducho nemôžu nič iba prechádzať k svojmu bytu lebo ževraj ich podiely stačia len na to. Myslíte si že má na toto právo ako väčšinová majiteľka spoločného pozemku? Dokonca tvrdí že ona nepotrebuje od nich na nič povolenie lebo aj keby všetci nesúhlasili aj tak má väčšie právo lebo má väčší podiel. Plánovali sme o pár rokov byt predávať keďže ho nevyužívame len sa bojíme že ho kvôli tomu nepredáme ak nebudeme môcť využívať pozemok. Máte niekto podobnú skúsenosť? Ďakujem za rady.

tundra
21. okt 2024

Otec vlastnil na susednej parcele asi 100m2.Cela mala 800m2.Chceli sme cast odkupit,dom stal na hranici bez odstupu a prave tychto 100m,by zabezpecilo rozsirenie pozemku.Pravnicka mi povedala,ze z tych podielov,nie je jasne,ktora cast komu patri.Mozne to je,ale vsetci vlastnici,by s tym museli suhlasit.Z môjho pohladu,vlastnicka 14/18 ma viac,ako ostatni,ale nikto nevie,ktora je, len ta jej cast.Kludne sa obrat na pravnicku a budes si ista na 100%.

mk1111111111
21. okt 2024

Rozkazovat by vam mohla, ak by mala geodetom pozemok rozdeleny a ona vlastnila casti vytycene mimo spolocneho chodnika, ktory by tvoril 5/18 pozemku . Predpokladam, ze vytycene geodetom nie je, tak nie je nic konkretne z pozemku iba jej.

zuzap33
21. okt 2024

Spoluvlastnicka nema pravdu. Moj prastryko vlastnil 1/12 domu a zahrady, ja zbytok. On vyuzival zahradu a cadt domu. Ja som nemohla nic namietat, lebo kazda cast zahrady aj domu v casti 1/12 patrila aj jemu. Tak mi povedal pravnik aj policia. Som zvedava ako im chce zabranit v uzivani. Kludne nech robia tam co potrebuju, ani vyhrazanie policiou jej nepomoze, lebo nema pravdu

maranco
21. okt 2024

Nie je známe, komu zo spoluvlastníkov patrí tá-ktorá časť spoločného pozemku, teda nemôže vás nijako obmedzovať v jeho využívaní.
Musíte sa vzájomne dohodnúť ako budete užívať pozemok, ak sa nedarí dohodnúť môžete sa obrátiť na súd.

Vo všeobecnosti platí, že každý zo spoluvlastníkov spoločného dvora je povinný užívať spoločný dvor tak, aby tým:

neobmedzoval ostatných spoluvlastníkov a nevytváral im pri užívaní rôzne prekážky (napr. stavaním barikád, plotov, múrov a pod.)

nad mieru primeranú pomerom neobťažoval ostatných spoluvlastníkov; najmä hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami a pod. (pozri § 127 ods. 1 OZ)

sense
21. okt 2024

Spoluvlastnícky nemá pravdu, keďže nie je uvedené ktorá časť je jej a ktorá nie . Ak má výhrady nech sa obráti na sud

sasa1310
21. okt 2024

tak u nás napr. v bytovom dome, my čo máme aj pivnice tak máme rovno o 1 hlas viac ako tí, ktorí pivnice nemajú. Čo sa týka hlasovania

autor
21. okt 2024

@sasa1310 pivnice majú všetci každý k svojmu bytu

sasa1310
21. okt 2024

ja narážam na to hlasovanie, že ona má 14/18. Tak je veľmi pravdepodobné, že má viac hlasov ako všetci dokopy

autor
21. okt 2024

@sasa1310 áno chápem ale neviem ako to je s tým že im zakazuje užívať hocijako pozemok že vlastne môžu cez neho prejsť len k svojmu bytu a pivnici

ukgirls
21. okt 2024

nemoze rozkazovat .. ako sa k tomu stavaju susedia? spolu ju mozete dat na sud.. zalezi ci to aj im vadi alebo len vam

autor
21. okt 2024

@ukgirls vadí to aj ostatním susedom len nevieme či na súde pochodime keď ona má väčší podiel a asi aj práva

autor
21. okt 2024

@ukgirls čo som pozerala na internete našla som niečo o nejakom majoritnom prístupe kedy má väčší podielnik väčšie slovo

thirstymonk
21. okt 2024

Takto to nefunguje vôbec... keď máš 1000 metrový pozemok a na ňom máš 1/4 podiel, tak to neznamená, že "tvojích" je 250 štvorcov, ktoré si môžeš ohradiť a používať len ty... vôbec to tak nie je.
To je tak, že z každého metra štvorcového z tých 1000 štvorcov je jedna štvrtina tvoja. V celom rozsahu pozemku.
To, že tá marha vlastní väčšinu toho pozemku, neznamená v praxi vôbec nič. Môže si vysr. oko jedine tak. Nemá žiadne právo vám nič zakazovať, lebo to nie je jej pozemok a to, že váš podiel stačí len na prechod, je už úplná blbosť, lebo na to slúži tzv. ťarcha - právo prechodu (stáva sa v menšich mestách), čo je niečo úplne iné. Kto je ona, aby mohla rozhodovať, na čo váš podiel stačí a na čo nie? Normalne tam ďalej grilujte, sušte pradlo. Keď zavolá na vás fízlov, tak len ona vyjde na smiech a na hanbu.

katie253
21. okt 2024

Presne ako sa píše vyššie, vy máte rovnaké práva ako ona. To že niekto vlastní v jednej bytovke 2 izbový byt a niekto 3 izbový neznamená, ze ten s väčším bytom má právo na "viac hlasov". Z každého metra štvorcového vám patrí časť a aj jej.

kitycat
21. okt 2024

Na grilovanie a vysedavanie by som sa vykaslala, ale moznost susit pradlo na nasom sukromnom pozemku hoci s minoritnym podielom by som si presadila, lebo presne ako sa pise, z kazdeho m2 je kus vas a nie len " rok vzadu hore". Pani chce evidentne klud